Murupolku

Blogit

Blogit

Harjoittelussa Poliisihallituksessa: viestintää, vastuuta ja verkostoja

Maisa Mikkola Anna Perälä Julkaisupäivä 21.8.2023 12.38 Blogit

Opiskelijat Maisa Mikkola ja Anna Perälä viettivät kesänsä viestinnän korkeakouluharjoittelussa Poliisihallituksessa. Tässä blogikirjoituksessa Maisa ja Anna kertovat, mitä kaikkea heidän harjoittelunsa ovat pitäneet sisällään ja mitä niistä jäi käteen.

MAISA

Sen sekunnin ajan, kun puhelimesta oli ehtinyt kuulua vasta sana "poliisi", päässäni ehti vilistää monta hätäistä kysymystä: Miksi poliisista soitettiin? Oliko jotain sattunut? Olinko tehnyt jotain?

No, olinhan minä. Nimittäin hakenut Poliisihallitukseen viestinnän korkeakouluharjoittelijaksi – ja saanut paikan! Rehellisesti sanottuna en osannut etukäteen aavistaakaan, että päätyisin kesäksi töihin poliisiin. Harjoittelupaikan hakemista ei kuitenkaan tarvinnut kovin kauan harkita: Ilmoituksessa houkutteli monipuolinen työnkuva, jonka ansiosta pääsisin varmasti oppimaan paljon uutta. Erityisesti minua kiehtoi mahdollisuus työskennellä organisaatiossa, joka on tuttu jokaiselle kadun tallaajalle, paljon esillä julkisessa keskustelussa ja yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä toimija.

ANNA

Mikä lottovoitto olikaan päästä arpajaishallintoon viestinnän harjoitteluun! Maisan tavoin en olisi osannut arvata meneväni töihin poliisiin mutta mielenkiintoinen työnkuva houkutteli hakemaan Poliisihallituksen arpajaishallintoon. Harjoittelussa kiinnostavalta vaikuttivat mahdollisuudet päästä osallistumaan hyvin monipuolisiin viestinnän tehtäviin, kuten suunnittelemaan sosiaalisen median kampanjaa ja osallistumaan kansainvälisen tapahtuman suunnittelemiseen. 

Poliisi on tuttu kaikille ja alkuun olikin hyvin jännittävää päästä osaksi niin isoa ja yhteiskunnallisesti merkittävää organisaatiota. Rahapelien valvonta ei puolestaan ollut minulle ennestään tuttua, ja juuri siinä onkin ollut keskeinen osa harjoittelun viehätystä. On ollut mahtavaa päästä hyppäämään aivan uuteen maailmaan!

Silmiä avaavaa on ollut huomata, ettei kyseessä ole mikään pikkubisnes! Rahapelialalla liikkuu vuosittain miljardeja euroja, ja se aiheuttaa sekä suoraan että välillisesti merkittäviä haittoja suomalaisille. Arpajaishallinto valvoo rahapelejä koskevan lainsäädännön toteutumista ja puuttuu lainvastaiseen toimintaan.

MAISA

Harjoittelun aloittaminen jännitti paljon, ja minua mietitytti, omaksuisinko kaikki uudet asiat tarpeeksi nopeasti. Aluksi päähäni kaadettiinkin roppakaupalla tietoa poliisiorganisaatiosta ja sen viestinnästä, seikkailin järjestelmien ja salasanojen viidakossa ja opettelin puhumaan lyhenteitä vilisevää poliisikieltä. Huoleni osoittautuivat kuitenkin pian turhiksi: vaikka opeteltavaa on paljon, kaikesta selviää kärsivällisyyden, perehdytysmateriaalien, ystävällisten kollegojen ja intranetin poliisi-suomi-sanakirjan avulla!

ANNA

Ensimmäiset päivät ovat varmasti jokaiselle jännittäviä, myös minulle. Talo täynnä uusia kasvoja, ja niihin yhdistettäviä nimiä. Hyvin nopeasti alun jännitys kuitenkin karisi pois. Kokemukseni oli itseasiassa hyvin samanlainen kuin Maisalla. Ensimmäiset viikot käytin pääasiassa perehdytyksen parissa ja tutustumalla uuteen työpaikkaan. Navigointi uudessa ympäristössä on aina hieman haastavaa, mutta tärkeintä on osata pyytää apua tarvittaessa!

MAISA

Totesin hyvin pian harjoitteluni alettua, että Poliisihallituksessa on mahtava viestinnän porukka, josta löytyy rutkasti rautaista ammattitaitoa. Jokaisella on oma vastuualueensa, mutta useiden yhteisten palavereiden ansiosta pysymme kärryillä siitä, mitä kunkin työpöydällä milloinkin on. Heti harjoitteluni alussa kaikki työkaverini perehdyttivät minut omiin vastuualueisiinsa liittyviin työtehtäviin ja pääsin myös osallistumaan viestinnän suunnitteluiltapäivään. Tämä avarsi paljon käsitystäni siitä, mitä kaikkea poliisin viestintään sisältyy.

