Murupolku
Navigointivalikko
Poliisin ohjeet tietomurron uhreille
Poliisin ohjeet Vastaamo-tietomurron uhreille
Sivu on päivitetty 31.8.2023.
Poliisin esitutkintakokonaisuus Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta ja arkaluontoisten potilastietojen levittämisestä on valmistunut ja esitutkintakokonaisuus siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.
Poliisi sai aiemmin selville kaikki 33 086 uhria. Uhrit liitettiin asianomistajiksi törkeän kiristyksen yritykseen, vaikka he eivät olisi aiemmin tehneet rikosilmoitusta tai antaneet lausumaa.
Lue lisää Vastaamo-tietomurron käsittelystä Syyttäjälaitoksessa: Vastaamo | Syyttäjälaitos (syyttajalaitos.fi)Linkki toiselle sivustolle.
Poliisin aikaisempi ohjeistus
Jos tietojasi on vuotanut nettiin tai olet saanut kiristysviestin psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen, tee rikosilmoitus poliisille käyttäen sähköisiä palveluja. Jos sähköiseen ilmoitukseen ei ole mahdollisuutta, voit tehdä ilmoituksen myös asioimalla lähimmällä poliisilaitoksella aukioloaikojen puitteissa.
Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen asianomistajalle avautuu poliisin sähköiseen asiointipalveluun lausumalomake täytettäväksi. Lausuman yhteydessä asianomistaja voi ilmoittaa vaatimuksensa rikosasiaan liittyen. Jos olet pyytänyt syyttäjää ajamaan korvausvaatimustasi, syyttäjä päättää, ajaako hän vaatimustasi rikosasian yhteydessä, jos syyte nostetaan.
Lomakkeen täyttäminen 31.5.2023 mennessä mahdollistaa sen, että asianomistajan lausuma saadaan käsiteltyä osana nyt käynnissä olevaa esitutkintaa.
Rikosilmoituksen tekeminen ja sähköisen lausumalomakkeen täyttäminen on edellytys sille, että uhri pääsee asianomistajana mukaan rikosprosessiin törkeän yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen osalta. Ilmoituksessa ja lausumassa on tärkeää keskittyä pyydettyjen tietojen toimittamiseen ja huolellisuuteen. Jos olet saanut kiristysviestin, säilytä saamasi viesti sellaisenaan ja liitä se lausumalomakkeelle.
Rikosilmoituksen tekeminen
Rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen yksityishenkilöksi. Lomakepohja ohjaa tarvittavien tietojen täyttämisessä. Jos sähköiseen ilmoitukseen ei ole mahdollisuutta, voit tehdä ilmoituksen myös asioimalla lähimmällä poliisilaitoksella aukioloaikojen puitteissa.
Otsikossa mainittuihin rikoksiin soveltuu esimerkiksi "Muut rikokset" ja "tekopaikkana Internet" -kohdat.
Lomakkeelle annetut rikosnimikkeet tarkennetaan tutkinnan kuluessa ja kansalaisen ei tarvitse itse niitä osata nimetä. Tärkeintä on toimittaa poliisille kaikki saatava tieto huolellisesti täytettynä.
Mahdolliset liitteet lisätään ilmoitukseen lisätiedot -välilehdelle.
Muista mainita ainakin seuraavat asiat rikosilmoituksessa:
- on erittäin tärkeää, että rikosilmoituksessa mainitaan sana ”Vastaamo”
- kenelle mahdollinen kiristysviesti oli osoitettu
- jos sinusta on vuotanut yksityisiä tietoja, missä tiedot ovat mahdollisesti olleet nähtävillä (jos tiedossa)
- mahdolliset lunnasvaatimukset ja toimitustapa tilinumeroineen
- oletko maksanut tekijöille lunnaita, jos lunnaita on pyydetty.
Lausumalomake avattu poliisin sähköisessä asiointipalvelussa
Asianomistajien kuulemiset Vastaamo-kokonaisuudessa toteutetaan ensisijaisesti sähköisesti. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun on avattu lomake niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen koskien Vastaamoon liittyviä lokakuun 2020 tapahtumia. Rikosilmoituksen tehnyt asianomistaja voi antaa lausuman sähköisesti poliisin asiointipalvelussa. Ilman tehtyä rikosilmoitusta ei voi tulla kuulluksi asianomistajana.
