Navigointivalikko

Todistus ensitunnistuksesta

Todistus ensitunnistuksesta

Hakemus tunnistamisesta tunnistamisasiakirjaa varten täytetään tunnistusvälineen tai laatuvarmenteen hakemiseksi. Täytä hakemus tunnistamisesta valmiiksi etukäteen palveluntarjoajan avustuksella ennen kuin tulet poliisilaitokselle. Muista tarkistaa hakemukseen kirjatun palveluntarjoajan osoitetiedon oikeellisuus.

Ota mukaan poliisilaitoksella suoritettavaan tunnistukseen voimassa oleva passi tai henkilökortti. Mikäli sinulla ei ole esittää voimassa olevaa passia tai henkilökorttia, henkilöllisyytesi pyritään selvittämään muutoin, esimerkiksi mahdollisten muiden henkilöllisyyttä tukevien asiakirjojen ja rekisterikyselyjen sekä haastattelun avulla. Huomioithan, että aina on mahdollista, ettei henkilöllisyyttäsi kyetä selvittämään tarpeeksi luotettavasti myöskään poliisin toimesta.

Tunnistettavalla henkilöllä tulee olla mukanaan kaksi (2) keskenään samanlaista passivalokuvaa, joista hänet voi tunnistaa hyvin. Poliisin tekemästä ensitunnistamisesta peritään hakijalta hakemuksen jättöhetkellä poliisin suoritteiden maksullisuudesta annetun asetuksen mukainen maksu. Hakemusmaksu peritään aina, eikä sitä palauteta, vaikka asiakasta ei kyettäisikään tunnistamaan.

Jos poliisi kykenee tunnistamaan hakijan, henkilön tunnistamisesta annetaan todistus, joka postitetaan kirjattuna kirjeenä suoraan tunnistuspalvelun tarjoajalle hakijan ilmoittamaan osoitteeseen. Kirjaamismaksu sisältyy tunnistuksesta perittävään maksuun. Todistus toimitetaan palveluntarjoajalle myös niissä tapauksissa, joissa poliisi ei ole kyennyt hakijaa tunnistamaan. Tällöin palveluntarjoajalle ilmoitetaan, ettei luotettavaa tunnistusta ole kyetty tekemään.

Ohje hakemukseen tunnistamisesta tunnistamisasiakirjaa varten infolaatikko