Navigointivalikko

Virkavaatteet ovat poliisin näkyvimpiä tunnusmerkkejä

Virkavaatteet ovat poliisin näkyvimpiä tunnusmerkkejä

Poliisi käyttää ulkotyössä kenttä-, suoja- ja erityisvaatetusta ja sisätyössä palvelusvaatetusta. Kenttävaatetukseen kuuluvat muun muassa haalarit. Suoja- ja erityisvaatetusta ovat esimerkiksi heijastinliivit, sadevaatteet sekä moottoripyöräpoliisin vaatetus. Kauluspaita ja suorat housut kuuluvat palvelusvaatetukseen. Osa poliiseista työskentelee myös siviilivaatteissa. 

Edustustehtävissä poliisi käyttää vierailupukua. Esimerkiksi häissä tai itsenäisyyspäivän juhlissa poliisilla on juhlavaatetus. 

Vain poliisi saa käyttää poliisin virkapukua tai virka-asustetta. Poliisin virkapukua tai -asustetta erehdyttävästi muistuttavan asun tai pukineen käyttö on kielletty, samoin kuin poliisin tunnuskuvan tai sitä muistuttavan merkin käyttö. Esiintymällä poliisina voit syyllistyä virkavallan anastukseen. 

Poliisipäällikkö voi antaa luvan poliisin virkapuvun käyttöön teatteriesityksessä tai muussa vastaavassa tilaisuudessa.

Virkavaatteiden historiaa

Poliisiviranomaiset ovat käyttäneet virkapukuja jo autonomian ajalta lähtien. Virkapukujen ulkonäöstä ja virka-asemaa osoittavista arvomerkeistä määrättiin tuolloinkin asetuksin.

Ensimmäinen varsinainen poliisille suunniteltu virkapuku otettiin käyttöön Helsingin poliisilaitoksella vuonna 1861. Pukujen mallit noudattivat 1800-luvun ajan länsieurooppalaista tyyliä. Niin sanottujen sortokausien aikana 1900-luvun alussa käytössä oli myös venäläistetty malli, johon kuuluivat pussihousut ja napiton takki.

Suomen itsenäistyttyä ensimmäisen, ainoastaan kaupunkipoliiseille tarkoitetun virkapukumallin suunnitteli taiteilija Jorma Gallen-Kallela vuonna 1918. Vuonna 1923 otettiin koko maassa käyttöön tummansininen, pystykauluksellinen virkapuku. Malli pysyi muutoksineen ja lisäyksineen käytössä aina vuoteen 1951, jolloin poliisin virkapuvuksi otettiin nykyaikaisempi avokauluksellinen virkapuku. 

Virkapukuasetukset

Poliisin virkavaatteista säädetään Sisäministeriön asetuksessa poliisin virkapuvusta. 

Kenttäpartio pukeutuneena poliisin haalariin ja varustevyöhön. Partio kävelee eteenpäin autolta.
Poliisi pukeutuneena palvelusvaatteisiin. Yllä kauluspaita ja kaulassa virkamerkkikotelo.

Poliisi pukeutuneena palvelusvaatteisiin. Yllä kauluspaita ja kaulassa virkamerkkikotelo.

Virkamerkki

Poliisin virkamerkki

Jokaisella virassa olevalla poliisilla on virkamerkki. 

Virkatehtäviä hoitaessaan poliisin on aina tarvittaessa kerrottava, että on poliisi. Lisäksi poliisin pitää pyynnöstä esittää virkamerkki, mikäli se ei vaaranna tehtävän hoitamista. 

Turvallisuusviranomaisten käyttämät virkamerkit uudistuivat joulukuussa 2018. Koska kaikkia virkamerkkejä ei uusita kerralla, on vuoden 2023 loppuun asti käytössä rinnakkain kolmenlaisia virkamerkkejä.

Usein poliisilla on virkamerkkikotelossa myös poliisin hihamerkkiä muistuttava metallinen tunnuskuva. Tunnuskuva ei korvaa virkamerkkiä, vaan sen tarkoituksena on ainoastaan nopeuttaa ja helpottaa poliisimiehen tunnistamista. Tunnuskuvan käyttö ei ole pakollista, vaan poliisi voi hankkia sen halutessaan.

Poliisin vanha virkamerkki.

Poliisin virkamerkki.

Poliisin uusin virkamerkki.

Virkamerkkikotelo ja metallinen tunnuskuva.