Näin haet henkilökorttia

Näin haet henkilökorttia 

Voit hakea tavallista henkilökorttia verkossa tai valitsemallasi poliisiasemalla. Helpointa on asioida verkossa.

 1. Käy passikuvassa. Valokuvaamo lähettää ottamansa passikuvan sähköisesti poliisille. Saat teksti- tai sähköpostiviestinä kuvatunnuksen, jonka avulla kuva liitetään hakemukseen.
 2. Täytä hakemus verkkopalvelussamme. Liitä saamasi kuvatunnus hakemukseen. Valitse toimitusnopeus ja noutopaikka. Järjestelmä kertoo sinulle, vaaditaanko käynti poliisiasemalla. Maksa hakemus verkossa. Siellä voit myös seurata hakemuksesi etenemistä.
 3. Varaa aika verkkopalvelussamme, jos hakemuksesi vaatii käynnin poliisiasemalla. Muista ottaa mukaan edellinen passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen.
 4. Nouda valmis henkilökortti valitsemastasi noutopaikasta, kun saat noutoilmoituksen.

Jos et voi tai halua asioida verkossa, voit tehdä hakemuksen myös poliisiasemalla. Huomaa, että verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi.

Voit hakea verkossa tavallista henkilökorttia, alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia ja ulkomaalaisen henkilökorttia. Väliaikaista henkilökorttia ei voi hakea sähköisesti.

Näin haet henkilökorttia - haitarit

Milloin käynti poliisiasemalla tarvitaan

Milloin käynti poliisiasemalla tarvitaan

Poliisin verkkopalvelu tai lupaneuvoja kertoo, jos sinun on tarpeen käydä poliisiasemalla tunnistettavana. Usein poliisiasemalla käyntiä ei tarvita. Alla kerrotaan, milloin käynti poliisiasemalla tarvitaan. Edellytykset siihen, milloin käynti tarvitaan, vaihtelevat korttityypeittäin, koska myös korttien tietosisältö vaihtelee. Alaikäisen henkilökortti edellyttää aina käyntiä poliisiasemalla. 

Kun haet henkilökorttia verkossa, sinun ei tarvitse käydä poliisiasemalla, jos

 • olet käynyt lupavirkailijan tunnistettavana ja sinulta on otettu sormenjäljet passia tai henkilökorttia varten enintään 6 vuotta sitten.
 • olet ollut tunnistettavana käydessäsi vähintään 12-vuotias.
 • nimesi on sama kuin edellisessä passissasi tai henkilökortissasi.
 • lupavirkailija pystyy toteamaan, että uusi passikuvasi esittää samaa henkilöä kuin edelliset passikuvasi.

Kun haet ulkomaalaisen henkilökorttia verkossa, sinun ei tarvitse käydä poliisiasemalla, jos

 • olet käynyt lupavirkailijan tunnistettavana ulkomaalaisen henkilökorttia varten enintään 6 vuotta sitten.
 • olet ollut tunnistettavana käydessäsi vähintään 12-vuotias.
 • nimesi on sama kuin edellisessä ulkomaalaisen henkilökortissasi.
 • lupavirkailija pystyy toteamaan, että uusi passikuvasi esittää samaa henkilöä kuin edelliset passikuvasi.

Molemmilla korttityypeillä kaikkien neljän edellä mainitun ehdon on täytyttävä. Ei siis riitä, että sinut on joskus tunnistettu poliisiasemalla, vaan sen on täytynyt tapahtua viimeisten kuuden vuoden aikana. Vastaavasti matkustusoikeudellista korttia varten sormenjäljet on pitänyt ottaa viimeisten kuuden vuoden aikana.

Usein tämä tarkoittaa, että saat joka toisen henkilökortin ilman käyntiä poliisiasemalla. Aiemman henkilökortin ei tarvitse olla voimassa uutta hakiessa. Useitakin peräkkäisiä henkilökortteja saa ilman käyntiä, jos edellä mainitut edellytykset täyttyvät ja henkilökorttien tiheämmälle hakemiselle on asianmukainen syy.

Jos ehdot eivät täyty: Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty, hakemuksen voi edelleen tehdä sähköisesti mutta se käsitellään vasta, kun käyt poliisiasemalla tunnistettavana ja antamassa uudet sormenjäljet, jos kyseessä on matkustusoikeudellinen henkilökortti. Sähköisen hakemuksen pienempi maksu pysyy voimassa, vaikka käynti poliisiasemalla tarvittaisiin.

