Var och en har rätt till egna gränser - också på nätet

Utgivningsdatum 31.1.2023 10.00 | Publicerad på svenska 31.1.2023 kl. 10.01
Nyhet

Att ha kul, umgås med kompisar och lära känna nya människor, liksom att sällskapa, är en naturlig en del av tonåren. Till ungdomen hör även att man övar sig på att vara självständig, tränar sociala färdigheter och att fastställa egna gränser. Andras gränser ska respekteras och alla har rätt till sina egna gränsers okränkbarhet.

Syftet med YouTube-videon som polisen lagt ut är att påminna om att ingens nakenbild får delas vidare.

Det är vanligt att ungdomar delar bilder, även nakenbilder. En ung person kanske inte kommer att tänka på att delandet av en annan ung persons nakenbild med vänner utan tillstånd kan uppfylla brottsrekvisiten. Enligt den nya strafflagen som trädde i kraft i början av 2023, uppfyller gärningen brottsbenämningen “olovlig spridning av sexuell bild". 

Att dela en bild kan få långtgående konsekvenser

En ung person får straffrättsligt ansvar när hen fyller 15 år, men hen är alltid skadeståndsskyldig även om hen under 15 år. 

– Det viktigaste är inte om det handlar om ett brott eller inte, utan att gärningen orsakar omfattande skada och lidande för offret och inte är "bara ett oskyldigt skämt". Okontrollerad spridning av bilden är nästan alltid en tung och ångestframkallande upplevelse för det unga offret. En bild som har spridits i nätvärlden blir också kvar där, och bilden kan spridas till en bred publik på ett ögonblick, påpekar överkommissarie Miia Lehtinen vid Polisstyrelsen och fortsätter: 

– Med den här videon vill polisen starkt betona att offret aldrig får lämnas ensamt, och om en nakenbild på en ung person sprids är det viktigt att anmäla det till polisen för att saken ska kunna utredas och för att offret ska få stöd och hjälp. 

Videon är en del av webbplatsen Ungdomar och brottslighet som skapats av inrikesministeriet och polisen. Webbplatsen ger barn och unga nyttig information om brott och svarar bland annat på frågorna: Hur identifierar jag en situation där ett brott har inträffat, var kan jag få hjälp om jag har stött på ett brott och är det svårt att göra en brottsanmälan?

Bli inte ensam! 

Att bli offer för ett brott är aldrig offrets eget fel. Ibland kan det vara svårt att känna igen ett brott. Vem som helst kan bli offer för ett brott, och situationer kan inte alltid förhindras. Du ska alltid söka hjälp, om du misstänker att det har skett ett brott. 

– Du behöver inte veta vilket brott det eventuellt handlar om. Det räcker om du får en känsla av att det har inträffat något som är fel. Det lönar sig också söka hjälp om du misstänker att en kompis har blivit offer för ett brott eller om du själv har sett ett brott ske, berättar Maatu Arkio-Lampinen vid Brottsofferjouren. 

Det kan vara lättare att prata med en pålitlig vuxen, om man tidigare diskuterat med barnet eller den unga om möjliga brott och vad man ska göra om man blir föremål för ett brott. Det lönar sig att regelbundet påminna barn och ungdomar om att de alltid kan komma och tala också om svåra saker, oberoende av hur besvärlig situationen känns. 

Nättipstjänsten Nettivihje för att förebygga sexuellt våld mot barn

I 20 år har Rädda Barnens nättipstjänst Nettivihje arbetat för att förebygga sexuellt våld mot barn, för att främja tidigt ingripande vid sexualbrott mot barn och för att påskynda avlägsnandet av material som bevisar sexuellt våld mot barn från nätet. Rädda Barnens nättipstjänst Nettivihje tar emot anmälningar från både vuxna och barn om de har stött på eller sett på nätet aktiviteter eller bilder relaterade till sexuellt våld mot ett barn. År 2022 tog Nettivihje emot tio gånger fler tips jämfört med tidigare år.

– En stor del av sexualbrotten mot barn kommer inte till myndigheternas kännedom, till exempel för att tröskeln för att anmäla ett misstänkt brott eller olagligt material till myndigheterna är hög. Med hjälp av lågtröskeltjänsten Nettivihje kan man göra myndigheterna uppmärksamma också på situationer som av en eller annan anledning ogärna vill anmälas direkt till polisen. På så sätt kan allt fler sexualbrott mot barn utredas och material som bevisar sexuellt våld mot barn fås effektivt bort från nätet, säger sakkunnig Pauliina Sillfors på Nettivihje.

Viktigt med stöd från närstående

Ett barn eller en ung person som har utsatts för ett brott behöver stöd av sina närstående. Det är viktigt att offret inte lämnas ensamt och att hen får det stöd hen behöver i situationen. När ett barn eller en ung person berättar för vårdnadshavaren eller en vuxen om sin upplevelse är det bra att betona följande saker för hen:

  • Beröm hen för att hen modigt berättade om saken för dig.
  • Påminn om att det är alltid okej att berätta också om svåra frågor.
  • Ge tid för berättandet och håll dig lugn själv.
  • Lyssna på hen och erbjud en möjlighet att diskutera.
  • Du ska varken skuldbelägga, ifrågasätta eller ringakta.
  • Ta berättelsen på allvar.
  • Det är normalt att reagera på en onormal situation. Vanliga reaktioner är till exempel sömnlöshet, mardrömmar, ångest och koncentrationssvårigheter. Det är också normalt, om den unga inte reagerar starkt på situationen.
  • Erbjud hen en vuxens trygga närvaro.
  • Se till att vardagen fortsätter så normal som möjligt och sköt om de grundläggande behoven, exempelvis att äta och sova.
  • Inge hopp om att situationen reder ut sig.
  • Gör en polisanmälan om det inträffade. Innan ni gör en anmälan ska du prata med ditt barn om varför det är viktigt att göra en anmälan och vad som händer till följande. Om du är orolig för barnets välbefinnande kan du kontakta social- och krisjouren i din kommun.
Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet