Murupolku

Blogit

Blogit

Praktik på Polisstyrelsen: mångsidig kommunikation och värdefull erfarenhet

Assi Sipola Julia Häkkinen Julkaisupäivä 23.8.2024 13.00 Blogit

Studerandena Assi Sipola och Julia Häkkinen tillbringade våren och sommaren som högskolepraktikanter inom kommunikationen vid Polisstyrelsen. I det här blogginlägget berättar Assi och Julia om vad deras praktik innebar och vad de tar med sig för framtiden.

Första intrycken av praktiken

Assi:
Strax efter intervjun fick jag veta att jag fått praktikplats. Jag minns hur glad jag blev när jag fick beskedet. Intervjun hade också gjort mig på gott humör, och det kändes som att mina kunskaper och tidigare erfarenheter uppskattades. Min praktik började i början av april. Jag bor i Tammerfors, så jag tog tåget till Böle och därifrån fortsatte jag med buss till Esbo. Den första dagen var det ett fruktansvärt snöoväder som gjorde att alla tåg var försenade, också mitt. Det var frustrerande att vara sen första dagen, men till min glädje var min chef förstående och mötte mig glatt. 

Under den första dagen fick jag en rundtur i byggnaden och en introduktion till de grundläggande sakerna. Jag fick mina arbetsredskap och ett eget arbetsrum. Jag deltog i de första mötena på distans och fick träffa mina kollegor via videolänk. Under de första veckorna fick jag en omfattande introduktion till polisens värderingar, verksamhet och kommunikation. 

Introduktionerna bestod av både webbaserade kurser, utbildningar och personliga möten. Informationen kom steg för steg, och det fanns gott om tid för att sätta sig in i allt. Varje medlem i teamet introducerade mig i sina specifika uppgifter, vilket gav mig en klar bild av vad Polisstyrelsens kommunikation består av. Jag fick också möjlighet att ta mig an mycket olika uppgifter och bredda mina egna färdigheter. 

Julia:
I början av våren fick jag glada nyheter om att jag skulle få göra min praktik inom kommunikationen vid Polisstyrelsen. Nyheten väckte ivrig förväntan och jag satte igång med förberedelser inför praktiken som skulle börja i början av sommaren. Innan praktiken kunde börja behövde jag bland annat genomgå en säkerhetsutredning.

Jag sökte till Polisstyrelsen eftersom jag var intresserad av de mångsidiga kommunikationsuppgifterna, där jag kunde lära mig nya saker och utvecklas samt arbeta i en samhällsviktig organisation. På sommaren blev allt detta verklighet.

Redan första dagen var fylld av ny information och en rundtur på arbetsplatsen. På min andra dag fick jag delta i kommunikationens årliga nätverksdagar som hölls i Helsingfors. Där fick jag träffa kommunikatörer som jobbar inom polisen. På evenemanget fick jag höra och följa erfarna yrkespersoners berättelser och exempel. Jag kom alltså genast in i kommunikationsarbetet. 

De första veckorna innehöll en gedigen introduktion där jag fick insikt i de olika ansvarsområdena för de kommunikationsproffs som jobbar i teamet, och jag fick också delta i olika utbildningar. Det fanns mycket att lära i början, såsom nya system och terminologi. Utbildningarna var också aktuella och exempelvis möjligheterna med artificiell intelligens diskuterades. Redan i början blev det tydligt att arbetet inom polisen är noggrant och precist, eftersom det är en myndighet som ansvarar för den inre säkerheten. Detta var något jag behövde ha i åtanke i mitt eget arbete.

Vid Polisstyrelsen hade jag som praktikant ett eget arbetsrum som jag kunde använda när jag var på kontoret. Distansarbete var flexibelt. En viss närvaro på kontoret krävdes per månad, men annars kunde jag välja att arbeta antingen hemifrån eller på plats. 

Hur har det varit att praktisera vid Polisstyrelsen?

