Vastaamo-tietomurron uhri: rikosilmoituksella osaksi rikosprosessia

Julkaisuajankohta 23.6.2021 12.39
Uutinen

Vastaamon tietomurron uhrit ovat tehneet poliisille ennätyksellisen paljon rikosilmoituksia. Poliisin arvion mukaan asianomistajia on kuitenkin vielä enemmän. Asianomistajien kuulemiset on tarkoitus aloittaa syksyllä.

Keskusrikospoliisin esitutkinta psykoterapiakeskus Vastaamon arkaluontoiseen aineistoon kohdistuneessa tietomurrossa etenee. Asiaa tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä tietomurto, törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen sekä törkeä kiristys.

Vastaamon tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin liittyen on tehty yli 25 000 rikosilmoitusta. Poliisin arvion mukaan asianomistajia on kuitenkin vielä tätä enemmän. Tietomurron kohteeksi joutuneet tulevat asianomistajina osaksi rikosprosessia tekemällä rikosilmoituksen. Tämä koskee myös henkilöitä, joita on yritetty kiristää asiakastietojen julkaisulla.

– Rikostutkintana tietomurto on vaativa ja tässä mittakaavassa työmäärä on valtava. Tutkinta etenee kuitenkin hyvin. Syksyllä pääsemme toivottavasti käynnistämään uhrien kuulemisen, jota ennen olisi toivottavaa, että kiristysten asianomistajat olisivat tehneet rikosilmoituksen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista sanoo.

Henkistä tukea ja neuvoja rikosprosessin vaiheisiin

Rikosuhripäivystys (RIKU) on tehnyt yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa ja ollut tietomurron uhrien tukena lokakuusta 2020 saakka, jolloin tietomurrosta tiedotettiin julkisuuteen. Rikosuhripäivystys tarjoaa edelleen tukea ja neuvoa rikosprosessin eri vaiheisiin, kuten sähköisen rikosilmoituksen tekemiseen.

Jos haluat käytännön neuvoja rikosprosessissa tai henkistä tukea, ota yhteyttä Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalveluun, RIKUchat-palveluun tai jätä yhteydenottopyyntö. Rikosuhripäivystyksen sivuille on kerätty myös kattavasti neuvoja tietomurron uhreille.

Aiemmat tiedotteet löydät poliisin ohjeet Vastaamo-tietomurron uhreille -sivulta.