Murupolku

Navigointivalikko

Ajokorttiluokan alentaminen ja erityisehdot

Ajokorttiluokan alentaminen ja erityisehdot

Poliisi voi muuttaa ajokorttiluokkaasi alemmaksi, jos et enää täytä ajo-oikeuden luokkaa vastaavan ajo-oikeuden edellytyksiä.

Ajo-oikeutesi voidaan muuttaa sen luokan ajoneuvon ajo-oikeutta vastaavaksi, jonka ajokorttiluvan myöntämisen ja ajokortin saamisen edellytykset täytät. Jos et esimerkiksi täytä ryhmän 2 (esim. kuorma-auto) ajokortin näkövaatimuksia, mutta täytät ryhmän 1 (esim. henkilöauto) ajokortin näkövaatimukset, poliisi voi alentaa ajo-oikeutesi ryhmään 1. 

Ajokorttiluokkasi muuttuessa, luovuta ajokorttisi poliisille ja hae uutta luokitusta vastaavaa ajokorttia Ajovarman palvelupisteestä tai Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta. Poliisi voi antaa sinulle väliaikaisen ajokortin, jos muuta ajokorttia ei luovuteta.

Ajo-oikeutesi palautuu ennalleen, jos osoitat poliisille esimerkiksi lääkärinlausunnolla täyttäväsi jälleen ajo-oikeuden edellytykset ja poliisi palauttaa hallussaan olevan ajo-oikeutta vastaavan ajokorttisi.

Ajokorttiin lisättävä erityisehto

Ajokorttiin voidaan liittää ehtoja ja rajoituksia. Tällaisia voivat esimerkiksi olla vaatimus siitä, että sinun täytyy käyttää silmälaseja tai muita apuvälineitä ajaessasi. 

Ehdot ja rajoitukset merkitään numeroin ajokortin taustapuolelle. Poliisi voi tarvittaessa myös muuttaa ajokorttiin liitettyjä ehtoja ja rajoituksia. 

 

Hae ajokorttia

Ajokorttilaki 386/2011 Finlexissä, ajokorttiluokat löytyvät lain toisesta luvusta

Ajokorttiluokan alentaminen kuva

Poliisi keltaisessa huomioliivissä tarkkailee tieliikennettä poliisimaijan edessä seisoen.