Länkstig
Navigeringsmeny
Polisens trafiksäkerhetscentral
Polisens trafiksäkerhetscentral
Fotografierna från polisens automatiska trafikövervakning överförs trådlöst från de fasta övervakningspunkterna till Polisens trafiksäkerhetscentral i Helsingfors. Ur fotografiet som anordningen tagit framgår fordonet, registernumret, föraren och fotografiets identifieringsuppgifter.
Trafiksäkerhetscentralen leds av Polisstyrelsen, men hör administrativt till polisinrättningen i Helsingfors. Det viktigaste målet för Polisens trafiksäkerhetscentral är att förbättra trafiksäkerheten. Trafiksäkerhetscentralen behandlar årligen omkring 150 000 trafikförseelser och trafikbrott som har upptäckts vid automatisk trafikövervakning. Utöver ärenden som angår automatisk trafikövervakning behandlar Trafiksäkerhetscentralen alla omprövningsbegäran som gäller avgifter för trafikförseelse som har påförts av polisinrättningen i Helsingfors.
Nättjänst
Om du har fått ett meddelande om trafikförseelse som fotograferats med polisens trafikövervakningsapparatur eller om du vill begära omprövning av ett beslut om avgift för trafikförseelse som du har fått, kan du sköta ärendet i polisens nättjänst.
Kontaktuppgifter
Endast ärenden som gäller automatisk trafikövervakning.
Postadress: PB 11, 00241 HELSINGFORS
Besöksadress: Böletået 11, 00240 Helsingfors
I Böle kan man uträtta sina ärenden personligt mån.–lör. kl. 8–16. Anmäla dig hos väktaren och berätta att du har ärenden med Trafiksäkerhetscentralen. Om du kommer på lördag då polishuset är stängt, ring till numret på dörren och vi hämtar dig från ingången.
Telefon: 0295 417 917 (mån.–fre. kl. 9–15)
E-post: automaattivalvonta@poliisi.fi
Du kan också skicka dina e-postmeddelanden i krypterad form.
Om du inte hittar svaret på din fråga på våra sidor kan du ringa eller skicka oss e post.
Liikenneturvallisuus- ja valvonta- UKK haitarin otsikko
Vanliga frågor som gäller automatisk trafikövervakning
Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari sv
Anvisningar om hur man begär omprövning följer med beslutet om avgift för trafikförseelse. Om trafikförseelsen som ligger till grund för beslutet inte påverkar körrätten kan du avstå från att begära omprövning av beslutet och låta den rätta föraren betala avgiften för trafikförseelse direkt.
En begäran om omprövning ska göras skriftligt inom 30 dagar från delgivningsdagen för beslutet om avgift för trafikförseelse. Du kan begära omprövning i polisens nättjänst. Du kan också fylla i blanketten på beslutets baksida och skicka den tillbaka till Polisens trafiksäkerhetscentral per post eller e-post.
Nej, eftersom avgifter för trafikförseelse och förfrågningsbrev alltid skickas först till den i registret antecknade ägaren eller innehavaren av bilen. Kontakta bilens ägare/innehavare och fyll i svarsbrevet eller en eventuell begäran om omprövning efter att brevet kommit fram. Om det gäller en förseelse som inte påverkar körrätten behöver en begäran om omprövning inte göras, utan du kan betala avgiften för trafikförseelse direkt.
Vi handlägger nya fall så snart som möjligt. Om du har aktiverat meddelanden från Suomi.fi får du information om eventuella påföljder direkt till webbtjänsten. I annat fall kommer brevet hem med posten. Ett beslut om avgift för trafikförseelse ska enligt lagen skickas inom 30 dagar från den dag då förseelsen begicks.
Vi kan inte ge ut information om fallen i förväg, så var vänlig och vänta på att brevet kommer fram. Om det redan har gått några veckor sedan kameran blixtrade till och du misstänker att brevet försvunnit på vägen, kan du kontakta vår kundtjänst för att reda ut saken.
Information om meddelanden från Suomi.fi på webbplatsen Suomi.fi
Det är lättast att ange förarens uppgifter i polisens nättjänst. Om du vill kan du också fylla i förarens uppgifter på svarsformuläret och återbörda blanketten till Polisens trafiksäkerhetscentral per post eller e-post. Bered dig på att närvara på förhör i polisinrättningen om du inte anger förarens uppgifter.
Det är inte obligatoriskt att skriva ett eget utlåtande om det skedda. Uppföljningsförfarandena går att avklara i den polisinrättning du valt, om det finns behov för det.
Ärenden som gäller dagsböter avklaras på polisinrättningen, för att dagsböter måste delges personligen. Även elektronisk delgivning är möjlig på tjänsten Suomi.fi. Kontakta trafiksäkerhetscentralen om du vill få böterna i elektronisk form till meddelanden i Suomi.fi (tfn. 029 541 7917 vardagar kl. 9–15).
Ja, kontakta den som skickat kallelsen per telefon och avtala om en ny tid.
Ja. Kontakta oss per e-post (automaattivalvonta@poliisi.fi) eller per telefon (029 541 7917 vardagar kl. 9–15).
Ja. Använd alltid samma referensnummer om du vill betala avgiften för trafikförseelse i delar. Det finns två månader betalningstid efter förfallodagen, innan Rättsregistercentralen skickar en betalningspåminnelse. Kontakta Rättsregistercentralen om du redan fått en betalningspåminnelse och behöver mer betalningstid (per telefon: 029 566 5662, mån–fre kl. 10–13, per e-post: oikeusrekisterikeskus@om.fi).