Assi:
Min praktik vid Polisstyrelsen var en mycket bra upplevelse. Jag uppskattade att få arbeta med många olika uppgifter, allt från intern till extern kommunikation. Mina uppgifter inkluderade bland annat att skriva nyheter och pressmeddelanden, skapa innehåll för sociala medier, konstruera webbsidor samt planera och genomföra kommunikationen kring evenemanget Krishantering NU. Jag fick också i uppdrag att starta ett nätverk för högskolepraktikanter inom kommunikation. Tyvärr hann jag själv inte delta i så många möten innan min praktik tog slut, eftersom de flesta praktikanter började först under sommaren. 

Jag upplever att Polisstyrelsen verkligen värnar om medarbetarnas välmående. Under de tre månader jag var där anordnades både en egen rekreationsdag för kommunikationsteamet och gemensamma rekreationsdagar för hela Polisstyrelsen. Jag blev varmt välkomnad till båda. Rekreationsdagarna var en av de bästa upplevelserna under min praktik, eftersom jag fick lära känna mina kollegor utanför arbetsmiljön. Jag lärde också känna andra anställda på Polisstyrelsen, utanför min egen avdelning. Trots att jag var praktikant kände jag mig som en likvärdig medlem i teamet. 

Polisstyrelsen erbjuder också utmärkta förmåner såsom företagshälsovård, motionsförmån, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. På grund av att jag var sjuk under våren behövde jag tyvärr utnyttja företagshälsovården, och förutom att jag snabbt kom till läkare fick jag också bra vård. Motionsförmånen uppmuntrar till regelbunden motion, vilket i sin tur bidrar till ökad arbetsförmåga. Den flexibla arbetstiden tar väl hänsyn till olika livssituationer och gör det lättare att kombinera arbete med exempelvis studier. Möjligheten till distansarbete var särskilt viktig för mig och gjorde det möjligt för mig att genomföra den här praktiken. Att ta hand om medarbetarnas välmående är enligt mig extra viktigt inom polisen, eftersom arbetet ibland också innefattar svåra och belastande ämnen. 
Arbetet vid Polisstyrelsen kändes meningsfullt, och jag är verkligen glad att jag fick uppleva den här praktikperioden. Jag lärde mig mycket nytt, inte bara om kommunikation, utan också om polisorganisationen. Under min praktik mötte jag många engagerade medarbetare som var utmärkta på sina jobb och stolta över det de gör. Arbetsmiljön var inspirerande, och jag fick prata med många olika personer vars karriärer jag beundrar. Efter praktiken kan jag säga att medborgarnas säkerhet är i trygga händer!

Julia:
Arbetsgemenskapen på Polisstyrelsen har varit både välkomnande och varm. Trots möjligheten att arbeta på distans har jag också kunnat vara på plats på kontoret och lära känna de yrkespersoner som ingår i kommunikationsteamet och bli en del av arbetsgemenskapen. Det såg de veckovisa gemensamma distansmötena och de överenskomna gemensamma kontorsdagarna till. Arbetsveckorna följde en rytm där flera möten hölls varje vecka i olika konstellationer. De regelbundna mötena såg till att alla var uppdaterade om vad som pågick och vad alla arbetade med. Det hölls också möten och tät kontakt med kommunikatörer från polisinrättningarna, Centralkriminalpolisen och Polisyrkeshögskolan, vilket gav mig en god inblick i flera kommunikationsteams arbete.

Trots det ansvar jag fått har jag aldrig behövt oroa mig för att stå ensam med något. Medlemmarna i kommunikationsteamet har alltid betonat att det ska vara lätt att kontakta dem med frågor, och det visade sig också stämma.

Sommaren innehöll många olika uppgifter. På Polisstyrelsen har jag arbetat med både extern och intern kommunikation samt med aktualitetskommunikation. Det har inneburit att skriva pressmeddelanden, skapa inlägg för sociala medier, publicera nyheter på intranätet och uppdatera webbsidor. Polisens sociala mediekanaler har många följare, så publicering där är både ansvarsfullt och meningsfullt. Även kommunikationen på andra plattformar är viktig. De pressmeddelanden jag skrev blev nyheter i olika medier, vilket gav mig möjlighet att påverka vad som diskuteras. På Polisstyrelsen har jag också fått kommunicera om betydelsefulla ämnen som investeringsbedrägerier, barns trygghet på skolvägen och vikten av nykterhet i trafiken. Jag har även varit delaktig i att organisera bakgrundsbriefingar för medier och deltagit i kommunikationen kring den årliga Polisens dag. Effektiv kommunikation spelar en viktig roll, eftersom den bland annat bidrar till att upprätthålla förtroendet för polisen.

