Murupolku
Navigointivalikko
Tärkeää tietää haittaohjelmista
Tärkeää tietää haittaohjelmista
Hei sinä! Nyt on syytä olla tarkkana. Vaikuttaa siltä, että olet kiinnostunut digimaailmasta ja osaamisesi kehittämisestä kyberturvallisuuden saralla.
Se on hyvä juttu.
Olethan kuitenkin tietoinen verkon rajoista ja vastuustasi? Suomen lait ja poliisin valvonta pätevät myös täällä verkossa.
Ole tietoinen vastuustasi
Kyberrikoksella on seurauksia – sekä muille että sinulle!
Esimerkiksi ujuttamalla haittaohjelman (malware) ystäväsi tietokoneelle voit aiheuttaa haittaa muille ja menettää ystäviesi luottamuksen. Vois myös syyllistyä rikokseen.
Haittaohjelmilla voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa yksilöille, tai ne voivat vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja sen kriittisiin toimintoihin, kuten pankkien tai hätäkeskuksen toimintaan.
Haittaohjelma voi levitä tarkoitettua laajemmin ja aiheuttaa odottamattomia ongelmia. Haittaohjelman lähettäjänä tai laatijana voitkin aiheuttaa myös tarkoituksetonta haittaa ja joutua vastuuseen yllättävissäkin tilanteissa.
Kyberrikollisuus on laitonta ja lailla rangaistavaa
Joskus voi olla vaikeaa tunnistaa, oletko syyllistymässä kyberrikokseen. Tämä ei kuitenkaan poista rikosvastuutasi.
Omien tekojen seurauksia voi myös olla hankala arvioida. Esimerkki kyberrikoksesta, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia:
- Haluat tarkkailla pihalla olevaa autoasi. Jotta tämä onnistuisi, käytät etäkäyttöohjelmaa (RAT, Remote Access Trojan) naapurisi omistamaan valvontakameraan, josta on näkyvyys myös sinun autoosi.
- Haluat selvittää sisaruksesi sometilin salasanan. Urkkiaksesi salasanan, ujutat näppäinpainalluksia tallentavan keylogger -haittaohjelman sisaruksesi tietokoneelle.
38 luku Tieto- ja viestintärikoksista, 7 a § Tietojärjestelmän häirintä
Joka aiheuttaakseen toiselle haittaa tai taloudellista vahinkoa dataa syöttämällä, siirtämällä, vahingoittamalla, muuttamalla tai poistamalla taikka muulla niihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti estää tietojärjestelmän toiminnan tai aiheuttaa sille vakavaa häiriötä, on tuomittava tietojärjestelmän häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Suomen poliisi torjuu kyberrikollisuutta kaikissa sen muodoissa ja kaikkialla verkossa
Oletko mahdollisesti syyllistymässä kyberrikokseen? Ota huomioon ainakin seuraavat seuraukset teollesi:
- Rikosrekisteri: Rikoksesi voi aiheuttaa vaikeuksia hakiessasi harjoittelu- tai työpaikkaa.
- Laitteet: Voit menettää puhelimesi tai tietokoneesi.
- Tuomio: Voit saada sakot tai vankeusrangaistuksen.
- Vahingonkorvaukset: Vahingonkorvaukset voivat olla mittavat ja vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiisi useiden vuosien ajan.
Kehitä IT-taitojasi turvallisesti ja lain määräämissä rajoissa
Suomen poliisi rohkaisee sinua kehittämään IT-taitojasi, kunhan teet sen turvallisesti ja lain määräämissä rajoissa. Oletko kiinnostunut tietotekniikasta tai muista digimaailman vaihtoehdoista?
Tutustu seuraaviin vaihtoehtoihin:
- Kyberturvallisuuskurssi – Kansalaisen kyberturvallisuus. Jyväskylän yliopiston avoimein yliopiston maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi tarjoaa osaamista turvalliseen toimintaan digitaalisessa maailmassa.
- Kyberturvallisuuskeskus Tarjoaa tietoa kyberturvallisuudesta ja toimintaohjeita erilaisten häiriötilanteiden varalle. Kyberturvallisuuskeskukselle voi myös ilmoittaa löytämistään haavoittuvuuksista.
- Hakeutuminen kybervarusmieheksi
- Next Gen Hack FI – Suomen suurin nuorille suunnattu valkohattuhaastekampanja – Haaste starttaa vuosittain alkuvuodesta.
- Cybercrime Exit – Keskusrikospoliisin hanke nuorten kyberrikollisuuden ehkäisemisestä.
Oletko joutunut kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen kohteeksi?
- No More Ransom -Europolin käynnistämä No More Ransom -hanke tarjoaa työkaluja ja ohjeita kiristyshaittaohjelmahyökkäysten kohteeksi joutuneille.
Yhteistyössä