Virtuaalivaluuttaan liittyvä petoskokonaisuus syyteharkintaan – uhreja huijattu netin sijoitusalustoilla

Julkaisuajankohta 30.9.2022 9.01
Uutinen

Esitutkinnan mukaan asianomistajia on erehdytetty sijoittamaan verkossa toimiviin sijoitusalustoihin suuria rahasummia, jotka he ovat todellisuudessa menettäneet rikollisille.

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa petosrikoskokonaisuutta, jossa internetin sijoitusalustoilla on erehdytetty suomalaisia asianomistajia sijoittamaan virtuaalivaluuttaa luvaten sijoituksille huomattavaa korkoa. Esitutkinnan mukaan kaksi suomalaista asianomistajaa on petosten seurauksena menettänyt yhteensä noin 250 bitcoinia. Summa vastaa tällä hetkellä noin 4,6 miljoonaa euroa.

Poliisi on virtuaalivaluuttasiirtoja jäljittämällä selvittänyt, että todellisuudessa asianomistajien sijoittamaa virtuaalivaluuttaa ei ole myyty eikä sijoitettu, vaan rahat on siirretty rahanpesuverkostoihin niiden alkuperän häivyttämiseksi. Rikoksen uhrit eivät ole saaneet heille luvattuja voittoja eikä esitutkinnan mukaan huijausalustoilla ole ollut aikomustakaan maksaa uhreille. 

– Suomalaiset asianomistajat ovat luulleet sijoittaneensa rahaa verkossa toimiviin sijoitusalustoihin, jotka ovat väittäneet tekevänsä bitcoinin arvon vaihtelulla kauppaa. Sivustoilla on ollut tekaistuja kaavioita siitä, miten sijoitusten arvot ovat nousseet. Yksi uhri on kertonut poliisille, että sivuston mukaan hän oli saamassa jopa kymmenien miljoonien voittoja. Myöhemmin asianomistajiin on otettu sivustoilta yhteyttä ja kerrottu, että heidän sijoittamansa virtuaalivaluutta ja heidän voittonsa ovat "jumissa", ja että heidän pitää siirtää lisää bitcoineja, jotta heidän varansa ja voittonsa saadaan vapautettua, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnassa on selvitetty, että sijoituspetoksia on tehtailtu ulkomailta käsin. Esitutkintaan liittyen on vangittuna yksi henkilö epäiltynä törkeästä petoksesta. 

– Esitutkinnassa on tehty laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja pystytty jäljittämään ja löytämään osa asianomistajien sijoittamista varoista. Tutkinnassa on selvinnyt, että osa varoista on mennyt yhden epäillyn ylellisen elämäntyylin ylläpitämiseen, Fagerström sanoo.

Esitutkinta siirtyy 30.9. syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle.

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen ennen sijoittamista

  • Ota selvää, etsi tietoa ja käyttökokemuksia sijoitusalustasta
  • Tarkista mahdolliset varoitukset esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta
  • Älä lataa etäkäyttöohjelmia laitteellesi
  • Pidä virtuaalilompakon tunnukset vain itselläsi

Jos epäilet joutuneesi sijoituspetoksen uhriksi

  • Ota välittömästi yhteys pankkiisi
  • Tee rikosilmoitus poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai poliisilaitoksella
Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen