Murupolku

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät lupa-asioihin, ajanvaraukseen, sähköiseen asiointiin sekä liikennevalvontaan.

Poliisin neuvontapalvelu antaa yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa. Neuvomme asioissa, jotka koskevat poliisin lupa-asioita, ajanvarausta tai sähköistä asiointia. Vastaamme myös automaattisen liikennevalvonnan sekä liikenne- rikosilmoitus- ja löytötavara-asioiden yleisiin kysymyksiin. Jos asiasi koskee jo tehtyä rikosilmoitusta tai vireillä olevaa passin tai luvan hakua, ole yhteydessä suoraan asiaa hoitavaan poliisilaitokseen. Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi. Aukioloajat ma-pe 8.00 - 16.15, la-su suljettu
Hiiri-passien-päällä.jpg

Yhteystiedot

Aseman laitos Helsingin poliisilaitos


Poliisin neuvontapalvelu 0295 41 9 800

Aukioloajat

Vaihde 0295 470 011

Hätätapauksessa soita aina 112.

Asioi verkossa ensisijaisesti. Varaa sieltä palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.

Jo vireillä oleviin keskeneräisiin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta. Katso kyseisen laitoksen tai aseman yhteystiedot.

Kiireettömissä tapauksissa yleisneuvontaa antaa valtakunnallinen neuvontapalvelu puhelimessa ja chatissa. 

Navigointivalikko

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin valtakunnallinen neuvonta ja ajanvaraus

Poliisin neuvontapalvelusta saat yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät passeihin, henkilökortteihin, poliisin muihin lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja sähköiseen asiointiin.

Neuvontapuhelin 0295 419 800

Palvelemme
ma-pe 8.00-16.15, la-su suljettu

Autamme sinua myös automaattisen liikennevalvonnan asioissa sekä liikenne-, rikosilmoitus- ja löytötavara-asioissa. 

Hätätapauksessa soita aina 112.

Ennen yhteydenottoa

Ennen kuin otat yhteyttä palveluumme, tutustu huolellisesti Poliisi.fi -sivustoon. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka löydät tämän sivun alaosasta. 

Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.

Neuvontapalvelumme ei ole auki virallisina juhlapäivinä. 

Palveluaika ja tilastot

Palveluumme tulee päivittäin keskimäärin 1 200 yhteydenottoa. Keskimääräinen jonotusaika puhelun yhdistymiseen on noin 5 minuuttia. Huomioithan soittaessasi, että alkuviikon päivinä, erityisesti maanantaina, ja lounasaikaan on ruuhkaisinta. 

Puhelun hinta

Puhelu neuvontapalvelunumeroon maksaa

  • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta
  • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta
  • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

Maksat puhelusta oman operaattorisi hinnaston mukaan (kyseessä on lisämaksuton palvelu). Myös jonottaminen maksaa.

Kysy lupa-asioista chatissa

Chat-kuvake näkyy virka-aikana niillä lupa-asioiden sivuilla, joissa chat on käytössä. Chatin avulla saat helposti yleisneuvontaa ja ohjeistusta seuraavista aiheista:

  • passin hakeminen
  • henkilökortin hakeminen
  • ampuma-aseluvat
  • yksityisen turvallisuusalan luvat
  • ajanvaraus ja sähköinen asiointi.

Chat palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pyrimme vastaamaan sinulle noin 30 sekunnin kuluessa chatin aloittamisesta. Näet chat-ikkunan vain silloin, kun asiantuntija on saatavilla. 

Huom! Tietoturvasyistä emme voi antaa vastauksia tai käsitellä henkilökohtaisen asian vireilläoloon tai luvan voimassaoloaikaan liittyviä asioita. 

Poliisin neuvontapalvelu UKK otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Näin käytät passia - haitarit

Suomen passien ominaisuudet - haitarit

Passin peruuttaminen - haitarit

Näin haet passia - haitarit

Passikuvan toimittaminen - haitarit

Näin käytät henkilökorttia - haitarit

Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari

Sisältöjulkaisija

null Rikoslakirikoksia ennätysmäärä Itä-Uudellamaalla

Rikoslakirikoksia ennätysmäärä Itä-Uudellamaalla

3.2.2021 12.50
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna ennätyksellinen määrä rikoslakirikoksia. Vuoden aikana alueella tuli ilmi 60 000 rikoslakirikosta, mikä on viidenneksen enemmän kuin edeltävänä vuonna. Luku on suurin viimeiseen kymmeneen vuoteen. 

– Rikoslakirikokset ovat niitä, jotka tuntuvat kansalaisissa turvattomuutena ja vaativat poliisilta paljon työtä, esimerkiksi kuulusteluiden muodossa. Koska resurssit pysyvät samoina, tulee näin merkittävä kasvu väkisinkin vaikuttamaan esimerkiksi rikostutkintojen selvittämisen nopeuteen, sanoo rikosylikomisario Petri Eronen.  

Koronan kokonaisvaikutus vielä epäselvä

Mennyt vuosi oli monella tapaa poikkeuksellinen. Koronan vaikutus näkyi poliisin toiminnassa selvästi esimerkiksi kotihälytystehtävien määrän lisääntymisenä sekä passihakemusten määrän voimakkaana notkahduksena. Kansalaiset näyttävät myös seuranneen poliisi kehotusta hoitaa rikosasiat sähköisesti. Viime vuonna tehtiin 30 prosenttia enemmän sähköisiä rikosilmoituksia, joita kirjattiin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella yhteensä 26 657. 