Fotografiet är förundersökningsmaterial och tillhör sekretessbelagda uppgifter så länge som förundersökningen pågår. Efter att tidsfristen har gått ut kan du beställa bilden per e-post på adressen automaattivalvonta@poliisi.fi. Specificera ärendet när du beställer bilden, t.ex. med ärendenumret.
Logga in på polisens nättjänst för att se den digitala bild på chaufförens ansikte, som hör samman med beslutet om avgiften för trafikförseelse. Fotografiet av föraren kan skickas som krypterad e-post till fordonets ägare, innehavare eller misstänkta förare medan trafikbrottets förundersökning pågår.
Om du vill se hela bilden innan förundersökningen är avslutad kan du besöka servicepunkten vid vilken finsk polisinrättning som helst. Be ämbetsmannen ringa trafiksäkerhetscentralen (tfn. 029 541 7917), för att de ska skicka bilden till ämbetsmannens e-post.
Påföljden av en överhastighet på 7–20 km/h vid alla fartbegränsningsområden är avgift för trafikförseelse.
I praktiken drar polisen av 3 km/h från den uppmätta hastigheten för att ge marginal för ett eventuellt mätfel, varvid den hastighet som antecknats i beslutet för trafikförseelse eller böterna är mindre än den uppmätta hastigheten. Om hastigheten överstiger 100 km/h avdras 3 % av den uppmätta hastigheten, med avrundning uppåt.
Om din hastighet t.ex. är 70 km/h på ett område som har en hastighetsbegränsning på 60 km/h, står det 67 km/h i din avgift för trafikförseelse. Om din hastighet på samma område är 71 km/h, är din överhastighet 8 km/h efter säkerhetsavdraget.
Dagsböter utdöms, om överhastigheten är över 20 km/h efter avdraget .
Du har fotograferats i busskörfältet efter att du kört igenom korsningen utan att ta av till höger. I en tätort är det tillåtet att gruppera sig ett kvarter i förväg, dvs. efter den korsningen som kommer före den korsningen i vilken du tar av till höger. När det är över 150 meter till nästa korsning sker grupperingen högst 150 meter före korsningen.
Om hastighetsskylten inte är synlig ska föraren uppskatta högsta tillåtna hastighet utgående från trafikmiljön. Den allmänna hastighetsbegränsningen i tätorter är 50 km/h och 80 km/h utanför tätorterna. En snötäckt hastighetsskylt kan borstas av om det är möjligt utan att äventyra trafiksäkerheten. Ett snötäckt trafikmärke kan även fotograferas som bevis för att gardera sig mot eventuella påföljder.
Vägtrafikantens skyldighet att iaktta omsorg och försiktighet innefattar en skyldighet att ta reda på förbud, uppmaningar, bestämmelser och begränsningar som anges med hjälp av trafikanordningar för vägen. Den här skyldigheten prioriteras i regel högt. Hur stor omsorg som kan krävas av en vägtrafikant som råkar ut för ett snötäckt trafikmärke bedöms alltid från fall till fall, med beaktande av de omständigheter som rådde vid den aktuella tidpunkten.
Om du får en avgift för trafikförseelse för att du inte lagt märke till att hastighetsbegränsningen ändrar p.g.a. att märket varit snötäckt, kan du fylla i begäran om omprövning, som bifogas beslutet för avgift för trafikförseelse. Begäran om omprövning handläggs enskilt av polisen. Oklara fall avgörs av domstol. Högre rättsinstanser har kommit fram till olika avgöranden i fall där man har övervägt om föraren utifrån trafikmiljön borde ha kunnat bedöma att hastighetsbegränsningen ändrar.
Ditt körkort kan dras in för en viss tid om du får tre avgifter för trafikförseelse eller böter, för sådana trafikförseelser som påverkar körrätten, inom ett år eller fyra inom två år. Om du haft ditt körkort i mindre än två års tid, är gränserna för behandling av körrätten två förseelser inom ett år, respektive tre inom två år. Beslutet fattas av polisinrättningen på din hemort.
De största överhastigheterna (äventyrande av trafiksäkerheten eller grovt äventyrande av trafiksäkerheten som visar allvarlig vårdslöshet) kan leda till körförbud även utan tidigare förseelser.
De avgifter för trafikförseelse som påförs för de lägsta överhastigheterna inkluderas inte i upprepade trafikförseelser, dvs. de påverkar inte körrätten och medför heller inte andra påföljder.
Ett företag ska anmäla en ansvarig användare, om en fysisk person inte har antecknats som innehavare av företagets bil i registret. Med ansvarig användare avses en person som känner bilens förare. Den ansvarige användaren ska vara bosatt i Finland och åtminstone ha rätt att köra fordon i kategori B. En ansvarig användare kan anmälas på Transport- och kommunikationsverkets (www.traficom.fi/sv/) webbplats.
Fordonsspecifika avgifter för trafikförseelse skickas till den ansvariga användaren på företaget, om en fysisk person inte har antecknats som innehavare av företagets bil. Om den ansvariga användaren inte själv är huvudförare på företaget, lönar det sig att följa upp fordonens användning exempelvis med hjälp av en körjournal.