Murupolku
Navigointivalikko
Rahapelien tietotekninen valvonta
Rahapelien tietotekninen valvonta
Tietotekninen valvonta on keskeinen ja merkittävä valvontakeino nykypäivän pääasiassa verkossa tapahtuvassa rahapelitoiminnassa. Järjestelmällinen, johdonmukainen ja tehokas tietotekninen valvonta on välttämätön osa tiukkaa ja luotettavaa rahapelitoiminnan valvontaa, jota Euroopan komissio vaatii Suomen yksinoikeuteen perustuvan rahapelipolitiikan ylläpitämiseksi.
Rahapelitoiminnan valvontajärjestelmää on käytetty Veikkaus Oy:n pelien valvonnassa jo vuodesta 1989. Valvontajärjestelmää kehitetään jatkuvasti. Viimeisin merkittävä uudistus tehtiin vuonna 2020, jolloin valvontajärjestelmän laitteisto ja tietoliikennejärjestelmät uudistettiin.
Tietotekninen valvonta perustuu pääosin jälkikäteisvalvontana tehtävään oikeellisuusvalvontaan. Rahapelien pelitapahtumatiedot siirretään valvovan viranomaisen haltuun eli arpajaishallinnon tietotekniseen valvontajärjestelmään.
Kaiken rahapelitapahtumia koskevan tiedonsiirron on oltava:
- Eheää - kaikki valvonnalle siirrettäväksi aiottu tieto rahapelitapahtumista myös siirtyy kokonaisuudessaan
- Luotettavaa - varmistutaan, että tiedonsiirto on katkotonta
- Koskematonta - siirrettävä rahapelitapahtumatieto ei muutu tiedonsiirron aikana eikä sen jälkeen.
Valvontajärjestelmään siirrettyjä rahapelitapahtumien tietoja voidaan käyttää esimerkiksi rahapeleissä tapahtuneiden häiriötilanteiden selvittämiseen tai epäiltäessä väärinkäytöksiä. Valvova viranomainen voi tarvittaessa tutkia aineistosta sähköisten rahapelijärjestelmien toimintoja ja rahapelaajan tekemiä valintoja erilaisissa rahapelitilanteissa. Näillä toimilla pyritään takaamaan rahapelaajan oikeusturvan toteutuminen. Lisäksi tarkoituksena on ehkäistä väärinkäytöksiä ja rikoksia.
Rahapelitoiminnan valvontajärjestelmään siirrettyä tietoa käytetään myös tietyissä peleissä voitonetsintään ja valvontajärjestelmän automaattisesti tekemään valvontatoimintoon.
Joissakin rahapeleissä valvontajärjestelmä tuottaa arvontoihin satunnaisuusluvun. Näin voidaan varmistaa, että kukaan ei voi ennakoida pelin lopputulosta eikä osallistua arvontaan peliajan sulkeutumisen jälkeen.
Tietotekninen valvonta - peliryhmät
Veikkaus- eli numeroarvontapelien arvonta suoritetaan Poliisihallituksen hyväksymällä ja sen hallussa olevalla arvontajärjestelmällä. Veikkauksella tai millään muullakaan ulkopuolisella taholla ei ole pääsyä arvontajärjestelmään. Poliisihallituksen luotettavaksi toteama kolmas taho on auditoinut jokaisen pelin arvontamenettelyn ja auditoinnilla on siten varmistettu, että arvonnan satunnaisuuteen voidaan luottaa. Satunnaisuus tarkoittaa, että tietty numero arvotaan jokaisessa arvonnassa tulokseksi yhtä todennäköisesti kuin muutkin numerot.
Valvontajärjestelmä vahvistaa jälkikäteen pelikierroksittain veikkauspelien tulokset sekä voittojen määrän. Valvontajärjestelmä tarkistaa, että kunkin pelin pelitapahtumatiedot Veikkauksen pelijärjestelmässä ja Poliisihallituksen valvontajärjestelmässä ovat täsmälleen samat: valvontajärjestelmä havaitsee mahdolliset erot automaattisesti, joiden osalta tietoteknisen valvonnan asiantuntijat laativat selvityksen ennen vahvistamistoimenpidettä.
Elektronisessa rahapika-arvassa (nettiarpa) arvonta ja arpojen sekoittaminen suoritetaan Poliisihallituksen hyväksymällä menettelyllä: arpajärjestelmässä luodun arvan poimintajärjestyksen sekoitusavaimen sekä Poliisihallituksen valvontajärjestelmällä luodun voittotietojen poimintajärjestyksen sekoitusavaimen yhdistelmänä toisistaan riippumattomasti.
Asiakkaan ostaessa Veikkauksen pelijärjestelmästä nettiarvan, sitä vastaava voittotieto pyydetään automaattisesti Poliisihallituksen valvontajärjestelmästä. Vasta tämän jälkeen käynnistyy Veikkauksen pelijärjestelmässä nettiarvan visuaalinen toteutus voittotiedon mukaisesti.
Valvontajärjestelmällä tarkistetaan vedonlyöntipelien sääntöjenmukaisuus ja tuotetaan laissa ja asetuksessa annetut kriteerit pelien valvonnalle.
