Hyppää sisältöön

Stadin Skoude 2025 Janne Jansson valvoo Helsingin turvallisuutta: ”Työ antaa enemmän, kun se on monipuolista”

Julkaisuajankohta 13.2.2025 10.04
Uutinen
Stadin Skoude 2025 ylikonstaapeli Janne Jansson

Vuoden 2025 Stadin Skoude on Hälytys- ja valvontayksikön Valvontatoiminnossa työskentelevä ylikonstaapeli Janne Jansson. Helsingin poliisilaitos palkitsee vuosittain laitoksen ansioituneen poliisin Stadin Skoude -palkinnolla.

Stadin Skoude -palkinnon saaja julkistettiin Helsingin poliisilaitoksen perinnepäivän juhlassa 13. helmikuuta 2025. Tänä vuonna palkinnon vastaanotti ylikonstaapeli Janne Jansson, joka työskentelee Hälytys- ja valvontayksikön Valvontatoiminnossa valvonnan kenttäjohtajana ja runkovuoron johtajana.

– Valvontaa tehdään siellä, missä häiriöitä esiintyy. Jos erityisiä häiriöitä ei ole, valvontaa suunnataan muihin tehtäviin, Jansson kertoo.

Kaupunkilaisille ero hälytys- ja valvontatehtävissä toimivien poliisipartioiden välillä ei juuri näy, mutta tehtävät eroavat toisistaan käytännössä. Hälytystoiminnan poliisipartiot hoitavat saamiaan hälytystehtäviä sekä oma-aloitteisia tehtäviä. Valvontapartiot taas nimensä mukaisesti valvovat Helsingin yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Työtä tehdään yhdessä poliisilaitoksen muiden yksiköiden kanssa, sillä valvontapartiot suorittavat lisäksi maassaolon ja maahantulon edellytysten valvontaa ja ovat läsnä valtiovierailuissa, mielenilmauksissa sekä yleisötilaisuuksissa.

– Ja jos kiireinen hälytystehtävä tulee, lähimmän partion periaatteella menemme paikalle samalla lailla kuin hälytyspartiotkin, Jansson kertoo.

Koko poliisinuransa Helsingin poliisilaitoksella viettänyt Jansson ehti ajaa hälytyspartiossa eteläisessä Helsingissä lähes 20 vuotta. Vuodesta 2020 hän on toiminut valvontatehtävissä. Jansson pitää työstään, sillä päivät eivät ole toistensa kaltaisia.

– Tehtäväkenttä on tosi laaja ja sehän valvonnasta on tehnytkin mielenkiintoisen. Moni vastavalmistunut poliisi voi ajatella, että valvonta on ihan plääh, mutta tässä pääsee tekemään monipuolisesti asioita.

Viranomaisyhteistyö tarjoaa kehittymismahdollisuuksia

Valvontaa tehdään myös erilaisiin teemoihin kuten liikenneturvallisuuteen tai anniskelupaikkoihin liittyen. Teemavalvontoja tehdään usein yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Esimerkiksi anniskelupaikkojen valvonnassa mukana voi olla aluehallintoviraston, Helsingin kaupungin, Verohallinnon tai pelastuslaitoksen asiantuntijoita.

Yhteistyö antaa Janssonin mukaan puolin ja toisin: tehtävillä oppii toisten toimintatavoista ja saa vinkkejä oman työn parantamiseen.

– Tietysti kentällä työskennellessä saa myös usein herätteitä siihen, mitä uutta voisi opetella vielä tarkemmin tai paremmin. Erityisesti maahantulon ja maassaolon edellytysten valvonnassa on tärkeää kehittää itseään jatkuvasti ja perehtyä ajankohtaiseen tietoon, jotta valvonta pysyy tehokkaana ja vaikuttavana.

Viranomaisyhteistyö on suuressa roolissa myös maahantulon ja maassa olon edellytysten valvontaa.

– Näiden valvonnassa keskeisessä roolissa ovat lisäksi rajat ylittävän rikollisuuden torjunta sekä laittoman maahantulon ehkäisy. Näissä merkittävin yhteistyökumppani meille on Rajavartiolaitos. Tiivis viranomaisyhteistyö Schengen-alueella edistää ja tukee sisäisen turvallisuuden ylläpitämistä, Jansson sanoo.

Jatkuvasti uutta opittavaa

Uusien asioiden opiskelu ja itsensä kehittäminen on ollut Janssonille aina tärkeää. Ennen poliisin uraa hän toimi vapaapalokunnassa, jossa koulutukset ja kurssit olivat osa harrastusta. Nykyään hän opiskelee asioita mielellään sekä töissä että vapaa-ajalla.

Saamansa palkinnon perusteluissa Janssonin kuvaillaankin olevan uudistuksiin positiivisesti suhtautuva poliisi, joka kehittää itsensä lisäksi vuoronsa toimintaa. Esimiehenä hän haluaa kannustaa myös ryhmäläisiään opiskelemaan.

– Varsinkin valvonnassa ammatillisen osaamisen pohja kannattaa pitää mahdollisimman laajana. Vaikka et välttämättä osaisi kaikkea, osaat kuitenkin tunnistaa asioita, kysyä neuvoa oikeasta paikasta ja hoitaa asian osaltasi loppuun. Jos teet pitkän uran poliisin palveluksessa, työ antaa enemmän, kun se on monipuolista, Jansson sanoo.

Turvallisuuteen voi vaikuttaa jalkautumalla

Kaupungin arjessa valvontatyö näyttäytyy tyypillisimmin katukuvaan jalkautuneina poliisipartioina. Janssonin mukaan valvontaa tekevän poliisin paras mahdollisuus vaikuttaa alueen turvallisuuteen onkin astua autosta ulos ja nostaa katse ylös.

– Tässä matka on tärkeä. Ei vaikkapa rautatieasemille mennä maisemia katsomaan, vaan valvomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä ennaltaehkäisemään rikollisuutta. Jalkautumalla valvontakohteeseen voidaan parhaiten vaikuttaa alueen turvallisuuteen ja ihmisten turvallisuuden tunteeseen, hän toteaa.

Kaikessa monipuolisuudessaan Helsingin turvallisuuden valvonta on intensiivistä työtä. Vuorojen päätteeksi pukukaapin oven suljettuaan Jansson suuntaa mielellään kotinsa lähimetsään koirien kanssa.

– Voi istua vaikka kannon päälle ja miettiä, mitä sitä tekisi seuraavaksi. Se on hyvää vastapainoa työlle, Jansson toteaa.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen