Murupolku
Navigointivalikko
Yleisötilaisuudet
Yleisötilaisuudet
Tilaisuus tai tapahtuma on yleisötilaisuus silloin, kun se on avoin kenelle tahansa, joko ilmaiseksi tai pääsylipun ostamalla.
Tyypillisiä yleisötilaisuuksia ovat erilaiset messut ja markkinat, urheilukilpailut, näytökset ja yleisölle suunnatut juhlat. Yleisötilaisuuteen osallistuminen ei siis edellytä erillistä kutsua tai jonkin yhteisön jäsenyyttä. Yleinen kokous eli niin sanottu mielenosoitus ei ole yleisötilaisuus.
Millaisista tilaisuuksista pitää ilmoittaa?
Pääsääntöisesti yleisötilaisuuksista pitää ilmoittaa kirjallisesti järjestämispaikan poliisille.
Aivan kaikista yleisötilaisuuksista ei tarvitse ilmoittaa. Usein tällaisten tapahtumien luonne on sellainen, että sivullisille ja ympäristölle ei aiheudu haittaa eikä erillisiä liikennejärjestelyjä vaadita. Tilaisuuden paikka tai yleisön vähäinen määrä voi olla myös perusteena, että tilaisuudesta ei tarvitse ilmoittaa.
Paikalliset olosuhteet vaihtelevat suuresti maan eri puolilla. On vaikeaa määritellä täsmällisesti, mistä tilaisuuksista ilmoitusta ei tarvitsisi tehdä lainkaan.
On hyvä aina ottaa yhteyttä tilaisuuden järjestämispaikan poliisiin ja selvittää paikallinen kanta. Ainakin seuraavista tilaisuuksista on syytä tehdä ilmoitus:
- suuret tapahtumat (useita satoja osallistujia)
- yleisten paikkojen (varsinkin liikenneväylät) ulkotapahtumat
- erityisryhmille suunnatut tilaisuudet
- myöhäisiltaan tai yöhön kestävät tapahtumat (klo 22.00 jälkeen)
- tapahtumassa tarvitaan järjestyksenvalvontaa tai liikenteenohjausta
- tapahtumassa on anniskelua
- tapahtuma vaatii pelastussuunnittelua (kyseessä yli 200 henkilön tilaisuus)
- tilaisuudet, jotka herättävät voimakkaita tunteita (on vaarana, että tilaisuutta tullaan jollain tavalla häiritsemään).
Yleisötilaisuudet -haitari
Tee ilmoitus yleisötapahtumasta vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Sellaisista tilaisuuksista, jotka edellyttävät esimerkiksi liikennejärjestelyjä, ilmoitus on tehtävä tätä aikaisemmin. Suurista tapahtumista ilmoitetaan jopa vuotta ennen tilaisuuden alkamista.
Ennakoi ja ole ajoissa
Poliisilla on oltava viisi vuorokautta ennen tilaisuutta käytettävissään täydelliset tilaisuutta koskevat tiedot. Näin poliisi voi arvioida, voidaanko asia käsitellä ilmoituksena. Jos yleisötilaisuutta koskien pitää antaa muita määräyksiä, asiassa tehdään päätös.
Jos tilaisuuteen tarvitaan liikenteenohjaajia tai tilapäisiä järjestyksenvalvojia, tee ilmoitus vähintään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Jos kyseessä on suuri tai monipäiväinen tapahtuma, ota yhteyttä järjestämispaikan poliisilaitokseen jo järjestelyjen alkuvaiheessa. Kun turvallisuuteen liittyvistä asioista voidaan keskustella hyvissä ajoin, vältytään yllätyksiltä puolin ja toisin.
Voit tehdä ilmoituksen yleisötilaisuudesta poliisin verkkoasioinnissa (siirryt toiselle sivustolle). Käsittelymaksu veloitetaan samalla.
Jos saat poliisilta päätöksen, jossa annetaan tilaisuutta koskevia määräyksiä, on hinta eri kuin käsittelymaksu.
Voit tehdä ilmoituksen myös tulostettavalla lomakkeella (Lomake Muut 05 fi), vapaamuotoisesti sähköpostitse tai postitse paikalliselle poliisilaitokselle. Poliisilaitos lähettää sinulle laskun käsittelymaksusta jälkikäteen postitse. Huomioi, että mahdolliset lisätietopyynnöt ja niihin vastaaminen edellyttävät tarpeeksi pitkää käsittelyaikaa.
Voit ilmoittaa samalla ilmoituksella useampia samanlaisia, samassa paikassa, mutta eri aikoina järjestettäviä tilaisuuksia. Tähän tarvitset poliisin suostumuksen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tietyllä tanssilavalla nimettyinä kesäviikonloppuina järjestettävät lavatanssit.
Ilmoituksen tai sen liitteiden tulisi sisältää ainakin
- järjestäjän, järjestäjän yhteyshenkilön ja vastuuhenkilöiden kattavat yhteystiedot myös tapahtuman aikana
- selvitys tapahtuman tarkoituksesta, ohjelmasta ja esiintyjistä
- järjestämispaikka ja sen omistajan tai haltijan suostumus
- arvioitu yleisömäärä/päivä ja yleisömäärä kokonaisuudessaan (kaikki päivät yhteensä)
- tapahtuman alkamisaika ja arvioitu päättymisaika
- selvitys käytettävistä rakennelmista ja erityisistä välineistä (katsomot, esiintymisalueet, lava, teltta, katos, ramppi, rata, avotuli, pyrotekniikka, äänenvahvistimet jne.
- turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, joka sisältää järjestyksenvalvontasuunnitelman ja järjestyksenvalvojat
- nimi, henkilötunnus ja järjestyksenvalvojakortin numero, jos henkilöllä on kortti
- tilapäisiksi järjestyksenvalvojiksi hyväksyttävistä tehdään erillinen päätös, josta peritään maksu / hyväksyttävä henkilö. Maksu peritään myös niiden henkilöiden osalta, joita esitetään hyväksyttäväksi, mutta joita poliisi ei pidä sopivana toimimaan järjestyksenvalvontatehtävissä
- tiedot mahdollisesta vastuuvakuutuksesta
- tieto mahdollisesta alkoholin anniskelusta, avotulesta ja musiikin esittämisestä
- suunnitelma liikennejärjestelyistä
- liikenteenohjaajiksi esitettävien henkilötiedot: nimi ja henkilötunnus
- yleisötilaisuuden yhteyteen määrättäviltä tilapäisiltä liikenteenohjaajilta ei edellytetä erillistä koulutusta, mutta heillä on oltava tehtävän edellyttämä asiantuntemus. Tämä voidaan todeta esim. sillä, että henkilöllä on voimassa oleva ajokortti eikä hän ole ajokiellossa.
Poliisille tehtävän ilmoituksen lisäksi yleisötilaisuuksien turvallisuuteen liittyy monia muitakin asioita, joista sinun pitää tehdä ilmoitus eri viranomaisille.
Tällaisia ovat esimerkiksi seuraavat asiat:
- Meluilmoitus tehdään kaupungin / kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle pääsääntöisesti vähintään 30 vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista, jos yleisötilaisuus aiheuttaa melua tai tärinää, jonka voidaan olettaa olevan erityisen häiritsevää.
- Kadunkäyttölupaa haetaan kaupungilta / kunnalta työskenneltäessä kadulla tai muilla yleisillä alueilla.
- Tilaisuuden järjestäjän tulee tehdä kuluttajaturvallisuusilmoitus valvontaviranomaiselle, jos tilaisuus sisältää merkittävän riskin, mistä voisi aiheutua vaaraa jonkun turvallisuudelle. Tällainen voi olla esimerkiksi tilaisuudessa järjestettävä benji-hyppy.
- Erilaisten tavaroiden ja aineiden myynti saattaa edellyttää lupaa. Esimerkiksi tupakkatuotteita voit myydä yleisötilaisuuksissa vain myyntipaikan sijaintikunnan myöntämällä vähittäismyyntiluvalla. Alkoholin anniskeluun tarvitset anniskeluluvan aluehallintovirastolta. Ravitsemisliikkeessä tai muussa paikassa, jossa yleisölle maksusta pidetään saatavana ruokaa tai virvokkeita, ei saa nauttia muita kuin anniskeluluvalla anniskeltuja alkoholijuomia. Muiden kuin anniskeluluvalla anniskeltujen alkoholijuomien nauttiminen on kielletty myös kokoontumislain mukaisessa yleisötilaisuudessa. Paikan omistaja, tilaisuuden toimeenpanija tai järjestyksenvalvoja ei tällöin saa sallia alkoholijuoman nauttimista kyseisessä paikassa tai tilaisuudessa. Elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta pitää joissakin tapauksissa tehdä ilmoitus kaupungin / kunnan elintarvikeviranomaisille. Tämä ei koske esim. yksityishenkilöitä tai harraste- ja urheiluseuroja, kun kyse on vähäisistä määristä ja myyntiin tai tarjoiluun liittyvät riskit eivät ole elintarvikkeiden osalta korkeita eikä toiminta ole jatkuvaa.
- Lisäksi järjestäjän on laadittava jätehuoltosuunnitelma, jos yleisötilaisuudesta kertyy paljon erilaista jätettä.
- Järjestäjän tulee ilmoittaa saniteettitiloista kaupungin / kunnan terveydensuojeluviranomaisille.
Tilaisuuden järjestämiseen liittyvistä asioista voit aina keskustella tarkemmin paikallisten poliisi- ja pelastusviranomaisten kanssa. Keskusteleminen on suorastaan välttämätöntä, kun olet järjestämässä suurta tapahtumaa.
Tilaisuuden järjestäjänä vastaat järjestyksen säilymisestä ja yleisön turvallisuudesta tilaisuutesi aikana. Kun ilmoitat poliisille yleisötilaisuudesta, sinun on esitettävä tätä koskeva turvallisuussuunnitelma.
Sinun on tehtävä tapahtumaa koskeva pelastussuunnitelma, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:
- Tapahtumassa arvioidaan olevan läsnä samanaikaisesti vähintään 200 henkilöä.
- Tapahtumassa käytetään avotulta, ilotulitteita tai muita pyroteknisiä tuotteita taikka erikoistehosteina palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja.
- Tapahtumassa on käytössä tilapäismajoitus, kuten koulumajoitus.
- Tapahtuman poistumisjärjestelyt poikkeavat tavanomaisesta.
- Tapahtuman luonne aiheuttaa erityistä vaaraa ihmisille.
- Pelastussuunnitelma on toimitettava viimeistään 14 vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista hyväksyttäväksi alueen pelastusviranomaiselle. Aikaraja on ehdoton. Poliisi edellyttää hyväksytyn pelastussuunnitelman liittämistä yleisötilaisuusilmoitukseen.
Esitä turvallisuus- ja pelastussuunnitelmassa seuraavat tiedot:
- tapahtuman kuvaus: luonne, järjestäjät, kohderyhmä, ajat, osallistujien määrä (aina)
- tapahtuma-alueen kartta, johon on merkitty anniskelualueet ja muut turvallisuuden kannalta tärkeät kohteet (tarvittaessa)
- turvallisuudesta vastaavat henkilöt ja varahenkilöt yhteystietoineen tapahtuman aikana (aina, ellei sama kuin järjestäjä)
- riskien arviointi
- järjestämispaikan kannalta olennaiset onnettomuuksia ennaltaehkäisevät toimet, joissa otetaan huomioon mm.:
- poistumistiet (esteettömyys, riittävyys, havaittavuus)
- alkusammutuskalusto (soveltuvuus, määrä, sijoittelu, havaittavuus)
- Pelastuslaitoksen toimintaedellytykset (riittävät pelastustiet, opastus)
- rakenteet, sisusteet ja somisteet (sijoittelu, kestävyys, palamattomuus tai palosuojakäsitelty materiaali)
