Murupolku
Navigointivalikko
Poliisin liikenneturvallisuuskeskus
Poliisin liikenneturvallisuuskeskus
Poliisin automaattisen liikennevalvonnan valokuvat siirtyvät kiinteistä valvontapisteistä langattomasti Helsingissä sijaitsevaan Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Laitteiston ottamassa valokuvassa näkyy ajoneuvo, rekisteritunnus, kuljettaja ja kuvan tunnistetiedot.
Liikenneturvallisuuskeskus toimii Poliisihallituksen ohjauksessa, mutta kuuluu hallinnollisesti Helsingin poliisilaitoksen alaisuuteen. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen keskeisin tavoite on liikenneturvallisuuden parantaminen. Liikenneturvallisuuskeskuksessa käsitellään vuosittain noin 150 000 automaattisessa liikennevalvonnassa todettua liikennerikkomusta ja -rikosta. Automaattivalvonnan asioiden lisäksi Liikenneturvallisuuskeskuksessa käsitellään kaikki Helsingin poliisilaitoksen määräämien liikennevirhemaksujen oikaisuvaatimukset.
Verkkoasiointi
Jos olet saanut ilmoituksen automaattisella liikennevalvontalaitteella kuvatusta rikkomuksesta tai haluat tehdä oikaisuvaatimuksen saamastasi liikennevirhemaksupäätöksestä, voit hoitaa asian poliisin verkkoasioinnissa.
Yhteystiedot
Vain automaattivalvontaa koskevat asiat.
Postiosoite: PL 11, 00241 HELSINKI
Käyntiosoite: Pasilanraitio 11, 00240 Helsinki
Pasilassa henkilökohtainen asiointi onnistuu ma–la klo 8–16. Ilmoittaudu aulavartijalle ja kerro, että haluat asioida Liikenneturvallisuuskeskuksen kanssa. Jos tulet lauantaina, kun poliisitalo on suljettu, soita ulko-ovessa näkyvään numeroon, niin noudamme sinut ovelta.
Puhelin: 0295 417 917 (ma–pe klo 9–15)
Sähköposti: automaattivalvonta@poliisi.fi
Voit lähettää sähköpostiviestisi myös salattuna.
Jos et löydä vastausta kysymykseesi näiltä verkkosivuilta, voit soittaa tai lähettää meille sähköpostia.
Liikenneturvallisuus- ja valvonta- UKK haitarin otsikko
Automaattivalvonnan usein kysytyt kysymykset
Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari
Liikennevirhemaksupäätöksen liitteenä on oikaisuvaatimusohjeet. Jos päätöksen perusteena liikennerikkomus ei vaikuta ajo-oikeuteen, voit jättää oikaisuvaatimuksen tekemättä ja antaa liikennevirhemaksun suoraan oikean kuljettajan maksettavaksi.
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa liikennevirhemaksupäätöksen tiedoksisaantipäivästä. Voit hakea oikaisua poliisin verkkoasioinnissa. Voit myös täyttää liikennevirhemaksupäätöksen kääntöpuolelta löytyvän lomakkeen ja palauttaa sen Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen postitse tai sähköpostitse.
Siirry verkkoasiointiin.
Et voi, sillä liikennevirhemaksut ja tiedustelukirjeet lähetetään aina ensin ajoneuvon rekisteriin merkitylle omistajalle tai haltijalle. Ole yhteydessä ajoneuvon omistajaan/haltijaan ja täyttäkää vastauskirje tai mahdollinen oikaisuvaatimus kirjeen saavuttua. Jos kyseessä on rikkomus, joka ei vaikuta ajo-oikeuteen, oikaisuvaatimusta ei tarvitse tehdä, vaan voit maksaa liikennevirhemaksun suoraan.
Käsittelemme uudet tapaukset mahdollisimman nopeasti. Jos olet ottanut käyttöösi Suomi.fi-viestit, saat tiedon mahdollisesta seuraamuksesta suoraan verkkopalveluun. Muussa tapauksessa posti kantaa kirjeen kotiisi. Liikennevirhemaksupäätös on lain mukaan lähetettävä viimeistään 30 päivän kuluessa rikkomuksen tekopäivästä.
Emme anna tietoa tapauksista etukäteen, joten odottele rauhassa postia. Jos välähdyksestä on kulunut jo muutama viikko ja epäilet kirjeen hukkuneen matkalla, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme asian selvittämiseksi.
Tietoa Suomi.fi-viesteistä Suomi.fi-sivustolla
Kuljettajan tiedot on kätevintä ilmoittaa poliisin verkkoasioinnissa. Halutessasi voit myös täyttää vastauslomakkeeseen kuljettajan tiedot ja palauttaa lomakkeen Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen postitse tai sähköpostitse. Mikäli et ilmoita kuljettajan tietoja, varaudu tulemaan kuulusteluun poliisilaitokselle.
Omaa lausumaa tapahtumasta ei ole pakko kirjoittaa. Jatkomenettelyt voidaan hoitaa valitsemallasi poliisilaitoksella, jos siihen on tarvetta.
Siirry verkkoasiointiin
Päiväsakkotapaukset hoidetaan poliisilaitoksella, sillä päiväsakot täytyy antaa tiedoksi henkilökohtaisesti. Myös sähköinen tiedoksianto on mahdollista Suomi.fi-palvelussa. Jos haluat sakon sähköisesti Suomi.fi-viesteihin, ota yhteyttä Liikenneturvallisuuskeskukseen (puh. 029 541 7917 arkisin klo 9–15).
Tietoa Suomi.fi-viesteistä Suomi.fi-sivustolla
Saat, kunhan otat puhelimitse yhteyttä kutsujaan ja sovit uudesta ajankohdasta.
Kyllä saat. Ota yhteyttä sähköpostitse automaattivalvonta@poliisi.fi tai puhelimitse 029 541 7917 arkisin klo 9–15.
Kyllä. Jos haluat maksaa liikennevirhemaksun erissä, käytä maksaessasi aina samaa viitenumeroa. Maksuaikaa on vielä noin kaksi kuukautta eräpäivän jälkeen, ennen kuin maksun saaja Oikeusrekisterikeskus lähettää maksumuistutuksen.
Mikäli olet jo saanut maksumuistutuksen ja tarvitset vielä lisää maksuaikaa, ota yhteyttä Oikeusrekisterikeskukseen puhelimitse (029 566 5662, ma–pe klo 10–13), sähköpostitse oikeusrekisterikeskus@om.fi tai asioi sähköisessä asiointipalvelussa.
Näet saamaasi liikennevirhemaksupäätökseen liittyvän kuljettajan kasvokuvan digitaalisessa muodossa kirjautumalla poliisin verkkoasiointiin. Jos haluat koko kuvan muistoksi, voit tilata sen sähköpostitse osoitteesta automaattivalvonta@poliisi.fi. Yksilöi asia kuvatilausta tehdessäsi esimerkiksi asianumerolla.
Liikennerikostapauksissa valokuva on esitutkintamateriaalia ja salassa pidettävää tietoa niin kauan kuin esitutkinta on käynnissä. Määräajan päätyttyä voit tilata kuvan sähköpostitse osoitteesta automaattivalvonta@poliisi.fi. Yksilöi tapaus kuvatilausta tehdessäsi esimerkiksi ilmoitusnumerolla.
Liikennerikostapauksen esitutkinnan ollessa kesken ajoneuvon omistajalle, haltijalle tai epäillylle kuljettajalle voidaan lähettää kuljettajan kasvokuva salattuna sähköpostina.
Ennen esitutkinnan päättymistä voit käydä katsomassa koko kuvaa millä tahansa Suomen poliisilaitoksella palvelupäivystyksessä. Pyydä paikan päällä virkailijaa soittamaan Liikenneturvallisuuskeskukseen p. 029 541 7917, josta kuva lähetetään virkailijan sähköpostiin.
Liikennevirhemaksu seuraa kaikilla nopeusrajoitusalueilla, jos ylinopeutta on 7–20 km/h.
Käytännössä poliisi vähentää mitatusta nopeudesta mahdolliseen mittausvirheeseen perustuen 3 km/h, jolloin liikennevirhemaksupäätökseen tai sakkoon merkitty nopeus on mitattua nopeutta pienempi. Jos nopeutta on yli 100 km/h, mitatusta nopeudesta vähennetään 3 % ylöspäin pyöristettynä.
Esimerkiksi jos nopeutesi on 70 km/h alueella, jonka nopeusrajoitus on 60 km/h, saat liikennevirhemaksun, johon merkitään nopeudeksi 67 km/h. Jos nopeutesi on kyseisellä alueella 71 km/h, ylinopeus on varmuusvähennyksen jälkeen 8 km/h.
Päiväsakkoja tulee, jos ylinopeutta on vähennyksen jälkeen yli 20 km/h.
Sinut on kuvattu linja-autokaistalla sen jälkeen kun olet ylittänyt risteyksen kääntymättä. Taajama-alueella voi ryhmittyä korttelia aikaisemmin eli kääntymistä edeltävän risteyksen jälkeen. Paikoissa, joissa edelliseen risteykseen on yli 150 metriä, oikea ryhmittyminen tapahtuu aikaisintaan 150 metriä ennen risteystä.
Jos nopeusrajoitusmerkki ei ole näkyvissä, kuljettajan on pääteltävä suurin sallittu nopeus liikenneympäristöstä. Yleisnopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h ja niiden ulkopuolella 80 km/h. Lumen peittämän nopeusrajoitusmerkin voi käydä puhdistamassa, mikäli se onnistuu liikenneturvallisuutta vaarantamatta. Lumisen liikennemerkin voi myös valokuvata todisteeksi mahdollisten seuraamusten varalta.
Tienkäyttäjän huolellisuusvelvollisuuteen sisältyy velvollisuus selvittää tielle asetetuilla liikenteenohjauslaitteilla asetetut kiellot, käskyt, määräykset ja rajoitukset. Tätä velvollisuutta on pidetty lähtökohtaisesti korkeana. Se, minkä laajuista huolellisuusvelvollisuutta lumen peittämän liikennemerkin kohtaavalta tienkäyttäjältä voidaan vaatia, arvioidaan aina tapauskohtaisesti kulloinkin vallinneet olosuhteet huomioon ottaen.
Jos saat liikennevirhemaksun siksi, ettet huomannut nopeusrajoituksen muuttumista lumen peittämän liikennemerkin takia, voit täyttää liikennevirhemaksupäätöksen mukana tulevan oikaisuvaatimuksen. Poliisi käsittelee oikaisuvaatimukset tapauskohtaisesti ja epäselvät tapaukset lähetetään tuomioistuimen ratkaistaviksi. Ylemmistä oikeusasteista on tullut erilaisia päätöksiä tapauksista, joissa on punnittu, olisiko kuljettajan pitänyt kyetä päättelemään nopeusrajoituksen muuttuminen liikenneympäristön perusteella.
Saatat menettää ajokorttisi määräajaksi, jos sinulle kertyy liikennerikkomuksista määrättyjä ajo-oikeuteen vaikuttavia liikennevirhemaksuja tai sakkoja kolme vuodessa tai neljä kahden vuoden sisällä. Jos sinulla on ollut ajokortti alle kaksi vuotta, ajo-oikeuskäsittelyn raja on kaksi rikkomusta vuodessa tai kolme kahdessa. Päätöksen tekee kotipaikkakuntasi poliisilaitos.
Suurimmat ylinopeudet (vakavaa piittaamattomuutta osoittava liikenneturvallisuuden vaarantaminen tai törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen) voivat johtaa ajokieltoon myös ilman aiempia rikkomuksia.
Pienimmistä ylinopeuksista määrättyjä liikennevirhemaksuja ei lasketa toistuviin liikennerikkomuksiin, eli ne eivät vaikuta ajo-oikeuteen tai aiheuta muita seuraamuksia.
Lisätietoja ajokieltoihin liittyen poliisin verkkosivuilla osiossa Ajokiellot.
Jos yritys omistaa yhden tai useamman ajoneuvon, jonka haltijaksi ei ole merkitty luonnollista henkilöä, yrityksen on ilmoitettava itselleen käyttövastaava. Käyttövastaava on henkilö, jolla on tiedot yrityksen ajoneuvojen kuljettajista. Käyttövastaavan täytyy asua Suomessa ja hänellä on oltava vähintään B-luokan ajo-oikeus. Käyttövastaavan voi ilmoittaa Liikenne- ja viestintäviraston (www.traficom.fi) verkkosivulla.
Ajoneuvokohtaiset liikennevirhemaksut lähetetään yrityksen käyttövastaavalle, jos ajoneuvon haltijaksi ei ole merkitty luonnollista henkilöä. Jos käyttövastaava ei ole itse yrityksen ajoneuvon pääasiallinen kuljettaja, yrityksen ajoneuvojen käyttöä kannattaa seurata esimerkiksi ajopäiväkirjanpidon avulla.