Polisen påminner lillajulsfirare: endast nykter bakom ratten

Utgivningsdatum 18.11.2021 9.27
Nyhet

Polisen kommer att intensivövervaka rattfylleri under lillajulshelgerna 19−21.11 och 26−28.11. Övervakningen utförs med de övervakningsresurser som polisinrättningarna har tillgång till och massblåstest i hela landet.

− Om man har konsumerat stora mängder alkohol under kvällen kan det fortfarande synas i blodet nästa morgon och till och med ännu på dagen. Även om det inte längre finns alkohol i blodet kan det vara förbjudet att köra på grund av trötthet. Därför ska man hålla sig borta från ratten tills huvudet är helt klart, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

Hårda påföljder för rattfylleri

Ihalainen påpekar att rattfylleri kan även leda till andra påföljder än en dom och körförbud. 
− Polisen gör en barnskyddsanmälan när den tagit fast en misstänkt rattfyllerist som har minderåriga barn. Anmälan görs även om det inte sitter några minderåriga barn med i fordonet vid tidpunkten för fasttagandet. Det är polisens skyldighet att göra en barnskyddsanmälan, säger Ihalainen.

Det händer ofta även att ett motorfordon kan beslagtas av personen som gjort sig skyldig till rattfylleri och att fordonet på åklagarens förslag kan dömas till staten.

Omkring 19 000 rattfyllerister blir fast varje år

Enligt Ihalainen blir omkring 19 000 förare fast varje år som kört under påverkan av alkohol eller droger. Omkring 250 rattfyllerister har blivit fast under polisens intensivövervakning av lillajulstrafiken.

− Antalet rattfylleriuppdrag och -brott har traditionellt varit stort under veckoslutsnätterna i november och december. Även alkoholrelaterade olyckor förekommer mest under denna period.  Därför är det igen tid att påminna alla om att “om du tar då kör du inte” och “om du kör då tar du inte”, säger Ihalainen.

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik