Murupolku

Blogit

Blogit

Rikollisista raukkamaisimmat astuvat esiin poikkeusoloissa – eihän anneta heidän hyväksikäyttää hätäämme

Otso Manninen KRP Kyberrikostorjuntakeskus Julkaisupäivä 19.3.2020 15.59 Blogit

Kun ammattirikollinen tarkastelee yhteiskuntien kamppailua pandemiaa vastaan, hän ei tunne huolta läheisistämme, yritysten talousvaikeuksista tai lastenhoidon käytännön järjestelyistä.

Rikollista eivät harmita sosiaalisessa mediassa kinastelevat kansalaiset, vessapaperimeemien aiheuttama närkästys tai laahaava etäyhteys. Hänelle hyllyrivit eivät ole tyhjiä, vaan mieluisaa poimittavaa riittää ostoskärryn täydeltä.

Poikkeustila on rikollisille mahdollisuuksien runsaudensarvi.

Kun meidän arvostelukykyämme kuormittavat huoli perheenjäsenistä ja ystävistä, arkeen tulleet uudet ja ennen kokemattomat rajoitteet ja hämmennys lintukotoomme saapuneesta uhasta, on kyberrikollisella tilipäivä. Temput, jotka eivät aina enää purreet valistuneisiin suomalaisiin, voidaan kaivaa työkalupakin pohjalta, kuorruttaa koronateemalla ja pistää taas jakoon.

Huoli saa huijaustutkan pois päältä

Lataa tästä linkistä organisaation uudet koronaohjeet. Hidasteleeko etäyhteys, kas tässä kätevä äppi, joka hoitaa homman. Osallistu WHO:n kyselyyn. Seuraa viruksen leviämistä tämän sovelluksen avulla. Lahjoita rahaa koronaviruksen takia kodittomaksi jääneille eläimille. YLLÄTYSKÄÄNNE: Koronavirukseen on kehitetty lääke!

Monet meistä on koulutettu haistamaan tällaiset huijaukset jo kaukaa. Normaalina työpäivänä emme tuhlaisi näihin montaakaan hetkeä. Mutta työpäivät eivät juuri nyt tunnu normaaleilta.

Tiedostamaton tai tiedostettu pelko ja ahdistus maailman tilasta kuormittavat sitä kaistaa, jota normaalisti tarvitsemme toimiaksemme oikein ja ammattimaisesti. Tämä on ymmärrettävää ja luonnollista. Onko silloin suurikin synti hoitaa muutama työasia omasta henkilökohtaisesta sähköpostista? Ja kun tiedotteita tulee niin paljon, kuka ehtii tarkastaa lähteitä? Klikkaamallahan siitä selviää, oliko siinä jotain tärkeää. Ei kai poikkeamailmoituksia tarvitse tehdä, kun on tämä poikkeustila? Ja on oikeastaan loogista, että laskutuksessa on outoja maksuja uusille tileille, yrityksethän joutuvat tekemään kaikenlaisia järjestelyitä. Palataan sitten normaaliin, kun tilanne helpottaa… Odotellessa voikin tilata ihmeen halpaa käsidesiä näistä uusista nettikaupoista, joita ei vielä eilen ollut olemassakaan. Kuitenkin näissä kaikissa tapauksissa on kyse rikollisuuden eri muodoista.

Tehdään asiat kunnolla poikkeusoloissakin

Joillekin kulkutaudit ja inhimillinen hätä ovat tilaisuus tehdä rahaa muiden ihmisten kustannuksilla. Näinä huonojen uutisten aikana on tympeää olla muistuttamassa tästä ikivanhasta totuudesta. Moni on pohtinut julkisuudessa, että toivottavasti tästä epidemiasta seuraa myös hyvää: että opimme yhteiskuntana kohtaamaan vaikeudet ja puolustamaan sitä, mikä on meille arvokasta.

Nyt on viitteitä siitä, että epidemian mukana myös Suomeen rantautuu tietoverkkorikosten, haittaohjelmien ja petosten aalto. Maailmalla tämä on jo havaittu. Lohdullista on se, että me osaamme jo puolustautua sitä vastaan: tehdään asiat niin kunnolla ja oikein kuin teimme ennen poikkeustilaa.

Otso Manninen
rikosylikonstaapeli
Poliisin kyberkeskus

Lue lisää:

Kyberturvallisuuskeskuksen tiedote 13.3.2020: Korona-huijauksia liikkeellä – mieti mitä klikkaat (https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/korona-aiheisia-huijauksia-liikkeella-mieti-mita-klikkaat)

Interpol varoittaa koronavirukseen liittyvistä huijauksista, tiedote 13.3.2020 (englanniksi) (https://www.interpol.int/News-and-Events/News/2020/INTERPOL-warns-of-financial-fraud-linked-to-COVID-19)

KRP Kyberrikostorjuntakeskus,
Kyberrikostorjuntakeskus
Keskusrikospoliisi