Poliisipastori Jaani Vilkkilä kertoo, miten taistella kyynistymistä vastaan raskaassa maailmantilanteessa.
Poliisissa on jokapäiväistä törmätä epänormaaleihin, traagisiin ja synkkiin tapahtumiin. Nyt kun koronan akuutein vaihe on ohi, oli ehtinyt herätä toivo normaalista elämästä ja maailmasta.
Yhtäkkinen sota Euroopassa vei mielen ehkä matalaksi. Kun kielteisiä ja raskaita viestejä tulee paljon, voi olla riski kyynistyä. Se on sinänsä normaali mielen suojakeino kuormittavaa todellisuutta vastaan. Kyynistyessä kuitenkin menettää ihmiselämän kenties arvokkaimman taidon, myötätunnon, kyvyn asettua toisen asemaan.
Mitä tehdä, kun sota ja uutiset huolettavat? Miten voi rauhoittaa omaa elämäänsä?
Kun pahuus ja mielettömyys tulvivat uutisten kautta eteemme, on normaalia ahdistua. Ahdistuminen on terve reaktio epänormaaliin tilanteeseen. On normaalia ahdistua sellaisten asioiden edessä, joita Ukrainassa tapahtuu parhaillaan.
Kun uutisten tuottama ensimmäinen shokki menee ohi, moni meistä huomaa reagoivansa uutisiin jollain tavalla. Esiin nousee pelkoa, vihaa, pettymystä, surua tai muita tunteita. Itselle ja läheisille on hyvä yhä uudestaan sanoa, että on normaalia tuntea näin. Reaktiomme kertovat, mikä meille on tärkeää: rauha ja oikeudenmukaisuus.
Yksi keino rauhoittaa olemistaan on vähentää uutisten seuraamista. Ihmiselle on luonteenomaista selata ahdistavia uutisia uudestaan ja uudestaan. Vaikka sota ei ole kaukana, ei taistelukentällä kannata olla jatkuvasti läsnä somen tai uutisten kautta.
Riittää, että olet läsnä omassa elämässäsi. Tänään on aika laittaa tarmomme ja osaamisemme niihin tehtäviin, jotka meille on tälle päivälle annettu. Tänään on myös aika auttaa sodasta kärsiviä.
Kyynistymistä vastaan on monia keinoja. Vahvista, varjele ja vaali sitä hyvää, mitä sinulla on arjessasi. Rauhallinen arki, ihmiset ympärilläsi ja elämän säännöllisyys ovat asioita, joiden arvon huomaa vasta, jos ne ovat uhattuna.
Vaali elämäsi hyviä asioita tänään. Me emme voi viedä rauhaa kauaksi taistelujen keskelle. Viekäämme siis rauhaa lähelle – sinne, missä asumme, työskentelemme ja harrastamme.
Jaani Vilkkilä
Poliisipastori
Helsingin poliisilaitos