Poliisi tehostaa huumekuskien paljastamista liikenteestä

Julkaisuajankohta 13.11.2023 10.32
Uutinen

Poliisi aikoo jatkossa tehdä huumepikatestejä systemaattisesti esimerkiksi kaikilta kolariin osallisten moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajilta. 

Aiemmin kolaritilanteissa on tehty alkoholin puhallusseulonnan lisäksi huumetestejä pääasiassa vain silloin, jos kuljettajan olemus on herättänyt aiheen epäillä huumausaineiden käyttöä. 

Lainsäädännön mukaisesti poliisi voi tehdä seulonta-alkometri puhallutuksen tai huumepikatestin kaikille moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajille. Seulonta-alkometriin tehtävä puhallus on kuitenkin ensisijainen keino. Poliisin epäillessä alkoholirattijuopumusta kuljettajalle tehdään ensisijaisesti tarkkuusalkometritesti ja huumerattijuopumusta epäiltäessä otetaan verikoe.

Kolaritapauksissa törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt menettää yleensä vakuutuskorvaukset ja samoin käy myös matkustajina olleille. Rattijuopumusten uusijoilta voidaan takavarikoida ajoneuvo, joka oikeudenkäynnissä voidaan tuomita valtiolle menetetyksi. 

Tärkeimpänä tehtävänä on ohjata päihdekuskeja hoitoon. Mitä aikaisemmin päihteiden käyttö saadaan hallintaan sen parempi yksilön ja yhteiskunnan kannalta.

Poliisi on kilpailuttanut huumepikatesterit. Laitteet ovat tuttuja aikaisemmilta vuosilta. Niiden käyttö varmistetaan laitteen maahantuojan koulutuksella.

Uudet ohjeet perustuvat Poliisihallituksen 23.10.2023 voimaan tulleeseen ohjeeseen Kuljettajan ajokunnon selvittäminen liikennevalvonnassa.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on vähentynyt

 Yleisimmin todettujen huumausaineiden määrien kehitys vuosina 2016−2022.

Lähde: KRP: Rikosteknisen laboratorion tilasto 

Huumeen vaikutuksen alaisena ajaneiden kuljettajien kasvu taittui vuonna 2020.  Täysin vastaava kehitys on tapahtunut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksissa, eli huumeita on ollut myös  vähemmän markkinoilla. Kaikkien päihteiden käyttö liikenteessä lisää kuitenkin riskiä syyllistyä myös muihin kuin rattijuopumusrikoksiin. 

Vuoden 2023 syyskuun loppuun mennessä poliisi on tavoittanut liikenteestä noin 7 000 alkoholin vaikutuksen alaisena ollutta kuljettajaa ja noin 4 500 huumeiden vaikutuksen alaisena ollutta kuljettajaa.