Bedrägerihärva som hänför sig till virtuella tillgångar går till åtalsprövning – offer har lurats på nätets investeringsplattformar

Utgivningsdatum 30.9.2022 9.01
Nyhet

Enligt förundersökningen har målsägandena vilseletts att investera stora penningsummor i investeringsplattformar på nätet. I verkligheten har de förlorat sina pengar till kriminella.

Centralkriminalpolisen har utrett en omfattande bedrägerihärva. Finländska målsägande har på investeringsplattformar på nätet vilseletts att investera virtuella tillgångar med löften om avsevärd ränta på investeringarna. Enligt förundersökningen har två finländska målsägande som en följd av bedrägerierna förlorat sammanlagt omkring 250 bitcoin. Den summan motsvarar för tillfället ca 4,6 miljoner euro.

Polisen har genom att spåra överföringarna av de virtuella tillgångarna klarlagt att målsägandenas investerade virtuella tillgångar i verkligheten varken sålts eller investerats, utan pengarna har överförts till penningtvättsnätverk för att dölja ursprunget. Offren har inte fått de utlovade vinsterna och enligt förundersökningen har det aldrig funnits någon avsikt att betala någonting till offren. 

– De finländska målsägandena har trott att de investerar i investeringsplattformar som påstås handla med fluktuationer i bitcoins värde. På sidorna finns påhittade diagram som visar hur investeringarnas värde ökar. Ett offer har berättat för polisen att enligt sidan skulle hen få så mycket som tiotals miljoner i vinst. Målsägandena kontaktades senare och fick veta att de virtuella tillgångar de hade investerat och vinsterna  "hade fastnat" och att de var tvungna att överföra mera bitcoin för att det skulle gå att frigöra deras tillgångar och vinster, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie  Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen.

Enligt det som kommit fram vid förundersökningen har investeringsbedrägerierna fabricerats utomlands. En person är häktad som misstänkt för grovt bedrägeri. 

– I denna förundersökning har polisen gjort omfattande internationellt samarbete och lyckats spåra och hitta en del av målsägandenas investerade tillgångar. Enligt utredningen har en del av tillgångarna använts på en av de misstänktas luxuösa livsstil, säger Fagerström. 

Förundersökningen lämnas den 30 september till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Polisen uppmanar investerare att vara vaksamma innan en investering görs

  • Ta reda på, leta fram information och ta del av andras erfarenheter om investeringsplattformen
  • Kontrollera eventuella varningar på exempelvis Finansinspektionens sidor
  • Ladda inte ner fjärsstyrningsprogram
  • Ge inte någon annan koderna till din virtuella plånbok

Om du misstänker att du fallit offer för ett investeringsbedrägeri

  • Kontakta omedelbart din bank
  • Lämna brottsanmälan i polisens elektroniska kundtjänst eller på en polisinrättning
Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter