Henkilökortin toimitus

Henkilökortin toimitus

Henkilökortti toimitetaan normaalisti noin 8 arkipäivässä valitsemaasi noutopisteeseen. Noutopisteessä sinun on esitettävä lähetystunnus sekä henkilöllisyytesi. Myös valtakirjalla noutaminen on mahdollista.

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä henkilökorttisi voimassaolo. Huomioithan, että lupapisteemme voivat olla ruuhkaisia etenkin kesäisin, jolloin seuraava vapaa aika voi olla viikkojen päässä.

Toimitusnopeus: Normaalisti henkilökortti toimitetaan noin 8 arkipäivässä. Lisämaksusta voit saada nopeutetun toimituksen.

Jokainen asiakirja omassa kuoressaan: Valmis henkilökortti toimitetaan suljetussa kirjekuoressa valitsemaasi Schenkerin tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Jos haet samanaikaisesti myös passia tai huollettaviesi henkilökortteja, jokainen niistä toimitetaan omassa kuoressaan.

Säilytysaika: Henkilökorttia säilytetään noutopaikassa 14 vuorokautta. Noutamaton lähetys palautuu noin viikossa poliisilaitokselle, mistä voit noutaa sen.

Henkilöllisyyden todistaminen noutopaikassa: Jos noudat henkilökorttisi itse, sinun on esitettävä noutoilmoituksen mukana tullut lähetystunnus sekä todistettava henkilöllisyytesi Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Huollettavalle myönnetyn henkilökortin noutaminen: Voit noutaa huollettavasi henkilökortin samalla tavalla kuin omasi.

Noutajan valtuuttaminen: Voit valtuuttaa myös toisen henkilön noutamaan henkilökorttisi. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus sekä voimassa oleva Suomen viranomaisen myöntämä passi tai henkilökortti. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti valtuuttaa toista henkilöä noutamaan omaa henkilökorttiaan. Mikäli alaikäisen henkilön henkilökortin noutamisessa halutaan käyttää valtuutettua noutajaa, huoltajan on huolehdittava valtuutuksen (valtakirjan) tekemisestä. Alaikäisen henkilön huoltaja voi kuitenkin noutaa henkilökortin ilman valtakirjaa.

Lataa tästä valtakirjapohja

Henkilökortin toimitus haitari

Henkilökortin toimitus toinen leipäteksti

Nopeutettu toimitus

Voit saada henkilökortin lisämaksusta nopeutetusti, mikäli kiintiöissämme on tilaa.

Päiväkiintiöt: Pika- ja express-toimituksissa on valtakunnalliset päiväkiintiöt. Kiintiöt ovat joskus täynnä etenkin kesäruuhkien aikana.

Huomioitavaa verkossa asiointiin: Jos teet hakemuksesi verkossa, järjestelmä saattaa ilmoittaa, että sinun täytyy käydä poliisiasemalla tunnistettavana. Silloin et voi valita sähköisessä hakemuksessasi nopeutettua toimitusta. Voit kuitenkin vaihtaa toimitustavan nopeammaksi lupatiskille tullessasi. Silloin perimme sinulta normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen hintaerotuksen.

Toimitusajat

Toimitusaika sisältää käsittelyajan sekä henkilökortin valmistamiseen ja toimittamiseen kuluvan ajan.

 • Normaalitoimitus vie noin 8 arkipäivää.
 • Pikatoimitus vie 2–4 arkipäivää. Tilauspäivää ei lasketa.
 • Express-toimitus vie 0–2 arkipäivää, mikäli tilauspäivän express-henkilökorttikiintiössä on tilaa.
 • Väliaikainen henkilökortti: annetaan mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä

Noutoilmoitus

Saat ilmoituksen, kun henkilökorttisi on noudettavissa.

Ilmoitustavat: Ilmoitus voidaan lähettää sinulle valintasi mukaan tekstiviestinä, sähköpostilla ja kirjeenä. Ilmoitus sisältää lähetystunnuksen ja noutopaikan osoitteen. Sinun kannattaa aina pyytää noutoilmoitus sekä tekstiviestinä että sähköpostiviestinä. Silloin saat tarpeelliset tiedot todennäköisemmin, vaikka toinen viesteistä jäisi tulematta.

