Näin haet passia

Näin haet passia

Voit hakea tavallista passia verkossa tai valitsemallasi poliisiasemalla. Helpointa on asioida verkossa.

 1. Käy passikuvassa. Valokuvaamo lähettää ottamansa passikuvan sähköisesti poliisille. Saat teksti- tai sähköpostiviestinä kuvatunnuksen, jonka avulla kuva liitetään hakemukseen.
 2. Täytä hakemus verkkopalvelussamme. Liitä saamasi kuvatunnus hakemukseen. Valitse toimitusnopeus ja noutopaikka. Järjestelmä kertoo sinulle, vaaditaanko käynti poliisiasemalla. Maksa hakemus verkossa. Siellä voit myös seurata hakemuksesi etenemistä.
 3. Varaa aika verkkopalvelussamme, jos hakemuksesi vaatii käynnin poliisiasemalla. Muista ottaa mukaan edellinen passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen.
 4. Nouda valmis passi valitsemastasi noutopaikasta, kun saat noutoilmoituksen.

Jos et voi tai halua asioida verkossa, voit tehdä hakemuksen myös poliisiasemalla. Huomaa, että verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi.

Voit hakea verkossa tavallista passia ja merimiespassia. Väliaikaista passia ei voi hakea sähköisesti.

Huomaathan, että passia ei ole enää vuoden 2006 jälkeen haettu paperilomakkeella. Jos asioit poliisiasemalla, virkailija esittää sinulle kysymyksiä ja täyttää hakemustietosi suoraan järjestelmään.

Näin haet passia - haitarit

Milloin käyntiä poliisiasemalla ei tarvita

Milloin käyntiä poliisiasemalla ei tarvita

Poliisin verkkopalvelu tai lupaneuvoja kertoo, täytyykö sinun käydä poliisiasemalla tunnistettavana. Alla kerrotaan, milloin käyntiä poliisiasemalla ei tarvita.

Kun haet passia verkossa, sinun ei tarvitse käydä poliisiasemalla, jos

 • olet käynyt passivirkailijan tunnistettavana ja antamassa sormenjälkesi passi- tai henkilökorttihakemusta varten enintään 6 vuotta sitten.
 • nimesi on sama kuin edellisessä passissasi.
 • lupavirkailija pystyy toteamaan, että uusi passikuvasi esittää samaa henkilöä kuin edelliset passikuvasi.

Kaikkien kolmen edellä mainitun ehdon on täytyttävä. Ei siis riitä, että sormenjäljet on joskus otettu, vaan sen on täytynyt tapahtua viimeisten kuuden vuoden aikana.

Usein tämä tarkoittaa, että saat joka toisen passin ilman käyntiä poliisiasemalla. Aiemman passin ei tarvitse olla voimassa uutta hakiessa. Useitakin peräkkäisiä passeja saa ilman käyntiä, jos edellä mainitut edellytykset täyttyvät ja passien tiheämmälle hakemiselle on asianmukainen syy. Tällainen syy voi olla esimerkiksi passikirjan täyttyminen leimoista.

Jos ehdot eivät täyty: Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty, hakemuksen voi edelleen tehdä sähköisesti mutta se käsitellään vasta, kun käyt poliisiasemalla tunnistettavana. Samalla sinulta otetaan uudet sormenjäljet. Sähköisen hakemuksen pienempi maksu pysyy voimassa, vaikka käynti poliisiasemalla tarvittaisiin.

Järjestelmä opastaa: Verkkopalvelu kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, täytyykö sinun käydä poliisiasemalla tunnistettavana. 

Asiointi poliisiasemalla

Asiointipaikka: Voit asioida valitsemallasi poliisiasemalla asuinpaikastasi riippumatta. Poikkeuksena on Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin toimipiste, joka ottaa ensisijaisesti vastaan lentoaseman kautta kulkevien lentomatkustajien kiireellisiä passihakemuksia. Poliisin palveluja on tarjolla myös lupapalveluautossa sekä osassa yhteispalvelun asiointipisteistä.

Ajanvaraus: Varaa aika verkkopalvelussamme tai puhelimitse poliisin neuvontapalvelun numerossa 0295 419 800 (pvm/mpm) arkisin klo 8.00–16.15. Halutessasi voit myös jonottaa poliisiasemalla ilman ajanvarausta, mutta odotusaika voi etenkin kesäisin olla pitkä.

Henkilöllisyyden todistaminen: Kun asioit poliisiasemalla, todista henkilöllisyytesi voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, poliisi pystyy tunnistamaan sinut ilmankin, mutta se vie aikaa. Ota mukaan vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen, tai esimerkiksi ajokortti ja muita asiakirjoja, joita voidaan käyttää apuna tunnistuksessa.

Alaikäisen hakijan tunnistaminen: Passi alaikäiselle.

Jos verkossa tehty hakemus vaatii käynnin poliisiasemalla, tarvitset mukaan

 • aiemman passin tai henkilökortin. Lue lisää kohdasta Henkilöllisyyden todistaminen.
 • liitteet, jos verkkopalvelu on kertonut, että sellaisia tarvitaan.