Järjestelmä opastaa: Verkkopalvelu kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, täytyykö sinun käydä poliisiasemalla tunnistettavana.

Asiointi poliisiasemalla

Asiointipaikka: Voit asioida valitsemallasi poliisiasemalla asuinpaikastasi riippumatta. Poikkeuksena on Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin toimipiste, joka ottaa ensisijaisesti vastaan lentoaseman kautta kulkevien lentomatkustajien kiireellisiä hakemuksia. Poliisin palveluja on tarjolla myös lupapalveluautossa sekä osassa yhteispalvelun asiointipisteistä.

Ajanvaraus: Varaa aika verkkopalvelussamme tai puhelimitse poliisin neuvontapalvelun numerossa 0295 419 800 (pvm/mpm) arkisin klo 8.00–16.15. Halutessasi voit myös jonottaa poliisiasemalla ilman ajanvarausta, mutta odotusaika voi etenkin kesäisin olla pitkä.

Henkilöllisyyden todistaminen: Kun asioit poliisiasemalla, todista henkilöllisyytesi voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, poliisi pystyy tunnistamaan sinut ilmankin, mutta se vie aikaa. Ota mukaan vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen, tai esimerkiksi ajokortti ja muita asiakirjoja, joita voidaan käyttää apuna tunnistuksessa.

Lisätietoja alaikäisen hakijan tunnistamisesta sivulla Henkilökortti alaikäiselle.

Jos verkossa tehty hakemus vaatii käynnin poliisiasemalla, tarvitset mukaan

 • aiemman passin tai henkilökortin. Lue lisää kohdasta Henkilöllisyyden todistaminen.
 • liitteet, jos verkkopalvelu on kertonut, että sellaisia tarvitaan.

Jos hakemus tehdään kokonaan poliisiasemalla, tarvitset mukaan

 • yhden passikuvan. Lue lisää sivulta Passikuva.
 • aiemman passin tai henkilökortin. Lue lisää kohdasta Henkilöllisyyden todistaminen.
 • maksukortin tai käteistä rahaa. Lue lisää kohdasta Maksutaulukko.
 • kaikkien huoltajien suostumuksen, jos kyse on alle 18-vuotiaan henkilökortista. Jos huoltaja ei ole läsnä, hänen suostumuksensa annetaan kirjallisesti. Lue lisää sivulta Henkilökortti alaikäiselle.
 • todistuksen esteettömyydestäsi, jos olet 23–30-vuotias asevelvollinen. Lue lisää kohdasta Henkilökortin myöntäminen asevelvolliselle.

Asiointi poliisiasemalla - haitarit

Henkilökortin hakeminen alaikäiselle

Henkilökortin hakeminen alaikäiselle

Pienikin lapsi tarvitsee matkalla oman matkustusasiakirjan. Alaikäisen lapsen hakemuksen voit täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta lapsen on useimmissa tapauksissa käytävä poliisiasemalla tunnistettavana.

Alaikäiselle voidaan myöntää tavallinen henkilökortti, jolla voi matkustaa, tai erityinen alaikäisen matkustusoikeudeton henkilökortti. Viimeksi mainittu ei vaadi huoltajien suostumusta.

Lue lisää sivulta Henkilökortti alaikäiselle.

Henkilötietojen muuttuminen

Et voi käyttää henkilökorttia, jos nimesi tai henkilötunnuksesi on muuttunut ja henkilökortissa näkyvät vanhat tietosi. Poikkeuksena on uuden asiakirjan noutaminen: siinä henkilöllisyyden voi todistaa aiemmalla asiakirjalla, jos se on mennyt vanhaksi enintään vuosi sitten.

Uutta henkilökorttia kannattaa hakea heti, kun nimen tai henkilötunnuksen muutos on vahvistettu.

Milloin käynti poliisiasemalla vaaditaan - haitarit

Henkilökortin myöntäminen asevelvolliselle

Henkilökortin myöntäminen asevelvolliselle

Asevelvollisuus voi estää henkilökortin myöntämisen tai lyhentää myönnettävän henkilökortin voimassaoloaikaa. Lain mukaan asevelvolliselle myönnetään henkilökortti enintään sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 28 vuotta, ellei hän osoita, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä henkilökortin antamiselle. 

