Ei mitään rajaa -kampanja

Ei mitään rajaa

Poliisihallituksen Ei mitään rajaa -kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta rahapelien lainvastaisesta markkinoinnista nuorten aikuisten keskuudessa. Kampanja koostuu sosiaalisessa mediassa jaettavista videoista, joissa kuvitteellinen somevaikuttaja havahtuu mielikuvamainonnan todelliseen luonteeseen.

Kevyiden videoiden lisäksi kampanja sisältää haastatteluvideon, jossa vakavia rahapelihaittoja kokenut Kai Mattila kertoo omaa tarinaansa ja ajatuksiaan somemarkkinoinnista. Videoita jaetaan 10.1.2023 alkaen TikTokissa ja Instagramissa ja ne löytyvät jatkossa myös poliisin Youtube-kanavalta Poliisitubesta. 
 

Henkilö pitää käsissään matkapuhelinta, jonka ruudulla rahapelisivuston teksti Online Game Bonus 100 € Pelaa nyt.

Ei mitään rajaa -Heron alapuolinen teksti

Lainvastaisesta markkinoinnista

Rahapelien lainvastaista mainontaa on kohdennettu jo useamman vuoden ajan sosiaalisen median kanavilla erityisesti nuorille aikuisille. Markkinoinnissa hyödynnetään tyypillisesti somejulkkisten tunnettuutta ja siinä pyritään liittämään rahapelaamiseen mielikuvia menestymisestä, elämässä pärjäämisestä, vaurastumisesta ja julkisuudesta. Rahapelit kuitenkin aiheuttavat vakavia sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja, joista mainonnassa vaietaan. 

Poliisihallitus valvoo rahapelitoimintaa ja rahapelien markkinointia Manner-Suomessa. Poliisihallitus myös puuttuu lainvastaiseen rahapelitoimintaan ja -markkinointiin. Ei mitään rajaa pyrkii lisäämään tietoisuutta lainvastaisesta rahapelien markkinoinnista, jotta se tunnistetaan aiempaa paremmin, ja sen vaikuttavuus nuorten aikuisten keskuudessa olisi vähäisempi.

Tietoisuutta laillisen ja lainvastaisen välillä pyritään lisäämään myös markkinoijien ja potentiaalisten markkinoijien keskuudessa, ja näin saamaan aikaan ennalta estävää vaikutusta. Samanaikaisesti Poliisihallitus jatkaa tavanomaista valvontatyötään ja puuttuu lainvastaiseen toimintaan. Yleisöltä tulevat ilmoitukset lainvastaisesta toiminnasta ovat tässä työssä avuksi.

Lainvastaisesti mainostetuilla rahapelisivustoilla on mahdollista pelata ilman useita sellaisia rajoitteita, joilla Manner-Suomen yksinoikeusjärjestelmässä pyritään pelaajia suojelemaan. Suojaa vaikeimmilta haitoilta laillisesti tarjottavissa peleissä antavat muun muassa tappio- ja talletusrajat sekä pelirytmiä koskevat rajoitukset. Tervetulotarjouksia tai ilmaisia kierroksia ei Manner-Suomessa saa pelaajille antaa rahapeleihin liittyvien haittojen vuoksi.

Poliisihallitus valvoo yksinoikeustoimija Veikkaus Oy:n rahapelitoimintaa tarkoin ja pystyy esimerkiksi selvittämään pelaajan ja rahapeliyhtiön väliset mahdolliset rahapelin voittoon liittyvät erimielisyydet ja antamaan asiassa ratkaisusuosituksen. Ulkomailta Manner-Suomeen tarjottavien rahapelien osalta Poliisihallituksella ei ole toimivaltaa pelaajan oikeusturvan takaamiseksi, mikäli epäselvyyksiä ilmenee. 
 

Ei mitään rajaa -infolaatikko

Lainvastainen markkinointi sosiaalisessa mediassa

Manner-Suomessa yksinoikeus rahapelien toimeenpanoon ja markkinointiin on valtion kokonaan omistamalla Veikkaus Oy:llä. Tästä huolimatta myös jotkin muut rahapeliyhtiöt markkinoivat pelejään Suomessa oleville kuluttajille voimakkaasti. Suosituimpien markkinointikanavien joukkoon kuuluvat sosiaalisen median alustat kuten TikTok, Instagram ja Twitch. 

Sosiaalisen median markkinoinnissa on selkeitä hyötyjä, kun halutaan vaikuttaa kuluttajiin ja heidän mielikuviinsa sekä luoda tarpeita. Suositut vaikuttajat koetaan ehkä uskottavimmiksi lähteiksi kuin perinteiset mainokset ja suostutteleva tapa mainostaa rahapelaamista oman tekemisen tai persoonan kautta hämärtää käsitystä siitä, että kyse on rahapelien markkinoinnista. 

Sosiaalisessa mediassa käytettyjen, nopeasti poistuvien kelojen ja storiesien hyväksi puoleksi koetaan, että lainvastaiseksi tiedetystä markkinoinnista ei ehkä seuraa mitään, mutta sen hyödyt saadaan liiketoiminnassa ulosmitattua. 
 

Ei mitään rajaa - UKK

Ei mitään rajaa -linkit