Lausumalomake tulee näkyviin poliisin sähköiseen asiointipalveluun niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen tapauksesta. Poliisilaitokset kirjaavat sähköiset rikosilmoitukset poliisin järjestelmään, ja kirjaamisessa menee yleensä muutama päivä. Ennen kuin poliisilaitos on kirjannut rikosilmoituksen, sähköistä kuulustelulomaketta ei pääse täyttämään. Jos lausumalomake ei ole tullut näkyviin muutaman päivän kuluessa rikosilmoituksen tekemisestä, voit olla yhteydessä oman alueesi poliisilaitokseen.
Tällä hetkellä poliisin tiedossa on noin 24 000 rikosilmoituksen tehnyttä asianomistajaa. Kuulemisten toteuttamisessa on otettu huomioon uhrien poikkeuksellisen suuri määrä. Sähköinen lausuma on pyritty rakentamaan niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta asianomistajille. Lomake sijaitsee poliisin omalla alustalla, jossa on huolehdittu tietoturvasta ja lomakkeen täyttäminen on turvallista. Lomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa.
Tietoturvasyistä poliisi ei lähetä asianomistajille henkilökohtaista kutsua eikä linkkejä kuulustelulomakkeelle. Jos vastaanotat poliisin nimissä lähetetyn viestin tai linkin kuulustelulomakkeen täyttämiseen, se ei ole aito eikä viestissä olevaa linkkiä tule avata. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun pääsee poliisi.fi -verkkosivujen kautta. Kehotamme menemään poliisin verkkosivulle suoraan kirjoittamalla selaimen osoitekenttään www.poliisi.fi eikä hakukoneiden kautta.
Olen Vastaamon tietomurron uhri, mitä minun tulee tehdä pysyäkseni mukana rikosprosessissa?
- Tee rikosilmoitus mahdollisimman pian, jos olet ollut Vastaamon asiakas ja epäilet, että yksityisiä tietojasi on jaettu nettiin tai olet vastaanottanut kiristysviestin liittyen Vastaamon tietomurtoon. Tee rikosilmoitus asiasta vain, jos et ole tehnyt sitä jo aiemmin. Nyt tutkittavana olevassa kokonaisuudessa on kyse 23.–24.10.2020 tapahtuneista kiristyksistä ja niiden yrityksistä sekä niiden yhteydessä tapahtuneesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, eli ilmoituksia pyydetään näihin liittyen.
- Kun poliisi on käsitellyt rikosilmoituksesi, sinulle avautuu poliisin sähköiseen asiointipalveluun sähköinen lausumalomake. Lausumalomakkeen täyttäminen vastaa asianomistajan kuulustelua, joka on osa poliisin esitutkintaa. Ennen kuin poliisilaitos on kirjannut rikosilmoituksen, sähköistä kuulustelulomaketta ei pääse täyttämään. Jos lomaketta ei muutaman päivän kuluttua rikosilmoituksen jättämisestä näy asiointipalvelussa, ota yhteyttä oman alueesi poliisiin.
- Täytä sähköinen lausumalomake ja lisää lomakkeelle tarvittavat liitteet, mukaan lukien kiristysviesti, jos olet sellaisen vastaanottanut ja sinulla on siitä tallessa kopio.
- Kun olet tehnyt rikosilmoituksen ja täyttänyt sähköisen lausumalomakkeen, sinun ei tässä vaiheessa tarvitse tehdä muuta. Poliisi on sinuun yhteydessä, jos ilmoituksessa tai lausumalomakkeessa on täydennettävää.
Huomioithan, että lausumalomake ei avaudu välittömästi rikosilmoituksen tekemisen jälkeen. Tämän vuoksi poliisi pyytää tekemään puuttuvan rikosilmoituksen pian, jotta myös lausuman ehtii antaa 31.5. mennessä. Kun lausumalomake avataan asiointipalvelussa, se pysyy asianomistajalle näkyvillä kolme viikkoa.
