- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Poliisin kuvauskopteri nousee ilmaan joka päivä ja toiminnassa ollaan maailman huipulla – droneilla säästetään rahaa ja aikaa ja pelastetaan ihmishenkiä
Kuvauskoptereiden eli dronejen käytöstä on tullut poliisille arkipäivää Suomessa. Dronet antavat poliisille silmät taivaalle, ja niiden avulla pelastetaan jopa ihmishenkiä.
Poliisi käyttää miehittämättömiä ilma-aluksia (UAS, Unmanned Aircraft System), eli droneja operatiivisessa toiminnassaan joka päivä. Noin puolessa kuvauskopterilla suoriteuista tehtävistä kopteri laitetaan ilmaan etsimään kadonnutta ihmistä, mutta niiden avulla voidaan tehdä myös paljon muuta.
Vuonna 2015 poliisi osti ensimmäisen kuvauskopterin tekniseen tutkintaan. Sitä käytettiin onnettomuus- ja rikospaikkojen ilmakuvaamiseen. Sen jälkeen kehitys on ollut vauhdikasta. Tällä hetkellä Suomessa poliisilla on yli 600 koulutettua lennättäjää.
Suomi on alusta asti ollut edelläkävijä dronetoiminnassa muiden maiden viranomaisiin verrattuna. Monessa muussa maassa koptereilla kuvaaminen oli alussa erityistoimintaa, jota vain erikoiskoulutetut poliisit saivat toteuttaa. Suomessa strategia on ollut alusta lähtien tehdä droneista arjen työkalu. Sillä varmistetaan myös, että koptereita on käytössä silloin kun niitä tarvitaan.
– Meillä dronet kulkevat partioautoissa mukana. Voimme olla ylpeitä, että olemme maailman kärkiosaajia, kertoo Helsingin poliisilaitoksen UAS-toiminnan päällystövastaava, komisario Tuukka Skottman.
Poliisilla on omaa dronetoimintaa, mutta poliisi on varautunut myös vastatoimintaan, eli mahdollisiin dronejen tuomiin uhkiin.
Kopteri antaa poliisille elävän kartan
Erilaiset tapahtumat ja mielenosoitukset työllistävät poliisia etenkin Helsingissä. Joillain keskusta-alueilla väkijoukon liikkeitä voidaan seurata staattisilla kaupunkikameroilla, mutta parhaan tilannekuvan saa reaaliaikaisen ilmakuvan avulla. Taivaalta käsin voidaan seurata eteneviä mielenosoitusryhmiä, jollaisia näkyy Helsingin kaduilla esimerkiksi itsenäisyyspäivänä.
– Kuvauskopterit ovat poliisin silmät taivaalla. Suurin hyöty on se, että ne luovat laaja-alaisemman näyn poliisin tilannekuvaan, Skottman kertoo.
Yksi miehittämättömän ilmailun tärkeä tehtävä onkin lisätä poliisin tilannekuvaa kentältä johtokeskukseen tai esimerkiksi poliisin johtoautoon.
Dronejen tuomat hyödyt ovat monipuolisia. Arkisen poliisityön lisäksi kuvauskoptereita käytetään myös erityistoiminnoissa, esimerkiksi valtakunnallisessa valmiusyksikkö Karhussa. Ilmakuvauksella voidaan auttaa esimerkiksi räjähteisiin liittyvien turvallisuustarkastusten tekemistä. Uusimpana käyttöön on otettu liikennevalvontadroneja. Poliisi voi myös tukea muita viranomaisia dronetoiminnallaan.
Aikaa ja rahaa säästöön
Kuvauskopterit yleistyivät poliisissa valtionhallinnon digitalisointitavoitteiden myötä. Tarkoitus oli tehostaa työskentelyä, ja siinä on myös onnistuttu.
– Esimerkiksi onnettomuuspaikkojen dokumentointi vei ennen hirveästi aikaa, kun poliisi joutui käsin piirtämään etäisyydet. Nyt saman voi tehdä huomattavasti nopeammin, ja jäljet saadaan talteen mittatarkasti, komisario Tuukka Skottman kertoo.
Ajan lisäksi on säästetty myös rahaa. Esimerkiksi poliisin etsiessä kadonnutta henkilöä voidaan käyttää lämpökameralla varustettua dronea. Poliisin ei tarvitse lainata helikopteria Rajavartiolaitokselta ja odottaa sen saapumista, sillä oma drone saadaan nopeasti ilmaan.
– Helikopterin vuokraaminen on huomattavasti kalliimpaa ja hitaampaa kuin ketterän dronen lähettäminen ilmaan. Dronella ei kuitenkaan esimerkiksi kuljeteta henkilöitä, eli helikoptereillekin on käyttöä, Skottman sanoo.
Droneilla on lisätty myös poliisin työturvallisuutta. Aiemmin katoilla tapahtuvat poliisitehtävät vaativat poliisimieheltä aina kiipeilyä. Nykyään korkeat paikat ja tilanteet voidaan tarkistaa myös nopeasti kuvauskopterin avulla.
Luotto osaamiseen ja halu kehittyä
Helsingin poliisissa miehittämätön ilmailu toimii osana johtokeskusta, mutta uusien lentäjien kouluttaminen tapahtuu keskitetysti Poliisiammattikorkeakoululla. Suomen kehitystä maailman huipulle on avittanut myös hyvä asenne. Uutta teknologiaa hyödynnetään ja sitä opetellaan käyttämään ennakkoluulottomasti.
– Tällä voimme kompensoida myös sitä, että poliiseja on vähemmän. Organisaatiossa myös kannustetaan siihen, että poliisit oppivat käyttämään erilaisia työkaluja työssään. Luotamme poliisien osaamiseen, Skottman sanoo.
Poliisi noudattaa miehittämättömässä ilmailussa valtion ilmailusäännöksiä, jotka poikkeavat siviilien ilmailusäännöksistä. Poliisin käytössä olevat droonit ovat sekä kaupallisia että ei-kaupallisia. Yhä useammin kamerassa on mukana myös hyvällä erottelukyvyllä toimiva lämpökamera, joka onkin poliisille tärkeä työkalu.
Komisario Tuukka Skottman muistaa useita tapauksia, joissa dronen avulla ollaan pelastettu ihmishenkiä.
– Kerran etsimme henkilöä, joka oli talvipakkasella joutunut jokeen, mutta oli onneksi päässyt sieltä itse pois. Poliisilla ei ollut tietoa henkilön sijainnista, joten ilmaan laitettiin lämpökameralla varustettu drone, jolla pystyttiin tarkastamaan pitkän matkaa joen vartta. Dronen avulla henkilö löytyi ajoissa.
Lue lisää: Suomessa on yksi paikka, jolla on kriittinen vaikutus erityisen vaativissa poliisitehtävissä – Helsingin johtokeskus valvoo ja on valmiina 24/7 - Poliisi