Valvonta tarkistaa pelien voittojen määrät. Tällä tarkoitetaan sitä, että valvonnan sinetöimästä peliaineistosta tarkistetaan pelien vaihto, hylätyt kupongit ja voitot sekä lasketaan voittojen määrät. Näitä tuloksia vertaillaan Veikkauksen voittolaskelmiin. Peliaineistojen vertailun ollessa kunnossa valvontajärjestelmä vahvistaa valvontapöytäkirjan.
Poliisihallitus valvoo, että Veikkaus Oy:n pelijärjestelmän ja valvontajärjestelmän tiedot vastaavat toisiaan. Kun eroja löytyy vertailussa, tietoteknisen valvonnan asiantuntijat laativat selvityksen ennen vahvistamistoimenpidettä. Syitä eroille voi löytyä esimerkiksi tietoliikenne- ja tietojärjestelmävirheistä tai Veikkauksen manuaalisen operoinnin aiheuttamista virheistä.
Veikkauksen toto-pelijärjestelmä suorittaa voitonetsinnän jokaisen toto-pelin kohteen päätyttyä. Tämän jälkeen pelijärjestelmästä siirretään Poliisihallituksen valvontajärjestelmään kaikki toto-pelien pelitapahtumiin liittyvä tieto aikaleimattuna ja siten, että tietojen muuttumattomuus on varmistettu.
Siirrettäviä pelitapahtumatietoja ovat:
- toto-pelikohteen aukioloaika
- peliaika
- toto-pelikohteen lähdöt
- rahanlisäykset eli lisärahat (lunastamattomat voitot ja pyöristykset) ja jackpotit (toteutumattomat voittoluokat)
- toto-pelin kohdekilpailun tulokset, poissaolijat ja varahevosjärjestys
- osallistuneet rivit
- palautuneet rivit
- jakosumma
- voitot yhteensä
- toto-pelikohteen pyöristykset
- vain voittoluokkaan 1 osallistuneet rivit
- tulokset eri voittoluokkiin, voitto-osuudet ja voittavalle osuudelle asetetut panokset.
Pelitapahtumatietojen vastaanottamisen jälkeen seuraavana päivänä Poliisihallituksen valvontajärjestelmä suorittaa voitonetsinnän, kun kaikki pelipäivän toto-pelikohteet on pelattu. Valvontajärjestelmä vertailee Veikkauksen pelijärjestelmän ja Poliisihallituksen valvontajärjestelmän suorittamia laskelmia edellä mainituista kohdista 1–12 ja kokoaa voittolaskelman, jonka Poliisihallitus automaattisesti valvoo.
Peliaineistojen vertailun ollessa kunnossa valvontajärjestelmä vahvistaa valvontapöytäkirjan.
Poliisihallitus valvoo, että Veikkaus Oy:n pelijärjestelmän ja valvontajärjestelmän tiedot vastaavat toisiaan. Kun eroja löytyy vertailussa, tietoteknisen valvonnan asiantuntijat laativat selvityksen ennen vahvistamistoimenpidettä. Syitä eroille voi löytyä esimerkiksi tietoliikenne- ja tietojärjestelmävirheistä tai Veikkauksen manuaalisen operoinnin aiheuttamista virheistä.
Poliisihallitus valvoo raha-automaatteja tietoteknisesti ja voi tarvittaessa tarkistaa tietoja raha-automaattien toiminnasta. Poliisihallitukselle siirretään raha-automaattien pelikierrosten tiedot siten, että tietojen muuttumattomuus on varmistettu. Poliisihallitus voi tarvittaessa tarkastaa automaattien pelikierrosten tiedoista kierroksen lopputuloksen.
Poliisihallitus on määrännyt ulkopuolisen tarkastuslaitoksen tekemään raha-automaattien rahaliikenteen valvontalaitteiden tyyppitarkastuksia. Näillä tarkastuksilla todennetaan, että automaatin rahaliikenne toimii luotettavasti.
Sähköisesti välitettävien raha-automaattipelien pelijärjestelmän peliaineisto siirretään Poliisihallituksen valvontajärjestelmään siten, että tietojen muuttumattomuus on varmistettu. Valvontajärjestelmässä suoritetaan päivittäin tarkistuksia, joilla pyritään varmistamaan, että Poliisihallitus on vastaanottanut kaikki pelatut pelikierrokset.
Pelijärjestelmätoimittajien toimeksiannosta on tehty sähköisesti välitettävien raha-automaattipelien pelijärjestelmään sisältyvän satunnaislukugeneraattorin auditointi. Satunnaislukugeneraattorin auditoinnissa on arvioitu pelijärjestelmän tuottamien arvontalukujen satunnaisuus, voittojen jakautuminen, yksittäisen pelikierroksen eteneminen alkaen satunnaisluvun muodostumisesta ja päättyen pelituloksen tallentumiseen pelijärjestelmässä. Tehdyistä auditoinneista on toimitettu raportti Poliisihallitukselle arvioitavaksi. Poliisihallitus arvioi tehtyjen auditointien riittävyyttä valvonnan näkökulmasta.
Tehtyjen auditointien perusteella pelijärjestelmän satunnaislukugeneraattori on todettu luotettavaksi ja se tuottaa matemaattisesti satunnaisia arvontalukuja.