Navigointivalikko

Ajoneuvot

Ajoneuvot

Poliisin käyttämiä ajoneuvoja ovat henkilö- ja pakettiautot (maijat), moottoripyörät, skootterit, veneet, vesiskootterit, moottorikelkat, mönkijät, polkupyörät sekä kevyet sähköajoneuvot.

Poliisi hoitaa tehtäviä monenlaisissa ympäristöissä eri vuodenaikoina, joten myös kalustolta vaaditaan paljon. 

Poliisiautot

Auto on yksi poliisin tärkeimpiä työvälineitä. Partiot liikkuvat autoilla tehtäväpaikalta toiselle, ja tunnuksellisilla autoilla on tärkeä rooli näkyvässä järjestyksen- ja liikenteenvalvonnassa. Suurin osa poliisin autoista on varusteltu hälytysajoneuvoiksi.

Poliisin tunnuksellinen henkilöauto 141 pysäköitynä rantaan. Taustalla jäänmurtajat laiturissa.

Poliisin autokalustoon kuuluu henkilö-, paketti- ja kuorma-autoja sekä erilaisia kevyesti panssaroituja autoja.  Partiokäytössä on pääsääntöisesti paketti- ja henkilöautoja. Partioautojen lisäksi autoja on varusteltu vaaka-autoiksi ja automaattikamera-autoiksi liikenteenvalvontaan sekä rikospaikkatutkinnan käyttöön. Osa autoista on tunnuksettomia.

Poliisi tekee ison osan kenttätyöstä autoissa, joissa partioilla on käytettävissä kaikki tärkeimmät tietojärjestelmät. Henkilökohtaisen varustuksen lisäksi mukana kulkevat muun muassa suojavarusteet sekä perusvälineet rikospaikkatutkintaan. Partioinnin apuna ovat myös rekisterikilpien lukulaitteet, jotka lukevat vastaan tulevien autojen kilvet. Järjestelmä ilmoittaa, mikäli autossa on jotakin tarkistettavaa. 

Poliisin käytössä on myös täyssähköautoja, joita käytetään kiireettömien tehtävien hoitamiseen. 

Poliisin ajoneuvohenkilöstö huolehtii siitä, että kalusto pysyy kunnossa ja sillä on turvallista työskennellä. Jokaisen partion työvuoroihin kuuluu myös autojen kunnosta huolehtiminen.

Poliisiautojen hälytyslaitteisiin kuuluvat siniset hälytysvalot sekä voimakas hälytysääni. Hälytyslaitteita käytetään kiireellisissä tehtävissä muun liikenteen varoittamiseen. Poliisiautossa on myös punainen vilkkuvalo, jota käytetään autojen pysäyttämiseen. 

Poliisin partioauto on hälytysvalot päällä tien reunassa talvikelillä.

 

Moottoripyörät ja skootterit

Poliisin moottoripyörät ja skootterit näkyvät katukuvassa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Jokainen moottoripyörän ja skootterin kuljettaja suorittaa keväällä lämmittelykurssin Räyskälän ajoharjoitteluradalla ennen muun liikenteen sekaan siirtymistä. 

Poliisilla on sekä tunnuksellisia että tunnuksettomia moottoripyöriä. Moottoripyörämalleja on useita. 

Moottoripyörä sopii hyvin tehtäviin, missä tarvitaan ketteryyttä ja nopeaa liikkeellelähtöä. Pyörät on varusteltu poliisin tarvitsemilla laitteilla ja tietojärjestelmillä. Myös moottoripyöräpoliisi pystyy siten hoitamaan ”tien päällä” yleisimmät poliisitehtävät. 

Moottoripyöriä käytetään usein liikenteenvalvonnassa sekä saattueajossa. Moottoripyöräpoliisit hoitavat myös hälytystehtäviä. 

Kaksi poliisin moottoripyörää saattuetehtävällä. Etualalla pyörä jalalla ilman kuljettajaa ja suoraan edessä moottoripyörä ja poliisi valmiina lähtöön. 

Poliisimoottoripyörä parkissa ten sivussa. Taustalla kesäinen niitty.

 

Veneet ja vesiskootterit

Poliisi käyttää veneitä vesiliikenteen valvontaan Suomen meri- ja järvialueilla. Venepartiot osallistuvat poliisin hälytystehtävien hoitamiseen esimerkiksi saaristossa, jossa tehtäväpaikalle on nopeampaa päästä veneellä kuin autolla. Savonlinnassa suoritettava venepoliisin peruskurssi antaa valmiudet poliisiveneiden ja vesijettien kuljettamiseen työtehtävissä.

Helsingin poliisilaitoksen uusimmassa partioveneessä, Ville 1:ssä on valmius myös öljyntorjuntatehtäviin. 

Poliisi käyttää vesiliikenteen valvonnassa myös vesiskoottereita. Skootteri on ketterä tilanteissa, joissa pitää mennä matalaan veteen tai liikkua nopeasti. Vesiskootteri on myös helppo siirtää trailerilla pienemmille vesistöille. 

Poliisin uusin partiovene Ville 1 vauhdissa vesillä.

Kaksi poliisin vesiskootteria trailerin päällä hallissa.

 

Moottorikelkat ja mönkijät

Moottorikelkat ja mönkijät soveltuvat hyvin esimerkiksi pohjoisen Suomen maastoihin. Maastoliikennekoulutuksella varmistetaan, että moottorikelkkojen ja mönkijöiden kuljettajilla on valmiudet selviytyä työtehtävistään.

Poliisi käyttää moottorikelkkoja maastoliikenne- ja erävalvontaan silloin, kun maassa on lunta ja jäätä. 

Poliisi ajaa talvivarusteissa moottorikelkalla keskellä lumista maisemaa. Taustalla häämöttää poroja.

Mönkijöitä on poliisin käytössä erityisesti pohjoisemmilla alueilla. Vähälumiset talvet ovat kuitenkin tuoneet niitä poliisin käyttöön myös Etelä-Suomeen. Mönkijöitä käytetään partiointiin vaikeakulkuisessa maastossa sekä maastoetsintöihin, joissa pitää kuljettaa esimerkiksi varusteita. 

Poliisimoottoripyörä ja poliisin mönkijä vierekkäin parkissa.

 

Polkupyörät

Poliisi liikkuu polkupyörillä taajamissa ja poliisin saattaa nähdä pyörän selässä yleisötapahtumien yhteydessä. Polkupyöräpoliisit valvovat yleistä järjestystä ja heidän on helppo liikkua kansalaisten parissa keskusta-alueilla. 

Polkupyöräpoliisit tekevät työkseen liikenteen ja erityisesti kevyen liikenteen valvontaa. Helsingin poliisilaitoksella toimii kevyen liikenteen valvontaryhmä, jonka käytössä on kokeiluluontoisesti sähköavusteisia polkupyöriä. 

Kaksi polkupyöräpoliisia istuu pyörien satulassa ja katselee tyhjää Kaivopuistoa tien reunustolppiin nojaten. 

 

Kevyet sähköajoneuvot 

Poliisi käyttää Segwayta partiointiin ja järjestyksen valvontaan yleisillä paikoilla ja julkisissa tiloissa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Helsinki-Vantaalla poliisin käytössä on myös sähkökäyttöinen poliisitunnuksin ja hälytyslaittein varusteltu golfkärry.