Jos hakemus tehdään kokonaan poliisiasemalla, tarvitset mukaan

 • yhden passikuvan kuvatunnuksen tai paperikuvan. Lue lisää sivulta Passikuva.
 • aiemman passin tai henkilökortin. Lue lisää kohdasta Henkilöllisyyden todistaminen.
 • maksukortin tai käteistä rahaa. Lue lisää kohdasta Maksutaulukko.
 • kaikkien huoltajien suostumuksen, jos kyse on alle 18-vuotiaan passista. Jos huoltaja ei ole läsnä, hänen suostumuksensa annetaan kirjallisesti. Lue lisää sivulta Passi alaikäiselle.
 • todistuksen esteettömyydestäsi, jos olet 23–30-vuotias asevelvollinen. Lue lisää kohdasta Passin myöntäminen asevelvolliselle.
 • tarvittavat todistukset, jos haluat, ettei aiempaa passiasi peruuteta, kun uusi luovutetaan sinulle. Lue lisää kohdasta Passin myöntäminen aiempaa passia peruuttamatta.

Hinnasto - haitari

Passin hakeminen alaikäiselle

Passin hakeminen alaikäiselle

Pienikin lapsi tarvitsee matkalla oman matkustusasiakirjan. Alaikäisen lapsen hakemuksen voit täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta lapsen on useimmissa tapauksissa käytävä poliisiasemalla tunnistettavana.

Lue lisää sivulta Passi alaikäiselle.

Henkilötietojen muuttuminen

Et voi käyttää passia, jos nimesi tai henkilötunnuksesi on muuttunut ja passissa näkyvät vanhat tietosi. Poikkeuksena on uuden asiakirjan noutaminen: siinä henkilöllisyyden voi todistaa aiemmalla asiakirjalla, jos se on mennyt vanhaksi enintään vuosi sitten.

Uutta passia kannattaa hakea heti, kun nimen tai henkilötunnuksen muutos on vahvistettu.

Milloin käyntiä poliisiasemalla ei tarvita - haitarit

Passin myöntäminen asevelvolliselle

Passin myöntäminen asevelvolliselle

Asevelvollisuus voi estää passin myöntämisen tai lyhentää myönnettävän passin voimassaoloaikaa. Lain mukaan asevelvolliselle myönnetään passi enintään sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 28 vuotta, ellei hän osoita, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä passin antamiselle. 

Esteettömyys: Esteettömyys tarkoittaa, että olet suorittanut asepalveluksen tai siviilipalveluksen tai sinut on vapautettu palveluksesta. Tarkistus muuttuu asteittain automaattiseksi, ja siksi erillistä todistusta ei aina tarvita.

Esteettömyyden voit osoittaa

 • sotilaspassilla
 • siviilipalvelustodistuksella
 • sotilasviranomaisen antamalla esteettömyystodistuksella
 • kutsuntatodistuksella, josta ilmenee, että olet kokonaan tai rauhan aikana vapautettu asepalveluksesta.

Erilaiset passit

Poliisi myöntää useita erilaisia passeja. Eri passityypit on lueteltu alla.

Poliisin myöntämät passit: Poliisi myöntää tavallisia passeja, väliaikaisia passeja ja merimiespasseja. Ahvenanmaan poliisiviranomainen myöntää lisäksi Ahvenanmaan passeja.

Maahanmuuttoviraston myöntämät passit: Maahanmuuttovirasto myöntää muukalaispasseja, väliaikaisia muukalaispasseja ja pakolaisen matkustusasiakirjoja.

Ulkoministeriön myöntämät passit: Ulkoministeriö ja sen edustustot myöntävät samoja passeja kuin poliisi sekä lisäksi diplomaattipasseja, virkapasseja, muukalaispasseja ja hätäpasseja.

Erilaiset passit -haitarit

Milloin passia ei myönnetä

Milloin passia ei myönnetä

Passin myöntävä viranomainen selvittää ennen passin myöntämistä, onko sinulla esteitä passin saamiseen.

Passi voidaan passi lain mukaan evätä jos

 • sinun todennäköisin syin epäillään syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vähintään vuoden vankeusrangaistus ja jota koskeva esitutkinta tai syyteharkinta on kesken taikka josta olet syytteessä tai jonka johdosta sinut on etsintäkuulutettu
 • sinut on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen etkä ole suorittanut sitä
 • olet 28 vuotta täyttänyt asevelvollinen etkä ole osoittanut, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä passin antamiselle. Tällöin passi voidaan evätä sen vuoden loppuun, jona täytät 30 vuotta.

Passia ei myönnetä, jos sinut on määrätty pakkokeinolaissa tarkoitettuun matkustuskieltoon tai konkurssilaissa tarkoitettuun maastapoistumiskieltoon.

Alaikäisen passi - infolaatikko

Passi alaikäiselle

Pienikin lapsi tarvitsee matkalla oman matkustusasiakirjan. Alaikäisen lapsen hakemuksen voit täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta lapsen on useimmissa tapauksissa käytävä poliisiasemalla tunnistettavana.

Lue lisää sivulta Passi alaikäiselle.

Ilmoita kadonneista asiakirjoista infolaatikko

Ilmoita kadonnut passi, henkilökortti ja ajokortti

Jos viranomaisen myöntämä asiakirja (passi, henkilökortti tai ajokortti) katoaa tai anastetaan, sinun täytyy ilmoittaa siitä poliisille. Ilmoittaminen on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. 

Tee ilmoitus sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla. 

Näen haet passia oikea palsta kuva

Käsi ojentaa passia poliisin lupapalvelupisteellä.