Murupolku
Navigointivalikko
Aseluvat -yleinen teksti
Ampuma-aseluvan hakeminen
Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Toimita aselupahakemukset poliisilaitokselle. Voit asioida joko sähköisesti tai henkilökohtaisesti käymällä. Ampuma-aseen ja kaasusumuttimen hankintaan ja hallussapitoon oikeuttava lupa voidaan antaa myös Suomessa rekisteröidylle tai julkista tehtävää hoitavalle yhteisölle ja säätiölle.
Ampuma-aseen ja aseen osan hankkimiseen ja hallussapitoon on oltava hyväksyttävä käyttötarkoitus. Hakijan pitää myös täyttää luvan saajaa koskevat edellytykset.
Jos asioit henkilökohtaisesti, jätät hakemuksesi suullisesti. Poliisin virkailija kirjaa hakemuksesi asetietojärjestelmään. Sinun on esitettävä hakemuksesi perustelut kirjallisesti. Sähköisessä asioinnissa täytät lomakkeen itse ja liität mukaan käyttötarkoituksen mukaiset liitteet.
Aselupaa haettaessa ota mukaan
- passi tai henkilökortti. Näiden puuttuminen ei ole este hakemuksen jättämiselle. Varaudu kuitenkin siihen, että henkilöllisyytesi toteamisen vuoksi asiointisi kestää kauemmin.
- hakemuksen perustelut kirjallisina ja muut hakemuksen perustelemiseen tarvittavat asiakirjat.
- sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta.
- ampuma-aseen käyttötarkoituksen mukaiset todistukset.
Aselupaan liittyvät haastattelut
On mahdollista, että poliisi kutsuu sinut haastatteluun ennen luvan myöntämistä. Aselupa-asiassa haastatellaan aina
- ensimmäistä ampuma-aselupaa hakevat.
- ne, joiden edellisen luvan myöntämisestä on kulunut enemmän kuin kymmenen vuotta.
- 15 vaan ei 18 vuotta täyttäneen rinnakkaisluvan hakijan huoltaja, joka hakee lupaa aseen säilyttämistä ja kuljettamista varten.
- alaikäiset hakijat.
Sinut kutsutaan haastatteluun myös siinä tapauksessa, että lupavalmistelussa ilmenee jotain sellaista, minkä perusteella sinun voidaan katsoa olevan mahdollisesti sopimaton pitämään hallussasi ampuma-aseita (esimerkiksi väkivalta, päihteet, terveydelliset syyt).
Ensimmäistä ns. käsiaselupaa hakevat haastatellaan pääsääntöisesti. Tästä pääsäännöstä voidaan poiketa erityisin perustein, jollainen voi olla esimerkiksi pitkään metsästystä harrastanut, taustoiltaan nuhteeton henkilö, joka hakee ampuma-asetta loukku- tai luolapyyntiin lopetusaseeksi.
Aseen hankkimisoikeus on voimassa pääsääntöisesti vuoden. Erityisin syin perusteltuna lupa voi olla voimassa enintään kaksi vuotta.
Aseen tai aseen osan esittäminen
Joissakin tapauksissa sinun on esitettävä hankkimasi ampuma-ase tai aseen osa poliisilaitoksella ennen lupakortin tilaamista. Ase tai aseen osa on esitettävä jos:
- olet hankkinut aseen tai aseen osan yksityishenkilöltä ja myyjän aselupa on myönnetty ennen 1.1.2000.
- olet tuonut aseen, aseen osan tai tehokkaan ilma-aseen maahan taikka valmistanut tai muuntanut sen yksityisen valmistusoikeuden nojalla.
Huom! Yllä olevissa tapauksissa esine on esitettävä 30 päivän kuluessa hankkimisesta, maahantuonnista, valmistamisesta tai muuntamisesta.
- olet hankkinut aseen tai aseen osan uutena asealan elinkeinonharjoittajalta (yleensä aseliikkeestä).
- olet hankkinut erityisen vaarallisen ampuma-aseen tai aseen osan keräilyperusteella.
Poliisi voi myös pyytää esineen esitettäväksi muista syistä. Silloin sinun on esitettävä se poliisin ilmoittamassa määräajassa.
Kun menet esittämään esinettä, ota mukaan sinulla olevat hankkimislupalomakkeen sivut.
Muista, että vaikka sinun ei tarvitsisi esittää hankkimaasi esinettä, sinun on kuitenkin ilmoitettava poliisille sen hankkimisesta 30 päivän kuluessa. Ilmoituksen voit tehdä myös sähköisessä asioinnissa. Skannaa silloin hankkimislupalomakkeen sivut ilmoituksen liitteeksi. Voit tehdä ilmoituksen myös asioimalla henkilökohtaisesti poliisiasemalla.
Aseluvan saajaa koskevat edellytykset
Voit saada aseluvan aseen hankkimiseen, jos olet
- täyttänyt 18 vuotta.
- terveydentilasi ja käyttäytymisesi puolesta sopiva pitämään hallussasi ampuma-asetta ja aseen osaa.
Esimerkiksi rikollinen menneisyys tai päihteiden väärinkäyttö voivat olla este luvan saamiselle.
Aseluvan pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin tai niiden osan hankkimista varten voit saada kuitenkin vasta, kun olet täyttänyt 20 vuotta.
Jos hallussasi on luvaton ampuma-ase, aseen osa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia, niiden hallussapito ei estä luvan saamista, jos ilmoitat esineistä oma-aloitteisesti ja luovutat ne poliisille.
Huomioi aselupaa hakiessa -haitarin johdanto
Huomioi aselupaa hakiessa
Alta löydät tarkemmat tiedot aseluvan hakemiseen liittyvistä asioista otsikoittain.
Aseluvat -haitari
Saadaksesi aseluvan sinulla on oltava hankittavalle aseelle hyväksyttävä käyttötarkoitus.
Hyväksyttäviä käyttötarkoituksia ovat:
- metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen (metsästysperuste)
- ampumaurheilu ja -harrastus
- työ, jossa ase on välttämätön
- näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys
- museossa tai kokoelmassa pitäminen (asekeräily)
- muistoesineenä säilyttäminen
- merkinanto
- säilyttäminen ja kuljettaminen
- vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain mukainen sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus (koulutukseen osallistuminen tai koulutuksen järjestäminen)
Voit saada luvan vain sellaiselle aseelle tai aseen osalle, joka soveltuu hyvin ilmoittamaasi käyttötarkoitukseen. Hankittava ase ei saa olla tarpeettoman tulivoimainen tai tehokas.
Kun haet aselupaa, sinun on esitettävä harrastuksestasi luotettava selvitys.
Metsästysperuste
Hankittavan aseen täytyy soveltua hyvin aiottuun käyttötarkoitukseen. Sen vuoksi sinun täytyy pystyä kertomaan perusteluissa mitä riistaa aiot metsästää. Tämä vaikuttaa sen arviointiin, kuinka hyvin hakemasi ase soveltuu ilmoittamaasi käyttöön. Tee myös selkoa alueista, joilla aiot metsästää ja mihin oikeutesi metsästämiseen perustuu.
Jos sinulla on metsästyskortti tai ampumaseuran jäsenkortti, ota se mukaan lupahakemusta jättäessäsi tai liitä kopio siitä sähköiseen hakemukseesi.
Ampumaurheiluperuste
Jos haet lupaa ampumaurheiluperusteella ns. käsiaseelle, harrastuksesi katsotaan olevan aktiivista, jos harrastuskertoja on ollut vähintään 10 hakemuksen jättämistä edeltävän kahden vuoden aikana. Todistuksen tästä saat poliisin hyväksymältä ampumaseuran ampuma-asekouluttajalta.
