Murupolku

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät lupa-asioihin, ajanvaraukseen sekä sähköiseen asiointiin.
Vastaamme myös automaattisen liikennevalvonnan sekä liikenne- rikosilmoitus- ja löytötavara-asioiden yleisiin kysymyksiin. Jos asiasi koskee jo tehtyä rikosilmoitusta tai vireillä olevaa passin tai luvan hakua, ole yhteydessä suoraan asiaa hoitavaan poliisilaitokseen. Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.
Hiiri-passien-päällä.jpg

Hätätapauksessa soita aina 112.

Asioi ensisijaisesti verkossa. Varaa palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.

Jo vireillä oleviin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta.  

Aukioloajat

Puhelinnumerot

 • Vaihde
  0295 470 011
 • Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu
  0295 419 800
  ma–pe 8.00–16.15

Navigointivalikko

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin valtakunnallinen neuvonta ja ajanvaraus

Poliisin neuvontapalvelusta saat yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät passeihin, henkilökortteihin, poliisin muihin lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja sähköiseen asiointiin.

Neuvontapuhelin 0295 419 800

Palvelemme
ma-pe 8.00-16.15, la-su suljettu

Autamme sinua myös automaattisen liikennevalvonnan asioissa sekä liikenne-, rikosilmoitus- ja löytötavara-asioissa.

Chat-ikkuna näkyy verkkosivuilla silloin, kun asiantuntija on saatavilla.

Hätätapauksessa soita aina 112.

Ennen yhteydenottoa

Ennen kuin otat yhteyttä palveluumme, tutustu huolellisesti Poliisi.fi -sivustoon. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka löydät tämän sivun alaosasta. 

Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.

Neuvontapalvelumme ei ole auki virallisina juhlapäivinä. 

Palveluaika ja tilastot

Palveluumme tulee päivittäin keskimäärin 1 200 yhteydenottoa. Keskimääräinen jonotusaika puhelun yhdistymiseen on noin 5 minuuttia. Huomioithan soittaessasi, että alkuviikon päivinä, erityisesti maanantaina, ja lounasaikaan on ruuhkaisinta. 

Puhelun hinta

Puhelu neuvontapalvelunumeroon maksaa

 • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta
 • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta
 • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

Maksat puhelusta oman operaattorisi hinnaston mukaan (kyseessä on lisämaksuton palvelu). Myös jonottaminen maksaa.

Kysy lupa-asioista chatissa

Chat-kuvake näkyy virka-aikana niillä lupa-asioiden sivuilla, joissa chat on käytössä. Näet chat-ikkunan vain silloin, kun asiantuntija on saatavilla. Chatin avulla saat helposti yleisneuvontaa ja ohjeistusta seuraavista aiheista:

 • passin hakeminen
 • henkilökortin hakeminen
 • ampuma-aseluvat
 • yksityisen turvallisuusalan luvat
 • ajanvaraus ja sähköinen asiointi.

Chat palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pyrimme vastaamaan sinulle noin 30 sekunnin kuluessa chatin aloittamisesta.  

Huom! Lupa-asioiden Chat-palvelu on tarkoitettu ainoastaan yleisneuvontaan. Älä syötä Chat-palveluun omia tai muiden henkilötietoja. Tietoturva- ja tietosuojasyistä emme voi antaa vastauksia tai käsitellä henkilökohtaisen asian vireilläoloon tai luvan voimassaoloaikaan liittyviä asioita. 

Tutustu tietosuojaan ja henkilötietojen käsittelyyn poliisissa

Poliisin neuvontapalvelu UKK otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Näin käytät passia - haitarit

Suomen passien ominaisuudet - haitarit

Passin peruuttaminen - haitarit

Näin haet passia - haitarit

Passikuvan toimittaminen - haitarit

Näin käytät henkilökorttia - haitarit

Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari

Sisältöjulkaisija

null Ilmoita yleisötilaisuuden järjestämisestä ajoissa

Ilmoita yleisötilaisuuden järjestämisestä ajoissa

14.7.2021 11.20
Uutinen

Kesän erilaisten yleisötilaisuuksien järjestäminen on nyt kokoontumisrajoitusten lievennyttyä vilkastunut. Tämän takia poliisin lupapalveluissa yleisötilaisuusilmoitusten käsittely on osin ruuhkautunut.

- Tähän on vaikuttanut tapahtumien runsaan määrän lisäksi myös se, että poliisille on jätetty ilmoituksia asian käsittelyn kannalta liian myöhäisenä ajankohtana ja puutteellisin tiedoin, lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen Poliisihallituksesta sanoo. 

Järjestäjän on tehtävä yleisötilaisuuden järjestämisestä kirjallinen ilmoitus järjestämispaikan poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Poliisi voi hyväksyä pienempien tapahtumien kohdalla myöhemminkin tehdyn ilmoituksen, jos tilaisuuden järjestämisestä ei aiheudu haittaa yleiselle järjestykselle. Ilmoitus tulisi jätettäessä olla liitteineen täydellinen. 

Piipposen mukaan myöhäisenä ajankohtana jätetty tai puutteellinen yleisötilaisuusilmoitus aiheuttaa hankaluuksia lupaviranomaiselle ja yleisötilaisuuden järjestäjälle. 

- Viiden vuorokauden aikaraja on minimiaika ja tässä ajassa jätetty ilmoitus ei takaa järjestäjälle riittävästi aikaa viranomaismääräysten toteuttamiselle, mikä voi ääritapauksessa johtaa tapahtuman peruuntumiseen. 

Lupaviranomaiselle järjestäjän myöhäinen toiminta voi aiheuttaa sen, ettei yleisötilaisuutta koskevaa päätöstä saada tehtyä järjestäjän kannalta riittävän ajoissa ja muiden lupa-asioiden käsittely ruuhkautuu kesäajan muutoinkin vilkkaan lupakysynnän aikana. 

Turvallisuudesta vastaa järjestäjä

Hanna Piipponen muistuttaa että yleisötilaisuuden ja yleisön turvallisuudesta vastaa järjestäjä. 

- Yleisötilaisuusilmoitusten riittävän aikainen jättäminen ja oikea sisältö ovat edellytykset yleisötilaisuuden kokonaisturvallisuuden toteutumiselle. Tapahtumalla on parhaat mahdollisuudet onnistua huolellisesti tehdyn etukäteissuunnittelun ja viranomaisten kanssa tehdyn yhteistyön avulla. 

Yleisötilaisuusilmoitusten jättämisestä löytyy ohjeet poliisin verkkosivuilta Yleisötilaisuudet - Poliisi

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen
COVID-19
Poliisihallitus
luvat
prosessit
tapahtumat