Lähetystunnus: Säilytä lähetystunnus huolellisesti. Henkilökorttia ei luovuteta ilman sitä.

Henkilökortin toimitus haitari2

Henkilökortin toimitus kolmas leipäteksti

Lisätietoa pikahenkilökortista

Pikahenkilökortti on tavallinen henkilökortti, joka toimitetaan normaalia lyhyemmässä ajassa. Pikatoimituksia on tarjolla rajallinen määrä päivässä.

Toimitusaika: Jos jätät henkilökorttihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis henkilökortti on noudettavissa viimeistään toisena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä, mikäli saman päivän pikahenkilökorttikiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen aikarajan täyttymisen jälkeen TAI jos tilauspäivän kiintiössä ei ole tilaa, valmis henkilökortti on noudettavissa viimeistään kolmantena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä. Jos jätät hakemuksen aikarajan täyttymisen jälkeen ja seuraavan päivän kiintiö on jo täyttynyt, valmis henkilökortti on noudettavissa viimeistään neljäntenä tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä.

Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin.

Pikahenkilökortin hakeminen verkossa: Jos teet hakemuksesi sähköisesti ja järjestelmä ilmoittaa, että tunnistuskäynti tarvitaan, voit valita sähköisessä hakemuksessasi vain normaalin toimitusnopeuden. Voit kuitenkin vaihtaa sen poliisiasemalla nopeampaan, jolloin perimme sinulta normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen maksuerotuksen.

Huomaa: Väliaikainen henkilökortti ei ole sama kuin pikahenkilökortti. Väliaikainen henkilökortti on poliisiasemalla yksilöitävä henkilökortti, joka myönnetään sinulle vain erityisen painavin perustein ja jolla et voi matkustaa. Pikahenkilökortti taas on kaikin puolin samanlainen kuin normaalinopeudella toimitettava henkilökortti.

Lisätietoa express-henkilökortista

Toimitusaika pääkaupunkiseudulla (Helsinki ja Vantaa): Jos jätät express-henkilökorttihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis henkilökortti on noudettavissasi samana iltapäivänä klo 16, mikäli saman päivän express-kiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, valmis henkilökorttisi on noudettavissa seuraavana arkipäivänä klo 16. 

Toimitusaika muualla Suomessa: Jos jätät express-henkilökorttihakemuksen verkossa arkipäivänä viimeistään klo 9, valmis henkilökortti on noudettavissasi seuraavana päivänä klo 12, mikäli saman päivän express-kiintiössä on tilaa. Jos teet hakemuksen poliisiasemalla tai verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, aikaraja on klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, valmis henkilökorttisi on noudettavissa toisena tilauspäivän jälkeisenä arkipäivänä klo 12. 

Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin.

Toimituspaikat: Express-henkilökorttihakemuksen voit tehdä millä tahansa poliisiasemalla, mutta valmis henkilökortti toimitetaan vain yksittäisiin noutopisteisiin seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Vantaa, Kouvola, Lahti, Tampere, Turku, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi. 

Mitä noutopaikkaan täytyy ottaa mukaan

Valmista henkilökorttia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja esitettävä lähetystunnus.

Lähetystunnus: Voit näyttää lähetystunnuksen esimerkiksi puhelimesi näytöltä, noutoilmoituksen tulosteesta tai käsin itse kirjoittamaltasi lapulta.

Henkilöllisyyden todistaminen: Todista henkilöllisyytesi voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole sellaisia, enintään vuosi sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta.

Esittämäsi passin tai henkilökortin on kaikissa tapauksissa oltava sellainen, että sinut voidaan ongelmitta tunnistaa siinä olevasta kuvasta.

Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Toisen henkilön valtuuttaminen noutajaksi

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin henkilökorttisi. Tällöin sinun täytyy tehdä hänelle kirjallinen yksilöity valtakirja. Huomaa, että valtakirjaa käyttävä noutaja voi todistaa henkilöllisyytensä vain voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla.

Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti valtuuttaa toista henkilöä noutamaan omaa henkilökorttiaan. Mikäli alaikäisen henkilön henkilökortin noutamisessa halutaan käyttää valtuutettua noutajaa, huoltajan on huolehdittava valtuutuksen (valtakirjan) tekemisestä. Alaikäisen henkilön huoltaja voi kuitenkin noutaa henkilökortin ilman valtakirjaa.

Minulla ei ole passia eikä henkilökorttia, enkä liioin halua valtuuttaa ketään. Miten toimin?

Jos sinulla ei ole henkilökortin noutamiseen tarvittavaa passia eikä henkilökorttia etkä halua valtuuttaa toista henkilöä noutamaan henkilökorttia puolestasi, voit noutaa henkilökorttisi poikkeuksellisesti poliisiasemalta. Tästä voit sopia erikseen poliisiasemalla asioidessasi.
Verkkopalvelumme tarkistaa rekistereistämme, onko sinulla noudossa tarvittava passi tai henkilökortti. Jos sinulle ei ole niitä, voit valita noutopaikaksi poliisiaseman.

Tarkista henkilökorttisi kunto ja tiedot

Saat uuden henkilökorttisi mukana saatteen, jossa on ohjeet kortin kunnon ja sisällön tarkastamiseksi. Tutustu ohjeeseen huolella.
Muistathan tarkistaa vastaanottamastasi henkilökortista, että

 • kortti on ehjä.
 • henkilötietosi ovat oikein ja täydelliset: koko nimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, henkilötunnuksen loppuosa ja syntymäkotikunta. Ulkomaalaisen henkilökortissa on kansalaisuuskentässä merkintä XXX.
 • allekirjoitus: kirjoitustaitoisella on nimikirjoitus ja kirjoitustaidottoman (lähinnä lapset) nimikirjoituskenttään on merkitty allekirjoituksen sijaan viiva.
 • henkilökorttisi tiedot ovat täydelliset: henkilökorttiin on merkitty henkilökortin tyyppi, maa, henkilökortin numero, myöntämispäivämäärä, viimeinen voimassaolopäivä ja myöntäjäviranomaisen nimi.
 • valokuva: kuvassa ei näy mitään epätavallista.

Voit halutessasi käydä tarkistuttamassa henkilökortin sirun toimivuuden ja sisällön poliisiasemalla.

Mikäli havaitset henkilökortissa virheitä tai puutteita, mene näyttämään sitä poliisiasemalle. Jos virheen todetaan johtuvan henkilökortin valmistajasta tai myöntäjästä, sinulle myönnetään uusi henkilökortti maksutta.

Muista, että voit matkustaa vain henkilökortilla, jonka kunto on moitteeton ja sisältö virheetön.

Mitätöi ja hävitä vanha henkilökortti

Saat uuden henkilökortin mukana saatteen, jossa on ohjeet vanhan henkilökortin mitätöinnistä ja hävittämisestä. Tutustu ohjeeseen huolellisesti.

Kun sinulle luovutetaan uusi henkilökortti, aiempi henkilökortti raukeaa automaattisesti. Rauennut henkilökortti ei kelpaa enää matkustusasiakirjana, vaikka henkilökorttiin merkittyä voimassaoloaikaa olisikin vielä jäljellä.

Mitätöi hallussasi oleva vanha henkilökortti

 • leikkaamalla henkilökortista yksi kulma pois.
 • leikkaamalla siru halki: jos et tarvitse vanhaa henkilökorttia salattujen tiedostojen käsittelyyn, leikkaa myös siru kahtia.

Henkilökortin mitätöiminen on erittäin tärkeää oman oikeusturvasi kannalta. Jos vanha henkilökorttisi joutuu vääriin käsiin, henkilöllisyyttäsi saatetaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Varminta on yllä kuvatun mitätöimisen lisäksi hävittää henkilökortin kappaleet kokonaan. 

Voit halutessasi palauttaa vanhan henkilökortin myös poliisille. Schenkerin ja sen alihankkijoiden toimipisteet eivät ota vastaan vanhoja henkilökortteja.

Henkilökortin toimitus infoboksi

Toimitusnopeus

Normaalisti henkilökortti toimitetaan 8 arkipäivässä. Lisämaksusta voit saada nopeutetun toimituksen.