Jos haet lupaa erityisen vaaralliseen ampuma-aseeseen, tarvitset lisäksi todistuksen voimassa olevasta ampumaseuran jäsenyydestä. Jäsenyytesi on täytynyt olla voimassa vähintään luvan hakemista edeltäneet 12 kuukautta. Erityisen vaarallisen ampuma-aseen ollessa kyseessä sinun on ns. pitkän aseen osalta esitettävä ampumakouluttajan antama todistus siitä, että aktiivinen ampumaurheilu tai -harrastus on jatkunut vähintään luvan hakemista edeltävän 12 kuukauden ajan.
Niin sanotun lyhyen aseen osalta ampumaurheilun tai -harrastuksen on pitänyt jatkua vähintään kaksi vuotta. Lisäksi sinun on aina esitettävä luotettava selvitys siitä, että harjoittelet aktiivisesti tai osallistut ampumakilpailuihin sillä ampuma-asetyypillä, johon haet lupaa.
Erityisen vaarallisen ampuma-aseen määritelmät löydät alempaa kohdasta Erityisen vaaralliset ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja ammukset.
Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus
Sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen (sotva) osallistuminen voi olla perusteena silloin, kun haet lupaa erityisen vaaralliselle ns. pitkälle ampuma-aseelle tai aseen osalle. Silloin tarvitset hakemuksen liitteiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) antaman todistuksen siitä, että olet osallistunut sotva-koulutukseen vähintään kaksi kertaa edeltävän 12 kuukauden aikana ja olet suorittanut ampumakokeen hyväksytysti.
Aktiivista reserviläisen ampumaharjoittelua edellytetään yhteensä vähintään viisi kertaa 12 kuukauden aikana, joista siis ainakin kaksi on täytynyt tapahtua MPK:n järjestämänä sotva-koulutuksena. Muu kuin reserviläisen ampumaharjoittelu ei kelpaa harrastuksen todistamiseen tässä tarkoituksessa. Lisäksi harrastamisen on täytynyt tapahtua sillä asetyypillä, jolle haet lupaa.
Muut käyttötarkoitukset
Kun haet lupaa työtä varten, on sinun esitettävä selvitys siitä, että olet koulutuksessasi tai muuten perehtynyt ampuma-aseen turvalliseen käsittelemiseen. Lisäksi sinun on osoitettava hyväksyttävä peruste ampuma-aseen kantamiseen työssäsi. Tämän voit osoittaa esimerkiksi työnantajan antamalla todistuksella.
Luvan museossa tai kokoelmassa pitämiseen voit saada vain, jos olet Poliisihallituksen hyväksymä asekeräilijä.
Voit hakea aselupaa myös sillä perusteella, että säilytät asetta muistoesineenä. Silloin sinun on esitettävä kirjallisesti ne seikat, joiden perusteella aseella on sinulle erityistä muistoarvoa. Säilyttäminen ja kuljettaminen -perusteella lupa voidaan antaa huoltajalle, jonka alaikäiselle huollettavalle myönnetään samanaikaisesti rinnakkaislupa huoltajan omistamaan aseeseen. Tässä tapauksessa huoltaja ei itse saa ampua aseella.
Lue aiheesta lisää sivulta Ampumaharrastuksen jatkumisen osoittaminen
Voit saada rinnakkaisen hallussapito-oikeuden sellaiseen ampuma-aseeseen tai aseen osaan, johon on annettu hallussapitolupa tai aselupa (niin sanottu päälupa). Rinnakkaisluvan saamiseen tarvitset pääluvan haltijan suostumuksen.
Voit alaikäisenä saada huoltajien suostumuksella rinnakkaisluvan haulikkoon, kivääriin, pienoiskivääriin tai yhdistelmäaseeseen metsästystä tai ampumaurheilua ja -harrastusta varten. Sinun on kuitenkin oltava15 vuotta täyttänyt ja täytettävä luvan saajaa koskevat muut edellytykset. Pistooliin, pienoispistooliin, revolveriin ja pienoisrevolveriin voit saada rinnakkaisluvan erityisen painavasta syystä ampumaurheilua ja -harrastusta varten, jos olet täyttänyt 18 vuotta vaan et 20.
Rinnakkaislupa on yleensä voimassa 10 vuotta. Se on kuitenkin voimassa enintään hallussapitoluvan tai aseluvan (pääluvan) voimassaoloajan, ellei sitä ole erityisestä syystä annettava tätä lyhyemmäksi ajaksi. Pistooliin, pienoispistooliin, revolveriin sekä pienoisrevolveriin rinnakkaislupa annetaan kuitenkin enintään viideksi vuodeksi.
Myös tiettyjen aseen osien hankkimiseen ja hallussa pitämiseen pitää hankkia lupa.
Luvanvaraisia osia ovat
- aseen runko
- ylä- ja alarunko
- lukon kehys
- piippu
- luisti
- patruunarulla ja patruunapesä
- lukkoa ja muu sulkulaite sekä lukon ja muun sulkulaitteen runko
- sulkukappale
- äänenvaimennin
- sekä näitä toiminnallisesti vastaavat osat.
Luvanvaraiset latauslaitteet
Myös tietyt latauslaitteet, eli käytännössä aseen lippaat, ovat luvanvaraisia aseen osia.
Näitä ovat keskisytytteistä patruunaa ampuvien ampuma-aseiden lippaat, joihin mahtuu
- yli 20 patruunaa ja se on lyhyen itselataavan kertatuliaseen osa tai siihen liitettävä irrotettava latauslaite;
- yli 10 patruunaa ja se on pitkän itselataavan kertatuliaseen osa tai siihen liitettävä irrotettava latauslaite.
Aseen osaksi katsotaan myös latauslaite, jos se on sarjatuliaseen osa tai siihen liitettävä irrotettava latauslaite. Poikkeuksena tästä ovat latauslaitteet, joka on valmistettu sarjatuliasemalliin, jonka valmistus on alkanut ennen vuotta 1946 ja jotka eivät sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen.
Latauslaitteella tarkoitetaan ampuma-aseeseen kiinnitettävää ja ampuma-aseessa kiinteästi olevaa lipasta, syöttölaitetta ja -koneistoa sekä laitetta, jonka avulla patruunat syötetään ampuma-aseeseen.
Sarjatuliaseen osaksi katsotaan myös sellainen
- laukaisukoneisto, laukaisukoneiston osa ja muu sarjatuliaseeseen suunniteltu esine, joka sellaisenaan tai yhdessä muiden osien kanssa mahdollistaa sarjatulen sekä
- ampuma-aseeseen suunniteltu esine, joka mahdollistaa sarjatulta jäljittelevän toiminnan ampuma-aseessa.
Muista ilmoittaa luvanvaraisen osan hankkimisesta
Jos olet hankkimassa aseen osia ja sinulla on oikeus näitä aseen osia vastaavista aseen osista kootun ampuma-aseen hallussapitoon, sinun ei tarvitse hankkia erillistä lupaa aseen osien hankintaan. Sinun on kuitenkin tehtävä ilmoitus aseen osan hankkimisesta ja mahdollisesti esitettävä aseen osa poliisille (katso kohta Aseen ja aseen osan esittäminen).
Äänenvaimentimen hankinnasta ei tarvitse ilmoittaa, jos sinulla on oikeus jonkin ampuma-aseen hallussapitoon. Myöskään latauslaitteen hankkiminen ei ole luvanvaraista eikä sen hankkimisesta tarvitse ilmoittaa, jos sinulla on erityisen vaarallisen ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava aselupa siihen aseeseen, johon hankit latauslaitteen.
Erityisen vaarallisia ampuma-aseita ovat
- sinko
- kranaatinheitin
- takaaladattava tykki sekä rakenteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan vastaava ampuma-ase
- ohjus- ja raketinheitinjärjestelmä
- sarjatuliase
- muuksi esineeksi kuin ampuma-aseeksi naamioitu ampuma-ase
- ampuma-aseet, jotka on valmistettu toimimaan sarjatulella, mutta on muunnettu toimimaan kertatulella, lippaallisella kertatulella tai itselataavalla kertatulella
- lyhyet (kokonaispituus on enintään 600 mm tai piipun pituus on enintään 300 mm), keskisytytteiset itselataavat kertatuliaseet, joilla voidaan laukaista yli 21 patruunaa ilman uudelleenlatausta tai jossa käytetään latauslaitetta (kiinteä tai irrotettava) jonka kapasiteetti on yli 20 patruunaa
- pitkät (mitat yli yllä mainitun lyhyen ampuma-aseen määritelmän) keskisytytteiset itselataavat kertatuliaseet, joilla voidaan laukaista yli 11 patruunaa ilman uudelleenlatausta tai jossa käytetään latauslaitetta (kiinteä tai irrotettava), jonka kapasiteetti on yli 10 patruunaa
- lyhyet itselataavat kertatuliaseet, jotka on suunniteltu ja valmistettu ammuttavaksi kahdella kädellä ja olkapäätä vasten tuettavaksi taikka muuten kahden käden otteella ammuttavaksi.
Erityisen vaarallisten ampuma-aseiden ja aseen osien hankkiminen on pääsääntöisesti kiellettyä. Poikkeustapauksissa voit saada hankkimis-, valmistamis- tai rinnakkaisluvan erityisen vaaralliseen ampuma-aseeseen
- asekokoelmassa säilyttämistä varten
- näytöstä, kuvausta tai muuta vastaavaa esitystä varten
- erityisestä syystä myös työperusteella, jos kyseinen ase on työtehtävän takia välttämätön
- sotilaallisia valmiuksia palvelevaan ampumakoulutukseen osallistumiseen tai koulutuksen järjestämiseen
Laissa on määritelty myös erityisen vaaralliset patruunat ja ammukset. Ampuma-aseen hallussapitolupa tai aselupa ei oikeuta erityisen vaarallisten patruunoiden ja ammusten hankkimiseen, mutta voit erityisestä syystä saada poliisilaitokselta erillisen ampumatarvikeluvan, joka oikeuttaa niiden hankintaan ja hallussapitoon.
Suomeen rekisteröidyt tai julkista tehtävää hoitavat yhteisöt ja säätiöt, jotka ovat toimintansa tarkoituksen ja muiden seikkojen perusteella sopivia pitämään hallussaan ampuma-aseita, voivat saada aseluvan ja ampumatarvikeluvan sekä kaasusumutinluvan. Yhteisö tai säätiö voidaan hyväksyä myös asekeräilijäksi.
Yhteisölle tai säätiölle ei voida antaa rinnakkaislupaa eikä yksityistä tuontilupaa. Luvat lukuun ottamatta erityisen vaarallisia ampuma-aseita myöntää poliisilaitos ja säilytystilat hyväksyy tilojen sijaintipaikan poliisilaitos.
Yhteisöllä ja säätiöllä on oltava poliisilaitoksen hyväksymä asevastaava, jonka vastuulla aseet ovat. Aseiden säilytystilojen on oltava poliisin hyväksymät.
Asevastaava
Asevastaavaksi hyväksymistä haetaan poliisilaitokselta.
Hyväksymistä haettaessa on oltava mukana yhteisön tai säätiön päätös asevastaavaksi asettamisesta.
Asevastaava edustaa yhteisöä sen hankkiessa ampuma-aseita. Asevastaavalle annettu hyväksyntä oikeuttaa hankkimaan, pitämään hallussa ja luovuttamaan yhteisön lupaan merkittyjä esineitä.
