Poliisin blogi: Poliisi kehittää osaamistaan haavoittuvassa asemassa olevien uhrien kohtaamiseen

Julkaisuajankohta 19.8.2021 14.54
Uutinen

Kuluvan vuoden aikana julkisuudessa on käyty keskustelua tapauksista, joiden keskiössä on ollut poliisin suhtautuminen ja osaaminen ihmiskaupan sekä siihen liittyvien rikosten tutkinnassa.

- Poliisilla on velvollisuus kohdata rikoksen osapuolet asiallisesti ja heidän oikeuksistaan kertoen. Sen lisäksi poliisilla on velvollisuus suhtautua objektiivisesti selvittäen rikosepäilyyn liittyvät tosiseikat niin puolesta kuin vastaankin, toteaa poliisiylitarkastaja Minna Ketola poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissaan.

Poliisiylitarkastaja Minna Ketola aloitti Poliisihallituksen rikostorjunnan vastuualueen esimiehenä elokuussa.

Ketola kertoo blogissaan, että poliisissa on viime vuosina panostettu osaamisen kehittämiseen muun muassa ihmiskauppaan liittyvissä rikoksissa, naisiin kohdistuvassa väkivallassa ja lähisuhdeväkivallassa sekä lapsiin kohdistuvien rikosten rikosprosessissa. Kehittämistyö on jatkuvaa, ja Poliisihallituksessa on viime aikoina muun muassa perehdytty joissakin maissa käytössä olevaan rikosten uudenlaiseen tutkintamalliin. Lisäksi valmistelussa on koulutus, jolla kehitettäisiin tutkinnanjohtajien osaamista.

Vaikka rikosten määrä on viime vuosikymmeninä ollut laskussa, rikosten luonne on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi ja kansainvälisemmäksi vaatien yhä enemmän resursseja, keinoja ja osaamista. 

Ketola muistuttaa blogissaan, että kaikkien rikosasiaa käsittelevien pitäisi muistaa tilanteen ainutkertaisuus rikoksen kohdanneen ihmisen näkökulmasta. Tähän kohtaamiseen myös poliisin koulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota.

- Kiireessä tai työpaineen allakaan emme voi joustaa kolmesta: lainsäädännön noudattamisesta, ihmisten oikeuksista ja asiallisesta kohtaamisesta. Luottamus poliisiin on Suomessa poikkeuksellisen korkeaa, ja sen eteen teemme töitä joka päivä. 

Etusivun uutinen Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen