Polisens blogg: juli är den dystraste månaden i fråga om rattfylleri

Utgivningsdatum 12.7.2022 13.35
Nyhet

En dryg fjärdedel av alla rattfyllerifall avslöjas under sommarmånaderna. Även antalet personer som omkommer eller skadas i rattfylleriolyckor ökar under sommarmånaderna. Juli är den dystraste månaden i fråga om det månatliga medeltalet.

Det konstaterar Polisstyrelsens polisöverinspektör Pasi Rissanen och dataanalytiker Mika Sutela i sitt blogginlägg på polisens webbplats.

Enligt inlägget är det fråga om grovt rattfylleri i mer än hälften av rattfyllerifallen som beror på alkohol.  

- Risken att orsaka en olycka med dödlig utgång är som ovan konstaterats flera hundra gånger så stor för förare som överskrider gränsen för den grova formen av rattfylleri än för nyktra förare. Mängden berusade förare i trafiken, eller förare som åtminstone har smakat alkohol, är överraskande stort – alltför stort. 

Något som diskuteras i blogginlägget är att även om oron för mängden rattfyllerifall har yttrats i årtionden har tillräckliga åtgärder kanske inte vidtagits.  Polisen gör sitt bästa i situationen.

- Polisen försöker effektivt få fast berusade förare med de resurser som samhället anvisar polisen. Rattfyllerisituationen under de senaste åren bådar inte gott för trafiksäkerhetsstrategins vision om att ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt i trafiken senast 2050.