Viime vuoden tilastot näyttävät myös monin paikoin poikkeukselliselta. Koronan vaikutukset yhteiskuntaan, yksilöiden ja poliisin toimintaan on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus. Vuosi on liian lyhyt ajanjakso tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mitkä tilastolliset muutokset johtuvat koronasta ja mitkä jostakin muusta.

– Poliisityön kautta voidaan toki nähdä viitteitä siitä, että korona on muun muassa syventänyt joidenkin ihmisten ahdinkoa. Esimerkiksi nuorien kohdalla on havaittavissa toimettomuutta ja pahoinvointia. Itä-Uudenmaan alueella on kuitenkin paljon muitakin tekijöitä, kuten väestön kasvu ja kaupunki-infra, jotka voivat osaltaan selittää kasvua eri rikostyypeissä. Tarkkaa emme osaa vielä sanoa, mikä koronan vaikutus on loppuen lopuksi ollut, sanoo Eronen. 

Tilastopiikkejä monissa rikoksissa

Liikennerikkomuksissa koronan aiheuttama poikkeustilanne näkyi. Vaikka korona hiljensi liikenteen määrää teillä, liikennerikosten määrä kasvoi lähes 28 prosentilla.

– Koronan takia pystyttiin ohjaamaan normaalia enemmän resurssia liikennevalvontaan, mikä osaltaan selittää kasvua, kertoo ylikomisario Timo Leppälä. – Valvonnassa huomattiin, että tyhjät tiet innostivat erityisesti nuoria kokeilemaan omia ja autonsa rajoja.

Omaisuusrikosten määrä nousi lähes 24 prosentilla. Nousua selittää osaltaan Vastaamon kiristystapauksen johdosta tehty rikosilmoitusten määrä. Itä-Uudenmaanlaitoksella kirjattiin vuoden aikana 3500 rikosilmoitusta tapaukseen liittyen.  

Merkittävä piikki näkyi ryöstöjen määrässä, jotka kasvoivat puolella ja joita oli yhteensä 302. Myös huumausainerikoksia kirjattiin reippaasti, yhteensä yli 2950 kappaletta eli 39 prosenttia aiempaa vuotta enemmän. 

– Ryöstörikosten kasvussa saattaa näkyä nuorten pahoinvointi. On myös havaittu, että osassa ryöstöissä on ollut yhteyksiä huumausainerikollisuuteen, esimerkiksi velan perintään, kertoo Eronen. 

Väkivaltarikokset siirtyivät julkisilta paikoilta asuntoihin

Väkivaltarikoksina tutkittavia tapauksia oli yhteensä 3689 kappaletta eli noin 8 prosenttia enemmän kuin edellisvuotena. Pahoinpitelyiden ja henkirikosten määrät kasvoivat. Törkeitä pahoinpitelyitä kirjattiin 177 eli 46 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Laitoksen tietoon tuli 11 henkirikosta, mikä on 8 tapausta enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Törkeiden pahoinpitelyiden määrä kasvoi lähes puolella, mihin on osaltaan voinut vaikuttaa se, että pahoinpitelyjä on tapahtunut ympäristöissä, joissa ei ole ulkopuolisia puuttumassa tilanteisiin. 

– Koronan voidaan sanoa näkyneen väkivaltarikosten osalta erityisesti siinä, että pahoinpitelyt siirtyivät julkisilta paikoilta yksityisiin asuntoihin, kertoo Eronen.

Hälytystehtävien määrä pysyi ennallaan

Poliisin hälytystoiminnan määrä pysyi kutakuinkin ennallaan poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta.

– Hälytystehtävien määrät eivät käytännössä nousseet. A-kiireelliyysluokan tehtävissä näkyy laskua, mutta vastaavasti A+B-kiireellisyysluokan tehtävissä samaa kokoluokkaa olevaa nousua, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela.

Muutosta tapahtui kuitenkin hälytystehtävien syissä. Esimerkiksi kotihälytystehtävien määrä kasvoi 37 prosentilla.

– Koronan vaikutus näkyy hälytyspuolella siinä, että yksilönsuojaan keskittyvien hälytystehtävien osuus hälytystehtävistä kasvoi, kun elämä julkisilla paikoilla hiljeni, Huhtela sanoo.

Matkustamisen väheneminen näkyi lupahakemuksissa

Korona vaikutti laskevasti kaikkien lupahakemusten määrään. Erityisesti laski passien kysyntä: niitä haettiin 42 prosentia eli 40 400 kappaletta vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

– Matkustus väheni tuntuvasti koronarajoitusten ja -suositusten takia. On odotettavissa, että lupahakemusten määrä kasvaa, kun tilanne hellittää. Suosittelen tarkistamaan oman passin ja henkilökortin voimassaolopäivän ja ennakoimaan tulevat hakemusruuhkat jo nyt, sanoo ylikomisario Markku Koskimäki.

Passi- ja henkilökorttiasiat ja muut lupa-asiat pystyy hoitamaan useimmissa tapauksissa sähköisesti poliisin nettisivuilla poliisi.fi. Käynti poliisiasemalla ei ole myöskään sidottu pelkästään oman paikkakunnan poliisiasemaan, eli lupa-asiat voi hoitaa millä tahansa poliisiasemalla. Suosittelemme vallitsevan koronatilanteen takia varaamaan ajan asiointiin aina kun mahdollista.

Tutustu vuoden 2020 tilastoihin

Itä-Uudenmaanlaitoksen laitos- ja kuntakohtaiset tilastot vuodelta 2020 löytyvät saavutettavassa muodossa poliisin verkkosivuilta .
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin lupapalvelut Poliisin toiminta ja kehittäminen Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta en fi sv
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
tilastot