Jos olet tehnyt rikosilmoituksen aiemmin, mutta et ole täyttänyt lausumalomaketta eikä lomake enää näy sinulle asiointipalvelussa, ole yhteydessä poliisilaitokseesi, ja lomake avataan uudelleen näkyviin.
Jos et ole varma, oletko tehnyt rikosilmoituksen tai täyttänyt sähköisen lausuman, ole yhteydessä poliisilaitokseesi.
Poliisilaitosten yhteystiedot löydät täältä: Poliisilaitosten yhteystiedot.
Poliisin ohjevideo sähköisen lausuman antamiseksi Vastaamon tapauksessa:
Vihjeet nettivinkkiin
Jos sinulla on muuta tietoa rikokseen liittyen, voit toimittaa sen poliisin nettivinkkiin. Muistathan, että nettivinkki ei ole kuitenkaan rikosilmoituskanava.
Muistathan, että vuodetun tiedon välittäminen, käsitteleminen ja tallentaminen täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.
Henkistä tukea ja neuvoja rikosprosessin vaiheisiin
Rikosuhripäivystys (RIKU) on tehnyt yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa ja ollut tietomurron uhrien tukena lokakuusta 2020 saakka, jolloin tietomurrosta tiedotettiin julkisuuteen. Rikosuhripäivystys tarjoaa edelleen henkistä tukea ja neuvoa rikosprosessin eri vaiheisiin, kuten sähköisen rikosilmoituksen tekemiseen. Rikosuhripäivystyksen sivuille on kerätty myös kattavasti neuvoja tietomurron uhreilleLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
Jos haluat käytännön neuvoja rikosprosessissa tai henkistä tukea, ota yhteyttä Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalveluunLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä, RIKUchat-palveluunLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä tai jätä yhteydenottopyyntöLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Ennen yhteydenottoa tutustu ohjeisiin poliisin ja Rikosuhripäivystyksen sivuillaLinkki toiselle sivustolle.
Poliisin tiedotteet aiheesta:
- 31.8.2023 Vastaamo-tietomurron esitutkinta on valmistunut
- 2.8.2023 Vastaamo-esitutkinta valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan
- 26.4.2023 Vastaamo-esitutkinta valmistumassa syksyllä – poliisi pyytää uhreja täyttämään lausumalomakkeen
- 20.4.2023 KRP järjestää tiedotustilaisuuden Vastaamo-tietomurtoon liittyen
- 27.2.2023 Vastaamon tietomurrosta epäilty luovutettiin Suomeen – vaaditaan vangittavaksi
- 3.2.2023 Vastaamon tietomurrosta epäilty mies otettu kiinni Ranskassa
- 28.10.2022 Yksi vangittu poissaolevana liittyen Vastaamon tietomurtoon
- 11.2.2022 Uusi, huolestuttava ilmiö - rikolliset kohdistavat Vastaamo-tietovuodon uhreihin raukkamaisia rikoksia
- 27.10.2021 Poliisi edistynyt Vastaamon tietomurron tutkinnassa – asianomistajakuulemiset aloitetaan verkossa
- 23.6.2021 Vastaamo-tietomurron uhri: rikosilmoituksella osaksi rikosprosessia
- 30.10.2020 Tietomurron tutkinta jatkuu – poliisi toivoo harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa
- 25.10.2020 Toimintaohjeet rikoksen ilmoittamiseksi poliisille, kun henkilötietojasi on jaettu verkossa Vastaamon tietomurrosta johtuen tai olet vastaanottanut kiristyskirjeen
- 25.10.2020 Poliisin esitutkinta poikkeuksellisen laajassa tietomurrossa jatkuu – keskusteluapua rikoksen uhreille tarjolla
- 24.10.2020 Yksityishenkilöille on lähetetty kiristyssähköposteja – älä suostu vaatimuksiin, tee sähköinen rikosilmoitus, älä soita hätäkeskukseen
- 22.10.2020 Poliisi jatkaa epäillyn törkeän tietomurron tutkintaa, uhreja pyydetään tekemään rikosilmoitus