Esteettömyys: Esteettömyys tarkoittaa, että olet suorittanut asepalveluksen tai siviilipalveluksen tai sinut on vapautettu palveluksesta. Tarkistus muuttuu asteittain automaattiseksi, ja siksi erillistä todistusta ei aina tarvita.

Esteettömyyden voit osoittaa

 • sotilaspassilla
 • siviilipalvelustodistuksella
 • sotilasviranomaisen antamalla esteettömyystodistuksella
 • kutsuntatodistuksella, josta ilmenee, että olet kokonaan tai rauhan aikana vapautettu asepalveluksesta.

Erilaiset henkilökortit

Poliisi myöntää useita erilaisia henkilökortteja. Erilaiset henkilökorttimallit on lueteltu alla.

Alaikäisen matkustusoikeudeton henkilökortti

Voit hankkia alaikäiselle lapsellesi tavallisen henkilökortin, jolla voi sekä matkustaa että tunnistautua verkkopalveluissa. Se vaatii huoltajien suostumuksen. 

Toinen vaihtoehto on erityinen alaikäisen henkilökortti, jolla ei voi matkustaa ja jossa ei ole verkkotunnistautumisen mahdollistavaa kansalaisvarmennetta. Se myönnetään myös ilman huoltajien suostumusta. Kummassakin tapauksessa hakemuksen voi täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisen oman hakemuksen. Alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia voi hakea vain poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Väliaikainen henkilökortti

Henkilökortti voidaan erityisestä syystä myöntää myös väliaikaisena. Väliaikaisen henkilökortin myöntämisen edellytykset harkitaan aina tarkkaan ja tapauskohtaisesti.

Sinulle voidaan hakemuksesta myöntää väliaikainen henkilökortti esimerkiksi siinä tapauksessa, että henkilöllisyyttä osoittavat asiakirjasi on anastettu tai ne ovat kadonneet. Silloin väliaikainen henkilökortti myönnetään pääsääntöisesti siihen asti, kunnes saat uuden henkilöllisyyttä osoittavan asiakirjan.

Saat väliaikaisen henkilökortin mukaasi poliisiasemalta, ja se on voimassa enintään 4 kuukautta. Väliaikaisella henkilökortilla ei voi matkustaa eikä siinä ole sähköisen asioinnin mahdollistavaa sirua. Sitä voi hakea vain poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Ulkomaalaisen henkilökortti

Sinulle voidaan myöntää henkilökortti, jos olet Suomessa vakinaisesti asuva ulkomaalainen, henkilötietosi, mukaan lukien tieto suomalaisesta kotikunnastasi, on merkitty väestötietojärjestelmään ja sinulla on voimassa oleva oleskelulupa tai oleskelukortti tai oleskeluoikeutesi on rekisteröity. 

Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi eikä sen voimassaolo voi ylittää oleskeluluvan tai oleskelukortin voimassaoloajaksi. Ulkomaalaiselle myönnetyllä henkilökortilla ei voi matkustaa, ja sitä voi hakea vain poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Sinun on ulkomaalaisen henkilökorttia hakiessasi esitettävä voimassa oleva passi tai henkilökortti. Jos sinulla ei ole sellaista, sinun on esitettävä voimassa oleva oleskelulupakortti tai oleskelukortti. Hakemuksen vastaanottava viranomainen saa tällöin ottaa sinulta sormenjäljet ja verrata niitä oleskelulupakortin tai oleskelukortin sirulle tallennettuihin sormenjälkiin henkilöllisyytesi todentamiseksi.

Matkustusoikeudeton henkilökortti

Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti on lähtökohtaisesti matkustusasiakirja. Poikkeuksia ovat alaikäisen matkustusoikeudeton henkilökortti ja väliaikainen henkilökortti, joilla ei voi matkustaa. Lisäksi Suomen kansalaiselle myönnettävä tavallinen henkilökortti voidaan tietyin edellytyksin myöntää ilman matkustusoikeutta. Näin voidaan menetellä, jos sinulle ei voitaisi myöntää tavallista henkilökorttia rikokseen syyllistymisen, vankeusrangaistuksen tai asevelvollisuuden vuoksi tai sinut on määrätty matkustus- tai maastapoistumiskieltoon.

