Stadin Skoude -kaksikko saa voimaa nuorista: Antaa toivoa tämän kaiken karuuden keskellä

Julkaisuajankohta 18.2.2021 10.23
Uutinen
Stadin Skoudet 2021
Stadin Skoudet 2021

Stadin Skoude -palkinnon jakavat tänä vuonna rikostutkijat vanhempi rikoskonstaapeli Maija Aunio sekä rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen.

2021 Stadin Skoudeksi valikoitui kaksikko, joka on vuosia laittanut itseään likoon valistaakseen nuoria päihteiden vaaroista ja itsemääräämisoikeuden tärkeydestä. Rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen ja vanhempi rikoskonstaapeli Maija Aunio ovat löytäneet tavan puhutella nuorisoa niin, että tärkeä tieto uppoaa kuulijaansa.

- Tuntuu todella hyvältä, että tämä kunnianosoitus tuli meille yhdessä. Jaettu kunnia on kaksinkertainen ilo. Me olemme tätä hommaa yhdessä tehneet toisiamme tukien. Lisäksi oma osuutensa palkinnosta kuuluu meidän huikealle soittokunnalle, jonka kanssa näitä valistuskonsertteja teemme, kaksikko iloitsee.

Kyllönen ja Aunio ovat esiintyneet vuodesta 2017 lähtien yhdessä lukuisissa nuorille suunnatuissa Pidä huolta! -valistuskonserteissa. Konsertit ovat saaneet erittäin hyvää palautetta ympäri Suomen ja niiden kautta on jaettu tärkeää tietoa kymmenille tuhansille nuorille.

Kohina loppuu ja tulee hiljaisuus - silloin tietää onnistuneensa

Molemmat palkitut ovat pitkän linjan rikostutkijoita ja kovia ammattilaisia omilla saroillaan. Kokemus näkyy esiintymisissä, sillä he puhuvat nuorille rehellisesti ja kaunistelematta, niin kuin asiat heille poliisin työssä näyttäytyvät.

- Usein erityisesti oma osioni seksuaaliasioista saa aikaan ensin hihittelyä ja kikatusta, mutta kun esityksen edetessä huomaa, että salista loppuu kohina, tulee hiljaisuus, nuoret ovat pysähtyneet kuuntelemaan - silloin tuntee onnistuneensa, Aunio kuvailee.

Kumpikin poliiseista on tehnyt paljon valistustyötä ja heille satelee pyyntöjä puhujiksi erilaisiin tilaisuuksiin.

- Huomaa, että tiedolle on palava tarve, mutta valitettavasti kaikkeen ei ole mahdollista osallistua. Aikoinaan kävimme paljon kouluissa ja oppitunneillakin, mutta nykyään siihen ei millään enää riitä aika. Konserttien avulla tavoitamme laajoja yleisömääriä kerralla, Kyllönen kertoo.

Viime vuodelle oli suunniteltu laaja valistuskonserttikiertue ympäri Suomea, mutta koronan takia se peruuntui. Valistuskonserteista on tehty tallenteita esimerkiksi koulujen käyttöön.

- Ei se tietenkään ole sama asia. Se vuorovaikutus nuorten kanssa ja läsnäolo livetilanteessa on niin tärkeää. Konsertit ovat olleet myös itselle todella tärkeitä henkireikiä. Arkityössä on aika synkkien asioiden kanssa jatkuvasti tekemisissä. Nämä konsertit tuovat iloa ja valoa ja tapaamamme nuoret antavat toivoa tämän kaiken karuuden keskellä, Kyllönen toteaa.

- Myös nuorille konsertit saattavat olla ainutkertaisia elämyksiä. Välttämättä kovin monella ei ole mahdollisuutta kuulla livenä 42-päistä puhallinorkesteria soittamassa nuorille tuttuja biisejä. Musiikilla on uskomaton vaikutus meihin ihmisiin, Aunio lisää.

Kollegoiden merkitys on korvaamaton

Kyllönen on arkityössään kokenut huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden rikostutkija. Työyhteisössään hänet tunnetaan yhteisöllisyyden ja hyvän fiiliksen nostattajana. Hän toimii mielellään mentorina nuoremmille ja kokeneemmillekin kollegoille. Molempien poliisien työssä työyhteisön ja kollegoiden merkitys on äärimmäisen tärkeä ja se tulee esille myös siinä, miten he puhuvat toisistaan.

- Jarin tuki on ollut minulle korvaamatonta. Olen aivan hirveä jännittäjä ja hän pitää minut konserteissa kasassa. Hänen läsnäolonsa on niin vakuuttava, hän luo olon, että kaikki on hyvin, Aunio kehuu.

Aunio on tutkinut seksuaalirikoksia vuodesta 2008 lähtien. Hänellä on taito kohdata vakavien rikosten uhreja inhimillisesti, ammattitaitoisesti ja sensitiivisesti sekä käsitellä vaikeita ja vaativia asioita ihmiset kokonaisvaltaisesti huomioiden. Aunion loistavat esiintymis- ja kommunikointitaidot pääsevät oikeuksiinsa myös valistuskonserteissa.

- Tein päihdevalistuskonsertteja jo ennen kuin Maija tuli mukaan ja olen todella iloinen, että olemme vuodesta 2017 lähtien saaneet tehdä tätä yhdessä. Maija on eteenpäin työntäjä ja narusta vetäjä. En osaa edes sanoiksi pukea, miten iso asia on, että hän on mukana, Kyllönen antaa tunnustusta.

Tällä Stadin Skoude -valinnalla Helsingin poliisilaitos haluaa kunnioittaa myös edesmennyttä vanhempaa rikoskonstaapelia Jonna Saavalaista, joka oli alkujaan ideoimassa ja toteuttamassa valistuskonserttikonseptia yhdessä Helsingin poliisisoittokunnan kanssa.

- Meillä on jokaisessa konsertissa lavalla mukana keltainen ruusu, joka oli Jonnan lempikukka. Hän on jokaisessa konsertissamme läsnä.

Helsingin poliisilaitos jakaa vuosittain Stadin Skoude -palkinnon ansioituneelle laitoksen poliisille/poliiseille. Palkinto jaettiin nyt 14. kerran.