On ollut ihanaa, miten hyvin minut on harjoitteluni aikana otettu mukaan porukkaan! Näkemyksiäni kuunnellaan ja työpanostani arvostetaan, ja tunnen olevani tärkeä osa tiimiämme.

Viestinnän harjoittelijoiden verkostosta iloa ja tukea työhön

ANNA

Ilmapiiri poliisissa yllätti minut täysin! Kokeneemmat työntekijät ovat olleet uusia harjoittelijoita kohtaan vastaanottavaisia ja ilmapiiri töissä on lämmin. Yhteisö on pieni, joten kasvot tulevat nopeasti tutuksi ja vaikka osa – minä mukaan lukien – tekee paljon töitä etänä, on työpaikalle aina mukavaa tulla.

Toisin kuin Maisalla, lähityöverkostoni ei koostu pääasiassa viestijöistä vaan ison osan ajasta olen tehnyt töitä arpajaishallinnon muiden alojen asiantuntijoiden kanssa. Joissain keskusteluissa olen ollut ainoa, jonka tehtävänkuvaan kuuluu viestintä. Olen yllättynyt siitä, kuinka positiivisesti mielipiteeni ja näkemykseni on otettu huomioon, ja oman työntuloksen näkeminen konkreettisesti on ollut hyvin palkitsevaa.

MAISA

Poliisissa valtakunnallisuus näkyy vahvasti työyhteisössä: Vaikka työskentelemme Annan kanssa molemmat Poliisihallituksessa, Annan toimisto sijaitsee Riihimäellä ja omani Espoossa. Viestinnän asiantuntijat ovat hajautuneet ympäri Suomea Poliisihallituksen lisäksi 11 poliisilaitokselle sekä Keskusrikospoliisiin ja Poliisiammattikorkeakouluun. Toimivat etäyhteydet mahdollistavat sujuvan yhteistyön pitkistä etäisyyksistä huolimatta.

Vertaistuen helpottamiseksi perustimme kesän aikana poliisin viestinnän korkeakouluharjoittelijoille oman verkoston, jossa olemme päässeet tutustumaan toisiimme sekä jakamaan toisillemme neuvoja ja vinkkejä. Verkoston ansiosta olen saanut kuulla muiden harjoittelijoiden kokemuksia Helsingistä Kuopioon!

ANNA

Etätyömahdollisuus on ollut helsinkiläiselle harjoittelijalle uskomaton etu! Vapaus päättää, missä tekee töitä, on ollut erinomainen lisä mielenkiintoiseen työhön ja minun tapauksessani vaikutti merkittävästi siihen, että päädyin paikkaa hakemaan. Viestintätehtävien lisäksi osallistuminen juridisen valvontatyön eri vaiheisiin antoi täysin uusia näkökulmia lain soveltamiseen. Harjoitteluni aikana olen saanut huomata, että miten merkittävä vaikutus viestinnällä on kaikkien asiantuntijoiden tekemään työhön.

Viestinnän harjoittelijoiden verkostosta saimme iloa ja tukea työhön! Verkoston ansiosta pääsimme tutustumaan eri organisaatioiden, kuten Suojelupoliisin ja sisäministeriön viestintään. Teetimmepä Maisan kanssa kesän aikana myös kyselyn harjoittelijoille, jota pääsimme esittelemään kaikille poliisin viestinnänpäälliköille. Kesään mahtui siis vaikka ja mitä.

Vaikuttavaa viestintää valtakunnalliselle yleisölle

MAISA

Äkkiseltään ei uskoisi, miten erilaisia saman alan harjoittelut voivat poliisissa olla. Yksi on päässyt poliisipartion kyytiin, toinen seuraamaan festareiden turvaamista, kolmas järjestämään tiedotustilaisuutta. Kiinnostavia ja vaihtelevia työtehtäviä on riittänyt myös meillä Poliisihallituksessa! Itse olen päässyt tekemään sekä ulkoista että sisäistä viestintää, ajankohtaisviestintää unohtamatta. Niin poliisin nettisivut, intranet kuin somekanavatkin ovat tulleet tutuiksi. Viimeisimpänä olen päässyt valmistelemaan lauantaina 26.8. järjestettävän Poliisin päivän viestintää.

Vielä näin harjoittelun lopussakaan en oikein kunnolla pysty käsittämään, kuinka suurella volyymilla muutaman kymmenen asiantuntijan tiimi poliisissa tekee viestintää: poliisin sometilejä seuraavat sadat tuhannet ihmiset, ja sisäistä viestintääkin tehdään noin 10 000 hengen porukalle!

ANNA

Työnkuvaani on kuulunut sekä ulkoista viestintää että asiantuntijoiden työn tukemista viestinnällisissä asioissa. Olen ollut mukana suunnittelemassa ja kehittämässä keinoja lisätä asiantuntijoiden valmiuksia, kykyjä ja halua viestiä omasta työstään. 

Viestintätiimimme arpajaishallinnossa on pieni mutta sitäkin dynaamisempi. Työnkuvani on ollut hyvin monipuolinen ja päiväni ovat olleet vaihtelevia. Olen päässyt oppimaan valtavasti erilaisia taitoja laidasta laitaan ja uskon, että samaa osaamista tulen hyödyntämään paljon jatkossa.

