Tutkinnanjohtajan blogi: Uusi, huolestuttava ilmiö - rikolliset kohdistavat Vastaamo-tietovuodon uhreihin raukkamaisia rikoksia

Julkaisuajankohta 11.2.2022 11.51
Uutinen

Vastaamo-tietomurtoon liittyneen esitutkinnan alusta lähtien poliisissa on seurattu aktiivisesti, alkavatko rikolliset hyödyntää tietovuodon uhrien henkilötietoja esimerkiksi petosten tekemiseen. Poliisi on havainnut, että liitännäisrikoksia on alkanut esiintyä aiempaa enemmän.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo blogissaan poliisin havaitsemasta rikosilmiöstä, jossa Vastaamoon kohdistuneen tietomurron seurauksena vuodettuja henkilötietoja on alettu hyväksikäyttää aiempaa enemmän. 

– Tietoja on käytetty väärin erilaisissa rekisteröinneissä, ja suurena huolena on, että vääriä rekisteröintejä käytetään esimerkiksi tilauspetosten tekemiseen. Petokset voivat aiheuttaa uhreille kustannuksia, ja vaikutusten laajuus saattaa tulla ilmi vasta merkittävästi rikoksen varsinaisen tapahtumisajan jälkeen. Tämä voi aiheuttaa pitkäkestoista harmia ja huolta uhreille, puhumattakaan jo valmiiksi kuormittavasta tilanteesta, jossa vuodettuja arkaluontoisia tietoja on ollut kaikkien saatavilla, Leponen kirjoittaa blogissa.

Leponen käy blogissa läpi toimia, joilla asianomistajat voivat vähentää riskiä omien henkilötietojen hyväksikäyttöön. Lisäksi hän muistuttaa tietomurron uhreja lausumalomakkeen täyttämisestä poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.

Linkki blogiin: Uusi, huolestuttava ilmiö - rikolliset kohdistavat Vastaamo-tietovuodon uhreihin raukkamaisia rikoksia

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen