Henkilökortin toimitus

Henkilökortin toimitus

Henkilökortti toimitetaan normaalisti 5–8 arkipäivässä valitsemaasi noutopisteeseen. Noutopisteessä sinun on esitettävä lähetystunnus sekä henkilöllisyytesi. Myös valtakirjalla noutaminen on mahdollista.

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä henkilökorttisi voimassaolo. Huomioithan, että lupapisteemme voivat olla ruuhkaisia etenkin kesäisin, jolloin seuraava vapaa aika voi olla viikkojen päässä.

Toimitusnopeus: Normaalisti henkilökortti toimitetaan 5–8 arkipäivässä. Henkilökortille ei ole valittavissa nopeutettua toimitusta.

Jokainen asiakirja omassa kuoressaan: Valmis henkilökortti toimitetaan suljetussa kirjekuoressa valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Jos haet samanaikaisesti myös passia tai huollettaviesi henkilökortteja, jokainen niistä toimitetaan omassa kuoressaan.

Säilytysaika: Henkilökorttia säilytetään noutopaikassa 14 vuorokautta. Noutamaton lähetys palautuu noin viikossa poliisilaitokselle, mistä voit noutaa sen.

Henkilöllisyyden todistaminen noutopaikassa: Jos noudat henkilökorttisi itse, sinun on esitettävä noutoilmoituksen mukana tullut lähetystunnus sekä todistettava henkilöllisyytesi Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Huollettavalle myönnetyn henkilökortin noutaminen: Voit noutaa huollettavasi henkilökortin samalla tavalla kuin omasi.

Noutajan valtuuttaminen: Voit valtuuttaa myös toisen henkilön noutamaan henkilökorttisi. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus sekä voimassa oleva Suomen viranomaisen myöntämä passi tai henkilökortti. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Lataa tästä valtakirjapohja.

Henkilökortin toimitus haitari

Henkilökortin toimitus toinen leipäteksti

Toimitusajat

Toimitusaika sisältää käsittelyajan sekä henkilökortin valmistamiseen ja toimittamiseen kuluvan ajan.

  • Tavallisen henkilökortin, alaikäisen matkustusoikeudettoman henkilökortin ja ulkomaalaiselle myönnettävän henkilökortin toimitusaika on 5–8 arkipäivää.
  • Väliaikainen henkilökortti annetaan mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä.

Noutoilmoitus

Saat ilmoituksen, kun henkilökorttisi on noudettavissa.

Ilmoitustavat: Ilmoitus voidaan lähettää sinulle valintasi mukaan tekstiviestinä, sähköpostilla ja kirjeenä. Ilmoitus sisältää lähetystunnuksen ja noutopaikan osoitteen. Sinun kannattaa aina pyytää noutoilmoitus sekä tekstiviestinä että sähköpostiviestinä. Silloin saat tarpeelliset tiedot todennäköisemmin, vaikka toinen viesteistä jäisi tulematta.

Lähetystunnus: Säilytä lähetystunnus huolellisesti. Henkilökorttia ei luovuteta ilman sitä.

Henkilökortin toimitus haitari2

Henkilökortin toimitus kolmas leipäteksti

Mitä noutopaikkaan täytyy ottaa mukaan

Valmista henkilökorttia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja esitettävä lähetystunnus.

Lähetystunnus: Voit näyttää lähetystunnuksen esimerkiksi puhelimesi näytöltä, noutoilmoituksen tulosteesta tai käsin itse kirjoittamaltasi lapulta.

Henkilöllisyyden todistaminen: Todista henkilöllisyytesi voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole sellaisia, enintään vuosi sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta.

Esittämäsi passin tai henkilökortin on kaikissa tapauksissa oltava sellainen, että sinut voidaan ongelmitta tunnistaa siinä olevasta kuvasta.

Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Toisen henkilön valtuuttaminen noutajaksi

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin henkilökorttisi. Tällöin sinun täytyy tehdä hänelle kirjallinen yksilöity valtakirja. Huomaa, että valtakirjaa käyttävä noutaja voi todistaa henkilöllisyytensä vain voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla.