Det är viktigt för polisen att kommunicera på ett tillgängligt sätt så att alla får samma information. På Polisstyrelsen beaktas därför tillgängligheten i kommunikationen på olika sätt, oavsett om det gäller webbsidor eller inlägg på sociala medier. Till exempel görs alternativa texter till bilder för att säkerställa att alla kan ta del av informationen. Polisstyrelsen ser också till att kommunikationen sker på svenska och engelska, förutom finska. Därför har man nytta av språkkunskaper.

I år har ett av temana inom polisen varit att uppdatera värderingarna.  Jag har själv fått delta i arbetet och vara med i diskussionerna som ligger till grund för polisens värderingar. De tidigare värderingarna inom polisen har varit service, rättvisa, kunnande och personalens välbefinnande, vilket alla som arbetar vid Polisstyrelsen och de olika polisinrättningarna har förbundit sig till. Eftersom polisen är en viktig del av det finländska samhället har det varit viktigt att även få klarhet i de nya värderingarna genom att konsultera medborgarna vid Polisens dag och andra intressenter.

Jag har fått lagom mycket ansvar. Ett exempel är att jag under en tid var ensam ansvarig för intranätet, alltså den interna mediekanalen som används vid Polisstyrelsen. Förutom ansvar har jag också haft frihet, till exempel kunnat bestämma över mina egna arbetstider. Jag kunde börja eller sluta arbeta lite tidigare eller senare, eftersom det inte fanns exakta start- och sluttider för arbetsdagen. Även arbetstagarnas välbefinnande beaktades, eftersom man under arbetstid fick röra på sig en viss mängd.

Under praktiken fick jag även möjlighet att lära mig mer om karriärmöjligheterna inom polisen och träffa högskolepraktikanter som arbetade på andra avdelningar än kommunikationsavdelningen. Under sommaren fick jag dessutom kamratstöd från andra högskolepraktikanter inom kommunikation som arbetade vid polisinrättningarna. Varje vecka under sommaren samlades alla högskolepraktikanter inom kommunikation för att utbyta erfarenheter. Det var även en möjlighet att ställa frågor och ge råd till varandra. Eftersom kommunikationsuppgifterna vid Polisstyrelsen och polisinrättningarna skiljde sig åt, var det värdefullt att dela erfarenheter och kunskap med varandra.

Vad har jag tagit med mig från praktiken inför framtiden?

Assi:
Praktiken stärkte min självkänsla när det gäller min kompetens och min beredskap för arbetslivet. Jag fick möjlighet att arbeta med många olika kommunikationsuppgifter, vilket hjälpte mig att förstå vilken typ av arbete jag skulle vilja göra i framtiden. Jag har fått många fina minnen och erfarenheter samt värdefull arbetslivserfarenhet inför framtida jobbsökande. Jag rekommenderar varmt en högskolepraktik vid Polisstyrelsen!

Julia:
Tiden som praktikant på Polisstyrelsen har gått så fort att det är svårt att tro att den nu, efter flera månader, redan är över.

Praktiken och sommaren har varit mycket givande och lärorik. Jag har fått utvecklas som kommunikatör och fått erfarenhet av att arbeta inom staten. Sommarens erfarenhet av kommunikation har tydliggjort för mig vilken typ av arbete jag skulle vilja göra i framtiden. 

Jag rekommenderar varmt att bli högskolepraktikant på Polisstyrelsen. Polisstyrelsen erbjuder praktikplatser för studerande inom många olika områden, så det finns gott om möjligheter.  Lediga tjänster inom polisen hittar du på valtiolle.fi.

Ytterligare information

Assi Sipola Julia Häkkinen Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen sv