Murupolku

Navigointivalikko

Poliisin ohjeet tietomurron uhreille

Poliisin ohjeet Vastaamo-tietomurron uhreille

Jos tietojasi on vuotanut nettiin tai olet saanut kiristysviestin psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen, tee rikosilmoitus poliisille käyttäen sähköisiä palveluja. Jos sähköiseen ilmoitukseen ei ole mahdollisuutta, voit tehdä ilmoituksen myös asioimalla lähimmällä poliisilaitoksella aukioloaikojen puitteissa. 

Huomioithan, että rikosilmoituksen tekeminen ei ole tällä hetkellä edellytys tutkinnan jatkumiselle tietomurrosta johtuviin vahinkoihin, eikä ole siksi ollut kiireellinen toimi. Rikosilmoituksen tekeminen on kuitenkin edellytys sille, että uhri pääsee asianomistajana mukaan rikosprosessiin. Ilmoituksessa on tärkeää keskittyä pyydettyjen tietojen toimittamiseen ja huolellisuuteen. Mikäli olet saanut kiristysviestin, säilytä saamasi viesti sellaisenaan tutkintaa varten.

Muista mainita ainakin seuraavat asiat rikosilmoituksessa:

  • on erittäin tärkeää, että rikosilmoituksessa mainitaan sana ”Vastaamo”
  • kenelle mahdollinen kiristysviesti oli osoitettu
  • jos sinusta on vuotanut yksityisiä tietoja, missä se mahdollisesti on ollut nähtävillä (jos tiedossa)
  • mahdolliset lunnasvaatimukset ja toimitustapa tilinumeroineen
  • oletteko maksaneet tekijöille lunnaita, jos pyydetty.

Kiristystilanteessa lunnaita ei pidä maksaa, eikä se takaa henkilötietojen poistamista tai estä mahdollisia väärinkäytöksiä.

Rikosilmoituksen tekeminen

Rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen yksityishenkilöksi. Lomakepohja ohjaa tarvittavien tietojen täyttämisessä. Jos sähköiseen ilmoitukseen ei ole mahdollisuutta, voit tehdä ilmoituksen myös asioimalla lähimmällä poliisilaitoksella aukioloaikojen puitteissa. 

Otsikossa mainittuihin rikoksiin soveltuu esimerkiksi "Muut rikokset" ja "tekopaikkana Internet" -kohdat. 

Lomakkeelle annetut rikosnimikkeet tarkennetaan tutkinnan kuluessa ja kansalaisen ei tarvitse itse niitä osata nimetä. Tärkeintä on toimittaa poliisille kaikki saatava tieto huolellisesti täytettynä. 

Mahdolliset liitteet lisätään ilmoitukseen lisätiedot -välilehdelle.

Jos haluat käytännön neuvoja rikosprosessissa tai henkistä tukea, ota yhteyttä Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalveluun, RIKUchat-palveluun tai jätä yhteydenottopyyntö.

Lausumalomake avattu poliisin sähköisessä asiointipalvelussa

Asianomistajien kuulemiset toteutetaan ensisijaisesti sähköisesti. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun on avattu 27.10.2021 lomake niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen koskien Vastaamoon liittyviä lokakuun 2020 tapahtumia. Rikosilmoituksen tehnyt asianomistaja voi antaa lausuman sähköisesti poliisin asiointipalvelussa. Ilman tehtyä rikosilmoitusta ei voi tulla kuulluksi asianomistajana. 

Lausumalomake tulee näkyviin poliisin sähköiseen asiointipalveluun niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen tapauksesta. Jos lausumalomake ei ole tullut näkyviin kolmen viikon kuluttua rikosilmoituksen tekemisestä, voit olla yhteydessä alueesi poliisilaitokseen.

Tällä hetkellä poliisin tiedossa on noin 22 000 asianomistajaa. Kuulemisten toteuttamisessa on otettu huomioon uhrien poikkeuksellisen suuri määrä. Sähköinen lausuma on pyritty rakentamaan niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta asianomistajille. Lomake sijaitsee poliisin omalla alustalla, jossa on huolehdittu tietoturvasta ja lomakkeen täyttäminen on turvallista. Lomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa.

Tietoturvasyistä poliisi ei lähetä asianomistajille henkilökohtaista kutsua eikä linkkejä kuulustelulomakkeelle. Jos vastaanotat poliisin nimissä lähetetyn viestin tai linkin kuulustelulomakkeen täyttämiseen, se ei ole aito eikä viestissä olevaa linkkiä tule avata. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun pääsee poliisi.fi -verkkosivujen kautta. Kehotamme menemään poliisin verkkosivulle suoraan kirjoittamalla selaimen osoitekenttään www.poliisi.fi eikä hakukoneiden kautta.

Poliisin ohjevideo sähköisen lausuman antamiseksi Vastaamon tapauksessa:

Vihjeet nettivinkkiin

Jos sinulla on muuta tietoa rikokseen liittyen, voit toimittaa sen poliisin nettivinkkiin. Muistathan, että nettivinkki ei ole kuitenkaan rikosilmoituskanava. 

Muistathan, että vuodetun tiedon välittäminen, käsitteleminen ja tallentaminen täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.

Henkistä tukea ja neuvoja rikosprosessin vaiheisiin

Rikosuhripäivystys (RIKU) on tehnyt yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa ja ollut tietomurron uhrien tukena lokakuusta 2020 saakka, jolloin tietomurrosta tiedotettiin julkisuuteen. Rikosuhripäivystys tarjoaa edelleen henkistä tukea ja neuvoa rikosprosessin eri vaiheisiin, kuten sähköisen rikosilmoituksen tekemiseen. Rikosuhripäivystyksen sivuille on kerätty myös kattavasti neuvoja tietomurron uhreille.

Poliisin tiedotteet aiheesta:

28.10.2022 Yksi vangittu poissaolevana liittyen Vastaamon tietomurtoon

27.10.2021 Poliisi edistynyt Vastaamon tietomurron tutkinnassa – asianomistajakuulemiset aloitetaan verkossa

23.6.2021 Vastaamo-tietomurron uhri: rikosilmoituksella osaksi rikosprosessia

30.10.2020 Tietomurron tutkinta jatkuu – poliisi toivoo harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

25.10.2020 Toimintaohjeet rikoksen ilmoittamiseksi poliisille, kun henkilötietojasi on jaettu verkossa Vastaamon tietomurrosta johtuen tai olet vastaanottanut kiristyskirjeen

25.10.2020 Poliisin esitutkinta poikkeuksellisen laajassa tietomurrossa jatkuu – keskusteluapua rikoksen uhreille tarjolla

24.10.2020 Yksityishenkilöille on lähetetty kiristyssähköposteja – älä suostu vaatimuksiin, tee sähköinen rikosilmoitus, älä soita hätäkeskukseen

22.10.2020 Poliisi jatkaa epäillyn törkeän tietomurron tutkintaa, uhreja pyydetään tekemään rikosilmoitus