Murupolku
Navigointivalikko
Turvallisuusalan elinkeinolupa - vastaavaksi hoitajaksi alku
Vastaavaksi hoitajaksi (sijaiseksi tai väliaikaiseksi) hyväksyminen
Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijalla on oltava palveluksessaan yksi tai useampi vastaava hoitaja. Vastaavana hoitajana voi toimia vain henkilö, jolla on Poliisihallituksen myöntämä voimassa oleva hyväksyminen kyseisen turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavaksi hoitajaksi.
Toiminnan laajuus määrittää vastaavien hoitajien määrän
Poliisihallitus määrää vastaavien hoitajien lukumäärän lupaa edellyttävän toiminnan laajuuden, toimipaikkojen lukumäärän ja sijainnin sekä muiden vastaavien seikkojen perusteella. Poliisihallitus määrää myös vastaavien hoitajien vastuualueet.
Turvallisuusalan elinkeinoluvan hakijan tai haltijan on jättäessään hakemuksen luvan saamiseksi tai välittömästi sen jälkeen tehtävä Poliisihallitukselle hakemus vastaavan hoitajan hyväksymiseksi. Lupaa edellyttävää toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin Poliisihallitus on hyväksynyt luvan haltijalle vastaavan hoitajan.
Jos vastaava hoitaja lakkaa hoitamasta tehtäväänsä, on hakemus uuden vastaavan hoitajan hyväksymisestä tehtävä seitsemän päivän kuluessa tehtävän päättymisestä.
Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijalle voidaan hyväksyä yksi tai useampi vastaavan hoitajan sijainen, joka suorittaa vastaavan hoitajan tehtävät tämän ollessa estynyt. Hakemus- ja hyväksymismenettely on sama kuin vastaavalla hoitajalla.
Jos vastaava hoitaja on äkillisesti estynyt hoitamasta tehtäväänsä pysyvästi tai väliaikaisesti, Poliisihallitus voi hyväksyä tehtävään väliaikaisen vastaavan hoitajan. Väliaikaiselta vastaavalta hoitajalta ei edellytetä vastaavan hoitajan koulutusta ja hänet voidaan hyväksyä tehtävään enintään yhden vuoden ajaksi.
Vastaavaa hoitajaa koskevat lain säädökset ovat samat myös sijaiselle ja väliaikaiselle vastaavalle hoitajalle.
Turvallisuusalan elinkeinolupa - vastaavaksi hoitajaksi haitari
Vastaavaksi hoitajaksi voidaan hyväksyä se, joka
- on täyttänyt 18 vuotta
- on hyväksytysti suorittanut sisäministeriön asetuksella säädetyt vaatimukset täyttävän, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaisen turvallisuusvalvojan tai sitä vastaavan erikoisammattitutkinnon (vastaavan hoitajan koulutus)
- tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva vastaavaksi hoitajaksi
- on hakijan palveluksessa.
Edellä mainituista koulutusvaatimuksesta poiketaan turvasuojaustoiminnan osalta jos
- luvan hakija tai haltija harjoittaa ainoastaan turvasuojausta,
- hakijan palveluksessa vakituisesti vähemmän kuin 5 henkilöä ja
- vastaavaksi hoitajaksi esitettävä harjoittanut turvasuojaustoimintaa vähintään 3 vuoden ajan.
Vastaavaksi hoitajaksi hyväksyminen on voimassa toistaiseksi. Se on kuitenkin voimassa enintään niin kauan kuin vastaava hoitaja toimii tehtävässään.
Voit tehdä hakemuksen poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta tai kirjallisesti.
Mainitse hakemuksessa
- hakijan (elinkeinonharjoittajan) nimi ja osoite sekä henkilötunnus tai syntymäaika
- hakijan yritys- ja yhteisötunnus
- vastaavaksi hoitajaksi tai väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi ehdotetun henkilön nimi ja osoite sekä henkilötunnus tai syntymäaika
- ehdotus vastaavien hoitajien tai väliaikaisten vastaavien hoitajien lukumääräksi, vastuualueiksi ja tehtävien jaoksi
- ehdotus väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi hyväksymisen voimassaoloajaksi.
Liitä hakemukseen selvitys
- ehdotetun henkilön hyväksytysti suorittamasta vastaavan hoitajan koulutuksesta
- turvasuojaustoimintaa harjoittavan turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan tai luvan hakijan erityisten edellytysten täyttymisestä, jos ehdotettu henkilö ei ole suorittanut vastaavan hoitajan koulutusta
- vastaavaksi hoitajaksi tai väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi ehdotetun henkilön olemisesta turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa
- vastaavaksi hoitajaksi tai väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi hyväksyttäväksi ehdotetun suostumus
- väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi hyväksymisen edellytyksenä olevan ennalta arvaamattoman syyn olemassaolosta.
Poliisihallitus voi vaatia hakijaa esittämään muitakin hyväksymisen edellytyksiä koskevia selvityksiä.
Poliisihallitus voi erityisestä syystä liittää vastaavaksi hoitajaksi ja väliaikaiseksi vastaavaksi hoitajaksi hyväksymiseen koulutuksesta, henkilökohtaisista ominaisuuksista ja muista vastaavista seikoista johtuvia ajallisia ja alueellisia sekä tehtäviä koskevia ehtoja ja rajoituksia.
Vastaavalta hoitajalta vaaditaan lain mukaan turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto.
Aikaisemmin laissa vaadittu vastaavan hoitajan koulutus ei enää vuoden 2017 alusta riitä vastaavaksi hoitajaksi hyväksymiseen. Tästä poikkeus on aiemman hyväksymisen muuttaminen, jos palvelussuhde ei katkea.
Vaihtoehtoinen koulutus (turvasuojaustoimintaa harjoittava yritys)
Jos turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija harjoittaa ainoastaan turvasuojaustoimintaa, lain mukaan turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoa vastaavana erikoisammattitutkintona pidetään myös
- lukkoseppämestarin,
- sähköyliasentajan tai
- tieto- ja tietoliikennetekniikan erikoisammattitutkintoa
joka käsittää turvallisuuslainsäädäntöä tai turvallisuusnormeja ja -ohjeita koskevan osan.
Lisätietoja koulutuksista saat (turvallisuusvalvojan) erikoisammattitutkintoja järjestäviltä ammattioppilaitoksilta.
Turvallisuusalan elinkeinolupa - vastaavaksi hoitajaksi loppu
Hyväksymisen muuttaminen
Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija voi hakea Poliisihallitukselta voimassa olevan hyväksymisen muuttamista palveluksessaan oleville ja tehtävään suostuneille vastaaville hoitajille ja vastaavan hoitajan sijaisille.
Muutoshakemuksen yhteydessä on otettava kantaa kaikkiin henkilön tehtäviin toimipaikoittain (aloittaa, jatkaa tai lopettaa tehtävässä).
Poliisihallitus voi muuttaa hyväksymiseen liitettyjä ehtoja ja rajoituksia vastaavan hoitajan saamassa koulutuksessa, henkilökohtaisissa ominaisuuksissa tai muissa vastaavissa seikoissa tapahtuneiden muutosten vuoksi.
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 Finlexissä
Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 631/1998 Finlexissä