Jos henkilökortti myönnetään ilman matkustusoikeutta, ei kortin sirulle talleteta hakijan sormenjälkiä ja kasvokuvaa. Hakemuksen tekemisen yhteydessä otetut sormenjäljet poistetaan poliisin rekisteristä viimeistään 30 vuorokauden kuluttua siitä, kun matkustusoikeudeton henkilökortti on myönnetty.

Tutustu henkilökortin ominaisuuksiin

Tutustu henkilökorttien ominaisuuksiin (13.3.2023 alkaen myönnetyt mallit)

Sormenjälkien ottaminen

Matkustusoikeuden sisältävän henkilökortin hakijalta otetaan sormenjälkilukijalla kaksi sormenjälkeä. Ne otetaan pääsääntöisesti etusormista, mutta ne voidaan ottaa myös muista sormista pikkusormia lukuun ottamatta, jos etusormia ei ole tai niistä ei saada tarpeeksi hyvälaatuisia jälkiä. Matkustusoikeudellinen henkilökortti voidaan myöntää ilman sormenjälkiä, jos niitä ei saada otettua esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi. Jos sormenjälkiä ei saada otettua tilapäisestä syystä, matkustusoikeudellinen henkilökortti myönnetään syyn arvioidun keston ajaksi ja enintään vuodeksi. Sormenjälkiä ei oteta alle 12-vuotiailta.

Henkilökortin hakijalta otetut sormenjäljet tallennetaan poliisin henkilökorttirekisteriin sekä henkilökortin sirulle.

Sirulle ja henkilökorttirekisteriin tallennettujen sormenjälkitietojen käytöstä on säädetty tarkkaan laissa. Rekisteriin tallennettuja tietoja saa käyttää ainoastaan henkilökorttia tai passia hakevan tunnistamiseen, uuden passin tai henkilökortin valmistamiseen sekä onnettomuuden tai rikoksen uhrin tunnistukseen, mikäli uhrin henkilöllisyyttä ei ole voitu muilla tavoin selvittää. 

Henkilökortin sirulle tallennettuja jälkiä saa käyttää vain henkilökortinhaltijan tunnistamiseen ja asiakirjan aitouden varmistamiseen. Rikospaikalta taltioituja sormenjälkiä ei saa verrata henkilökorttirekisterissä oleviin jälkiin epäillyn tunnistamiseksi. Sormenjälkitietojen käsittely on sallittua ainoastaan poliisille, passia myöntävälle muulle viranomaiselle, rajatarkastusviranomaiselle sekä tietyin edellytyksin Tullille.  

Milloin henkilökorttia ei myönnetä

Henkilökortin myöntävä viranomainen selvittää ennen henkilökortin myöntämistä, onko sinulla esteitä saada henkilökortti, jolla voi matkustaa. 

Henkilökortti voidaan henkilökorttilain mukaan evätä jos

 • sinun todennäköisin syin epäillään syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vähintään vuoden vankeusrangaistus ja jota koskeva esitutkinta tai syyteharkinta on kesken taikka josta olet syytteessä tai jonka johdosta sinut on etsintäkuulutettu
 • sinut on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen etkä ole suorittanut sitä
 • olet 28 vuotta täyttänyt asevelvollinen etkä ole osoittanut, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä henkilökortin antamiselle. Tällöin henkilökortti voidaan evätä sen vuoden loppuun, jona täytät 30 vuotta.

Sinulle ei myönnetä henkilökorttia, jolla voi matkustaa, jos sinut on määrätty pakkokeinolaissa tarkoitettuun matkustuskieltoon tai konkurssilaissa tarkoitettuun maastapoistumiskieltoon.

Jos tavallista henkilökorttia ei edellä mainituista syistä voida myöntää, sinulle voidaan myöntää henkilökortti, jolla ei voi matkustaa mutta jota voi käyttää verkkoasioinnissa.

Ilmoita kadonneista asiakirjoista infolaatikko

Ilmoita kadonnut passi, henkilökortti ja ajokortti

Jos viranomaisen myöntämä asiakirja (passi, henkilökortti tai ajokortti) katoaa tai anastetaan, sinun täytyy ilmoittaa siitä poliisille. Ilmoittaminen on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. 

Tee ilmoitus sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla.