Murupolku
Navigointivalikko
Tärkeää tietää DDoS:sta
Tärkeää tietää DDoS:sta
Hei sinä! Nyt on syytä olla tarkkana. Vaikuttaa siltä, että olet kiinnostunut digimaailmasta ja osaamisesi kehittämisestä kyberturvallisuuden saralla.
Se on hyvä juttu.
Olethan kuitenkin tietoinen toimintasi rajoista ja vastuustasi verkossa? Suomen laki ja poliisin valvonta pätevät myös täällä verkossa.
Ole tietoinen vastuustasi
Kyberrikoksella on seurauksia – sekä muille että sinulle!
Palvelunestohyökkäykset (nk. DDoS, hyökkäykset, dossaaminen) voivat esimerkiksi johtaa häiriöihin suosituissa peleissä tai tärkeissä verkkopalveluissa.
Palvelunestohyökkäyksillä voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa yksilölle ja yrityksille, ja ne voivat jopa vaikuttaa koko yhteiskunnalle kriittisten toimintojen, kuten hätäkeskuksen tai teleoperaattoreiden toimintaan.
Palvelunestohyökkäysten tekemisessä voidaan hyödyntää verkossa toimivia booter ja stresser palveluita, jotka mahdollistavat hyökkäysten tekemisen ns. ostopalveluna (crime-as-a-service). Palvelut usein käyttävät laittomasti haltuun otetuista tietoverkkolaitteista koottuja bottiverkkoja toimiakseen. Myös automatisoitua työkalua hyödyntämällä tehty palvelunestihyökkäys on rikos.
Kyberrikollisuus on laitonta ja lailla rangaistavaa
Joskus voi olla vaikeaa tunnistaa, oletko syyllistymässä kyberrikokseen. Tämä ei kuitenkaan poista rikosvastuutasi.
Omien tekojen seurauksia voi myös olla hankala arvioida. Esimerkki kyberrikoksesta, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia:
- Pelaat onlinessa ja haluat paremmat pisteet kuin pelivastustajasi. Päätät häiritä vastustajasi verkkoyhteyttä DDoS-hyökkäyksellä, jotta voittaisit pelin.
Suomen rikoslaki
38 luku Tieto- ja viestintärikoksista, 5 § Tietoliikenteen häirintä
Joka puuttumalla postiliikenteessä taikka tele- tai radioviestinnässä käytettävän laitteen toimintaan, lähettämällä ilkivaltaisessa tarkoituksessa radiolaitteella tai televerkossa häiritseviä viestejä tai muulla vastaavalla tavalla oikeudettomasti estää tai häiritsee postiliikennettä taikka tele- tai radioviestintää, on tuomittava tietoliikenteen häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
38 luku Tieto- ja viestintärikoksista, 7 a § Tietojärjestelmän häirintä
Joka aiheuttaakseen toiselle haittaa tai taloudellista vahinkoa dataa syöttämällä, siirtämällä, vahingoittamalla, muuttamalla tai poistamalla taikka muulla niihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti estää tietojärjestelmän toiminnan tai aiheuttaa sille vakavaa häiriötä, on tuomittava tietojärjestelmän häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Suomen poliisi torjuu kyberrikollisuutta kaikissa sen muodoissa ja kaikkialla verkossa
Oletko mahdollisesti syyllistymässä kyberrikokseen? Ota huomioon ainakin seuraavat seuraukset teollesi:
- Rikosrekisteri: Rikoksesi voi aiheuttaa vaikeuksia hakiessasi harjoittelu- tai työpaikkaa.
- Laitteet: Voit menettää puhelimesi tai tietokoneesi.
- Tuomio: Voit saada sakot tai vankeusrangaistuksen.
- Vahingonkorvaukset: Vahingonkorvaukset voivat olla mittavat ja vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiisi useiden vuosien ajan.
Kehitä IT-taitojasi turvallisesti ja lain määräämissä rajoissa
Suomen poliisi rohkaisee sinua kehittämään IT-taitojasi, kunhan teet sen turvallisesti ja lain määräämissä rajoissa. Oletko kiinnostunut tietotekniikasta tai muista digimaailman vaihtoehdoista?
Tutustu esimerkiksi seuraaviin vaihtoehtoihin:
- Kyberturvallisuuskurssi – Kansalaisen kyberturvallisuus. Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi tarjoaa osaamista turvalliseen toimintaan digitaalisessa maailmassa.
- Kyberturvallisuuskeskus Tarjoaa tietoa kyberturvallisuudesta ja toimintaohjeita erilaisten häiriötilanteiden varalle. Kyberturvallisuuskeskukselle voi myös ilmoittaa löytämistään haavoittuvuuksista.
- Next Gen Hack FI – Suomen suurin nuorille suunnattu valkohattuhaastekampanja – Haaste starttaa vuosittain alkuvuodesta
- Hakeutuminen kybervarusmieheksi
- Cybercrime Exit – Keskusrikospoliisin hanke nuorten kyberrikollisuuden ehkäisemisestä.
Yhteistyössä
|