Alle 15-vuotiaat: Jos henkilökortin haltija on alle 15-vuotias, noutajan valtuuttaa huoltaja. Huoltajana et tarvitse valtakirjaa alaikäisen lapsesi henkilökorttia noutaessasi. Hänet tunnistetaan samoin kuin henkilökortin haltija itse tunnistettaisiin.

Minulla ei ole passia eikä henkilökorttia, enkä liioin halua valtuuttaa ketään. Miten toimin?

Jos sinulla ei ole henkilökortin noutamiseen tarvittavaa passia eikä henkilökorttia etkä halua valtuuttaa toista henkilöä noutamaan henkilökorttia puolestasi, voit noutaa henkilökorttisi poikkeuksellisesti poliisiasemalta. Tästä voit sopia erikseen poliisiasemalla asioidessasi.
Verkkopalvelumme tarkistaa rekistereistämme, onko sinulla noudossa tarvittava passi tai henkilökortti. Jos sinulle ei ole niitä, voit valita noutopaikaksi poliisiaseman.

Tarkista henkilökorttisi kunto ja tiedot

Saat uuden henkilökorttisi mukana saatteen, jossa on ohjeet kortin kunnon ja sisällön tarkastamiseksi. Tutustu ohjeeseen huolella.
Muistathan tarkistaa vastaanottamastasi henkilökortista, että

  • kortti on ehjä.
  • henkilötietosi ovat oikein ja täydelliset: koko nimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, henkilötunnuksen loppuosa ja syntymäkotikunta. Ulkomaalaisen henkilökortissa on kansalaisuuskentässä merkintä XXX.
  • allekirjoitus: kirjoitustaitoisella on nimikirjoitus ja kirjoitustaidottoman (lähinnä lapset) nimikirjoituskenttään on merkitty allekirjoituksen sijaan viiva.
  • henkilökorttisi tiedot ovat täydelliset: henkilökorttiin on merkitty henkilökortin tyyppi, maa, henkilökortin numero, myöntämispäivämäärä, viimeinen voimassaolopäivä ja myöntäjäviranomaisen nimi.
  • valokuva: kuvassa ei näy mitään epätavallista.

Voit halutessasi käydä tarkistuttamassa henkilökortin sirun toimivuuden ja sisällön poliisiasemalla.

Mikäli havaitset henkilökortissa virheitä tai puutteita, mene näyttämään sitä poliisiasemalle. Jos virheen todetaan johtuvan henkilökortin valmistajasta tai myöntäjästä, sinulle myönnetään uusi henkilökortti maksutta.

Muista, että voit matkustaa vain henkilökortilla, jonka kunto on moitteeton ja sisältö virheetön.

Mitätöi ja hävitä vanha henkilökortti

Saat uuden henkilökortin mukana saatteen, jossa on ohjeet vanhan henkilökortin mitätöinnistä ja hävittämisestä. Tutustu ohjeeseen huolellisesti.

Kun sinulle luovutetaan uusi henkilökortti, aiempi henkilökortti raukeaa automaattisesti. Rauennut henkilökortti ei kelpaa enää matkustusasiakirjana, vaikka henkilökorttiin merkittyä voimassaoloaikaa olisikin vielä jäljellä.

Mitätöi hallussasi oleva vanha henkilökortti

  • leikkaamalla henkilökortista yksi kulma pois.
  • leikkaamalla siru halki: jos et tarvitse vanhaa henkilökorttia salattujen tiedostojen käsittelyyn, leikkaa myös siru kahtia.

Henkilökortin mitätöiminen on erittäin tärkeää oman oikeusturvasi kannalta. Jos vanha henkilökorttisi joutuu vääriin käsiin, henkilöllisyyttäsi saatetaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Varminta on yllä kuvatun mitätöimisen lisäksi hävittää henkilökortin kappaleet kokonaan. 

Voit halutessasi palauttaa vanhan henkilökortin myös poliisille. Matkahuollon ja sen alihankkijoiden toimipisteet eivät ota vastaan vanhoja henkilökortteja.

Henkilökortin toimitus infoboksi

Toimitusnopeus

Normaalisti henkilökortti toimitetaan 5–8 arkipäivässä.

Henkilökortille ei ole valittavissa nopeutettua toimitusta.