MAISA

Parasta harjoittelussani on ollut se, miten paljon uusia asioita olen päässyt oppimaan! Täällä kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi ja apua saa aina. Upeaa on ollut myös se, että minuun ja tekemiseeni on todella luotettu: sain esimerkiksi vastuulleni valtakunnallisen somekampanjan, vaikka minulla ei ollut kovin paljon aiempaa kokemusta somesisällöntuotannosta. Kampanjan suunnittelu ja toteutus ovatkin olleet yksi harjoitteluni kohokohdista!

ANNA

Kompaten Maisaa voin myös todeta, että osaamiseeni on todella luotettu! On ollut hienoa huomata, miten ehdotukseni otetaan huomioon ja että apua ja tukea on ollut saatavilla niin esihenkilöiltä, työkavereilta kuin muilta harjoittelijoiltakin. 

Moni harjoittelija varmasti pohtii aluksi, mitä hänen odotetaan harjoittelun aikana tekevän ja miten omat työtehtävät kannattaa hoitaa. Poliisihallituksessa ilmapiiri on kannustanut oma-aloitteisuuteen ja oppimiseen kokeilemisen kautta. Harjoittelun aikana olen esimerkiksi saanut suunnitella rahapelimarkkinoinnin valvontaan liittyvää kampanjaa. Tehtävänäni on ollut muun muassa vaikuttavampien viestintäkanavien hahmottelemista, teemojen ideointia sekä yhteistyökumppanien kartoittamista.

Poliisissa kaivataan monen alan osaajia – myös harjoittelijoiksi

MAISA

Kesäni poliisissa on todellakin vierähtänyt vauhdilla! Harjoitteluni on entisestään lisännyt kiinnostustani valtiolla työskentelemistä kohtaan: täällä olen päässyt näkemään ja kokemaan, millaista on tehdä työtä, jolla on vaikutusta koko yhteiskuntaan.

Päällimmäisenä harjoittelustani tulee jäämään mieleen yksi lausahdus: viestintä on suorituskyky. Ilman toimivaa viestintää minkä tahansa organisaation toiminta voi lamaantua silmänräpäyksessä. Ei siis ole lainkaan yhdentekevää, mistä, miten, milloin ja miksi asioista viestitään!

ANNA

Viestintä yhden organisaation sisällä on äärimmäisen monipuolista, ja eri puolilla samaa yhteisöä viestinnälle voi olla täysin erilaisia tarpeita. Viestintä ei ole ainoastaan asioihin reagoimista, vaan yksi tärkeimmistä harjoitteluni opetuksista on ollut ymmärtää, millä tavoin viestintä voi tukea asiantuntijoiden työtä sen eri vaiheissa. Paljon on vielä opittavaa ja koettavaa, mutta kesän aikana olen saanut mielestäni kattavan käsityksen yhden organisaation toimintaan ja sen yhteistyöstä lähisidosryhmille.

MAISA

Harjoitteluni päätyttyä jatkan politiikan ja viestinnän opintojani Helsingin yliopistossa. Työurani suhteen suunnitelmani ovat vielä täysin auki, mutta sen tiedän, että tulevassa työssäni haluaisin jollain tavalla yhdistää pääaineeni viestinnän ja sivuaineeni maailmanpolitiikan. Ensin edessä ovat kuitenkin maisteriopinnot ja neljäs opiskeluvuosi. Anna ja minä todennäköisesti törmäilemme jatkossakin, sillä kävi ilmi, että opiskelemme samassa tiedekunnassa ja vieläpä samalla vuosikurssilla.

Harva tulee ajatelleeksi, että poliisiin tarvitaan työntekijöiksi paljon muitakin kuin poliiseja. Poliisihallituksessa olemme törmänneet harjoittelijoihin, jotka opiskelevat esimerkiksi yhteiskuntatieteitä, oikeustiedettä, kyberturvallisuutta ja informaatiotutkimusta. Ei siis kannata surffata onnensa ohi vaan vilkaista valtiolle.fi-sivustolta, millaisia töitä poliisissa on tarjolla. Poliisi on loistava harjoittelupaikka kaikille, joita kiinnostavat vastuulliset ja vaihtelevat työtehtävät sisäisen turvallisuuden parissa!

ANNA

Harjoitteluni päättyy vasta alkusyksystä ja jään vielä mielenkiinnolla odottamaan, mitä loppukesä tuo tullessaan. Tulevaisuuden suunnitelmani ovat auki, mutta viestinnän alan tehtävät kiinnostavat yhä kovasti. Harjoittelun aikana olen ymmärtänyt paremmin, millaisia taitoja viestinnässä tarvitaan, sekä päässyt kehittämään projektinhallintataitojani ja oppimaan valtavasti poliisin toiminnasta ja sen viestinnän merkityksestä.

Poliisissa moni asia on ollut odottamaton: eteen on tullut toinen toistaan kiinnostavampia työtehtäviä, ja kuten harjoittelukaverimme totesi, poliisimiesten herkkyys yllätti!

Kuvassa vasemmalla Maisa ja oikealla Anna.

Lisätietoja