Stadin Skoude 2025 Janne Jansson övervakar Helsingfors säkerhet: ”Arbetet ger mer när det är mångsidigt”
![](/documents/25235045/49668640/Stadin+Skoude+2025+Janne+Jansson.jpg/30b2d04b-ee18-cb53-d305-debfb225656f?t=1739433459240&width=1200)
Årets Stadin Skoude 2025 är överkonstapel Janne Jansson, som arbetar inom Utrycknings- och övervakningsenhetens Övervakningsfunktioner. Helsingfors polisinrättning belönar årligen en meriterad polis med Stadin Skoude-priset.
Pristagaren tillkännagavs vid Helsingfors polisinrättnings traditionsdag den 13 februari 2025. I år mottog överkonstapel Janne Jansson priset. Han arbetar som fältchef för övervakning samt skiftchef inom Övervakningsfunktioner vid Utrycknings- och övervakningsenheten.
– Övervakning sker där det förekommer störningar. Om det inte finns några särskilda störningar riktas övervakningen mot andra uppdrag, säger Jansson.
För stadsborna syns skillnaden mellan polispatruller inom larm- och övervakningsverksamheten inte särskilt tydligt, men i praktiken skiljer sig uppdragen åt. Larmverksamhetens patruller hanterar larmuppdrag samt uppdrag på eget initiativ. Som namnet antyder övervakar övervakningspatrullerna den allmänna ordningen och säkerheten i Helsingfors. Arbetet utförs tillsammans med polisinrättningens övriga enheter, eftersom övervakningspatrullerna dessutom övervakar förutsättningarna för vistelse och inresa i landet och är närvarande vid statsbesök, demonstrationer och offentliga tillställningar.
– Och om det kommer ett brådskande larmuppdrag åker vi till platsen enligt principen om närmaste patrull, precis som larmpatrullerna gör, säger Jansson.
Jansson har tillbringat hela sin poliskarriär vid Helsingfors polisinrättning. Han patrullerade inom larmverksamheten i södra Helsingfors i nästan 20 år innan han började arbeta med övervakningsuppdrag 2020. Han trivs med sitt arbete, eftersom ingen dag är den andra lik.
– Arbetsfältet är väldigt brett, vilket gör övervakningen intressant. Många nyutexaminerade poliser kan tänka att övervakning är tråkigt, men i själva verket får man göra en mängd olika saker.
Samarbete med myndigheter skapar utvecklingsmöjligheter
Övervakning utförs också med specifika teman, t.ex. med anknytning till trafiksäkerhet eller utskänkningsställen. Dessa temaövervakningar genomförs ofta i samarbete med andra myndigheter. Vid övervakning av utskänkningsställen kan exempelvis experter från regionförvaltningsverket, Helsingfors stad, Skatteförvaltningen eller räddningsverket delta.
Enligt Jansson är samarbetet givande för alla inblandade, då man lär sig om varandras arbetsmetoder och får tips på hur man kan förbättra sitt eget arbete.
– När man arbetar ute på fältet får man ofta idéer om vad man borde lära sig mer om. Särskilt när det gäller övervakning av förutsättningarna för vistelse och inresa i landet är det viktigt att kontinuerligt utveckla sig och hålla sig uppdaterad med aktuell information för att säkerställa en effektiv och verkningsfull övervakning.
Samarbetet mellan myndigheter spelar en stor roll även vid denna övervakning.
– En central del av detta arbete är också bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet och förebyggandet av illegal invandring. Här är vårt viktigaste samarbetsorgan Gränsbevakningsväsendet. Det nära samarbetet mellan myndigheterna inom Schengenområdet främjar och stöder den inre säkerheten, säger Jansson.
Ständig nytt att lära sig
Att lära sig nya saker och utveckla sig själv har alltid varit viktigt för Jansson. Innan han blev polis var han aktiv inom frivilliga brandkåren, där utbildningar och kurser var en naturlig del av fritidsintresset. I dag vidareutbildar han sig gärna både i arbetet och på sin fritid.
I motiveringen till priset beskrivs Jansson som en polis med en positiv inställning till förändringar, som inte bara utvecklar sig själv utan även sitt skifts arbete. Som chef uppmuntrar han sina medarbetare att studera.
– Inom övervakning är det bra att ha en så bred yrkeskompetens som möjligt. Man kanske inte kan allt, men man lär sig att identifiera olika situationer, fråga om råd av rätt personer och slutföra uppgifter korrekt. Om man gör en lång karriär inom polisen ger arbetet mer när det är mångsidigt, säger Jansson.
Närvaro på gatorna skapar trygghet
I stadsmiljön syns övervakningsarbetet främst genom patrullerande poliser på gator och torg. Enligt Jansson är den bästa möjligheten att påverka säkerheten i ett område att kliva ur polisbilen och rikta blicken uppåt.
– Det viktiga är själva närvaron. Man går inte till exempelvis järnvägsstationer för att njuta av utsikten, utan för att övervaka den allmänna ordningen och säkerheten samt förebygga brott. Genom att patrullera på plats kan vi påverka områdets säkerhet och människors trygghetskänsla på bästa sätt, säger han.
Att övervaka säkerheten i Helsingfors är ett intensivt arbete. Efter ett arbetspass, när Jansson stängt klädskåpsdörren på stationen kopplar han gärna av i skogen med sina hundar.
– Man kan sitta på en stubbe och fundera på vad man ska göra härnäst. Det är en bra motvikt till arbetet, avslutar han.
socialShareGray
![](/documents/25235045/25235658/poliisi-miekka-hd.jpg/f23a2989-e688-03bc-488a-82f9ef08b530?t=1623915537789)