- vaaralliset aineet, niiden säilyttäminen ja sijoittelu (nestekaasu, polttoaineet, avotuli, pyrotekniikka)
- toimintaohjeet onnettomuus- ja vaaratilanteissa
- vakuutukset
- jos tilaisuudessa on järjestyksenvalvontaa, järjestyksenvalvontasuunnitelma, jossa on otettava huomioon mm.:
- järjestyksenvalvonnasta vastaavat yhteystietoineen
- järjestyksenvalvojien lukumäärä, sijoittuminen ja tehtävät
- viestijärjestelmä
- jos tilaisuus edellyttää erityisiä liikennejärjestelyjä, liikennesuunnitelma, jossa huomioitava mm. seuraavat tekijät:
- liikennejärjestelyt
- tarve katujen sulkemiseen liikenteeltä ja tätä varten tarvittava tienomistajan lupa
- liikenteenohjaus sekä liikenteen ohjaajat ja heidän tehtävänsä
- pysäköintijärjestelyt
Poliisihallitus on asettanut yleisötilaisuusasioiden tapahtumaturvallisuuteen erikoistuneen ohjausryhmän, jonka tehtävänä on tehostaa yleisötilaisuuksiin liittyvää tiedonkulkua viranomaisten välillä, edistää alueellista tasa-arvoisuutta eri tapahtumajärjestäjien kesken ja laatia eri viranomaisia koskevia ohjaavia kirjeitä. Ohjausryhmässä on lähes 20 jäsentä, edustaen kattavasti eri viranomaisia eri puolilta Suomea.
Suomessa järjestetään vuosittain kymmeniä tuhansia yleisötilaisuuksia, joissa käy yhteensä kymmeniä miljoonia ihmisiä. Yleisötilaisuuden järjestäjän on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä sekä lain noudattamisesta tilaisuudessa. Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa ja turvata kokoontumisvapauden käyttäminen sekä turvata kokonaisturvallisuus tapahtumien aikana.
Kokonaisturvallisuus tarkoittaa yleisötilaisuuden toteuttamista siten, että turvallisuus säilyy tapahtumien aikana myös yleisötilaisuusalueen ulkopuolella. Kokonaisturvallisuuden kannalta on tärkeää varmistaa se, että tilaisuuksien järjestäjät hoitavat lain edellyttämät velvollisuutensa esimerkiksi järjestyksenpidon, pelastusturvallisuuden ja ensiapuvalmiuden suhteen. Tämän toteutumisen valvonta kuuluu eri viranomaisten vastuulle.
Yksi tämän ohjausryhmän tehtävistä on antaa suosituskirjeitä, joiden tarkoituksena on yhtenäistää viranomaiskäytäntöjä Suomessa.
Valtakunnallisen yleisötilaisuusasioiden ohjausryhmän suosituskirjeitä:
Yleisötilaisuudet kuva
Yleisötilaisuudet infolaatikko
Toimi näin
Ilmoita yleisötilaisuudesta
- verkkoasioinnissa
- tulostettavalla lomakkeella
- vapaamuotoisesti sähköpostitse tai postitse paikalliselle poliisilaitokselle.
Yleisötilaisuudet - poliisin linkkilista
Aiheesta lisää
Uutiset - otsikko
Uutiset
Sisältöjulkaisija
-
Viikonloppu Kotkan Meripäivillä alkoi poliisin näkökulmasta vilkkaana
27.07.2024 11.28Kaakkois-Suomen poliisilaitosPoliisin ennalta estävä toiminta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Kotkan Meripäivien torstai sujui poliisin näkökulmasta melko rauhallisesti
26.07.2024 11.17Kaakkois-Suomen poliisilaitosValvonta- ja hälytystoiminta -
Kotkan Meripäivät alkoi vilkkaasti poliisin näkökulmasta
25.07.2024 11.19Kaakkois-Suomen poliisilaitosValvonta- ja hälytystoiminta -
Poliisi turvaa järjestystä ja turvallisuutta Kotkassa Meripäivien aikana
23.07.2024 10.25Kaakkois-Suomen poliisilaitosLiikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Lounais-Suomen poliisin ”superviikonloppu”
21.07.2024 15.59Lounais-Suomen poliisilaitosPori Satakunta Turku Varsinais-SuomiLiikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Valvonta- ja hälytystoiminta