Muu henkilö kuin asevastaava saa pitää yhteisön tai säätiön ampuma-asetta hallussaan vain, jos hänellä on aseeseen rinnakkaislupa tai jos hän ampuma-aselain lainaamista koskevien säännösten mukaan on oikeutettu lainaamaan kyseisen aseen tai jos hän käyttää asetta ampuma-aselain valvottua käyttöä koskevien säännösten mukaisesti. Kaasusumuttimen yhteisö voi luovuttaa 18 vuotta täyttäneelle työntekijälleen.
Jos haet asevastaavan ominaisuudessa aselupia yhteisölle tai säätiölle, mukana on oltava
- passi tai henkilökortti
- yhteisöä tai säätiötä koskeva rekisteriote
- yhtiöjärjestys tai säännöt
- yhteisön toimivaltaisen elimen päätös aseen tai aseen osan hankkimisesta.
Voit jättää yhteisön puolesta hakemuksia myös sähköisesti. Liitä silloin tarvittavat liitteet hakemukselle.
Poliisi voi myöntää luonnolliselle henkilölle, yhteisölle tai säätiölle kaasusumutinluvan. Lupa oikeuttaa sekä sumuttimen hankkimiseen että hallussapitoon.
Et tarvitse erillistä lupaa kaasusumuttimen vaihtamiseksi uuteen, jos sinulla on voimassa oleva kaasusumutinlupa. Poliisi edellyttää lupaa myöntäessään, että olet perehtynyt sumuttimen turvalliseen käsittelemiseen.
Kaasusumutinlupa voidaan antaa
- oman tai toisen henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemiseen
- museossa tai kokoelmassa pitämiseen
- koulutukseen taikka näytökseen, kuvaukseen tai muuhun esitykseen
Henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemiseen tai koulutukseen taikka näytökseen, kuvaukseen tai muuhun esitykseen kaasusumutinlupa annetaan enintään viideksi vuodeksi. Jos haet lupaa tällä perusteella, sinun on osoitettava esimerkiksi työnantajan todistuksella, että sumutin on henkilökohtaisen koskemattomuutesi suojelemiseksi välttämätön.
Kaasusumutinlupaa haettaessa sinulla on oltava mukana
- passi tai henkilökortti
- hakemuksen kirjalliset perusteet
- muut mahdolliset hakemuskohtaiset liitteet.
Voit hakea kaasusumutinlupaa myös sähköisesti. Liitä silloin tarvittavat liitteet hakemukselle.
Yhteisö voi luovuttaa kaasusumuttimen 18 vuotta täyttäneelle työntekijälleen kannettavaksi työtehtävissä, jos yhteisön kaasusumutinluvan lupaehdoissa ei muuta määrätä. Yhteisön asevastaava vastaa työntekijöiden perehdyttämisestä sumuttimen käyttöön. Poliisilaitos voi asettaa kaasusumuttimen kantamiselle ehtoja.
Milloin aselupa voidaan peruuttaa?
Milloin aselupa voidaan peruuttaa?
Jos et enää tarvitse ampuma-asetta, pyydä poliisilta luvan peruuttamista.
Poliisi voi peruuttaa lupasi, jos
- ampumaharrastuksesi on päättynyt
- lupa ei ole enää työsi vuoksi välttämätön
- ase on kadonnut tai anastettu
- käyttäytymisesi ja elämäntapasi osoittavat, että olet sopimaton pitämään hallussasi aseita
- syyllistyt rikoksiin
- käyttäydyt väkivaltaisesti
- syyllistyt ampuma-aserikkomukseen tai -rikokseen tai rikot lupaehtoja.
Poliisi voi peruuttaa yhteisön tai säätiön hallussapitoluvan, jos aseluvan haltija ei enää täytä luvan saamisen edellytyksiä.
Poliisi peruuttaa rinnakkaisluvan, jos suostumuksen antanut pääluvan haltija, valtio tai alaikäisen huoltaja peruuttaa suostumuksensa.
Lue lisää kuolinpesien aseista