Murupolku

Blogit

Blogit

Törkeiden väkivaltarikosten määrä on noussut merkittävästi kevään ja kesän aikana Helsingissä

Jari Koski Helsingin rikostutkinta Julkaisupäivä 24.8.2020 10.25 Blogit

Samaan aikaan kun tavanomaisten pahoinpitelyiden määrä on ollut laskussa, poliisin tietoon tulleiden törkeiden väkivaltarikosten määrä on noussut Helsingissä merkittävästi kevään ja kesän aikana. Suuntaus on huolestuttava. Yksittäistä selkeää syytä kehitykselle on vaikea tässä vaiheessa arvioida.

Koronaepidemialla on varmasti oma vaikutuksensa, mutta yhä useammin rikoksesta epäilty on erilaisista päihteistä sekaisin kuin seinäkello. Sosiaalisessa mediassa on arvuuteltu, että yhä useampi väkivallanteko olisi ulkomaalaistaustaisten tekijöiden aiheuttama. On totta, että myös väkivaltarikoksissa ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat rikoksista epäillyissä yliedustettuina, mutta vakavissa väkivaltarikoksissa sekä uhri että tekijä ovat edelleen useimmiten suomalaisia.

Poliisin tietoon tuli 1.1.–15.7.2020 120 erilaista Helsingissä tapahtunutta vakavaa väkivaltarikosta (henkirikokset, niiden yritykset sekä törkeät pahoinpitelyt), joissa 81 tapauksessa rikoksesta epäilty oli suomalainen ja 23 jutussa Suomessa pysyvästi asuva, ulkomaalaistaustainen henkilö. Kuudessatoista jutussa epäillyn henkilöllisyydestä ei vielä ole varmuutta. Ulkomaalaistaustaisten tekemissä vakavissa väkivaltarikoksissa myös uhri on usein ulkomaalaistaustainen, jolla on sama kieli- ja kulttuuritausta kuin tekijällä. Mainitulla aikavälillä neljässä tapauksessa rikoksesta epäilty oli ulkomaalaistaustainen ja asianomistaja eli rikoksen uhri suomalaistaustainen. Asetelma oli toisinpäin kymmenessä tapauksessa. Valtaosassa, 77 jutussa, sekä rikoksesta epäilty että rikoksen uhri olivat molemmat suomalaistaustaisia.

Lähisuhteessa tapahtuneita törkeitä väkivaltarikoksia tuli mainitulla aikavälillä poliisin tietoon kaksikymmentä. Myös mielenterveyden ongelmat näkyvät erityisesti törkeissä väkivaltarikoksissa. Esitutkintavaiheessa ei useinkaan ole tiedossa rikoksesta epäillyn entisyyttä mielenterveyden ongelmien osalta, mutta usean tapauksen kohdalla joutuu miettimään, onko tahdonvastaisen hoidon kynnys meillä liian korkea tai mielenterveyspalveluiden resursointi liian matala.

Täysin sivulliseen henkilöön kohdistuneet väkivaltarikokset ovat edelleen harvinaisia. On kuitenkin huolestuttavaa, että huumausaineiden käytön yleistyessä rikoksesta epäillyt ja usein myös uhrit ovat erittäin sekavassa mielentilassa päihteiden käytön seurauksena. Tutkittavana on useampia tapauksia, joissa esimerkiksi kaverukset ovat ryypänneet ja käyttäneet huumausaineita asunnossa ”kaikessa rauhassa” ja sitten ilonpito päättyy jommankumman osapuolen sekavuuskohtaukseen ja puukotukseen. Jälkeenpäin ihmetellään porukalla, että miten tässä nyt näin kävi.

Suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys. Rikosten osapuolet eivät välttämättä ole halukkaita selvittämään asiaa poliisin kanssa, esimerkiksi kertomaan puukottajan henkilöllisyyttä, vaikka se olisi tiedossa. He eivät myöskään ole motivoituneita hakeutumaan hoitoon tai ottamaan vastaan tarjottuja tukipalveluita. Erityisesti nuorten huumausaineiden parissa puuhastelevien epäiltyjen osalta alkaa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hengenvaarasta erinomaisen tehohoidon avulla pelastettu uhri käskee poliisia olla puuttumatta asiaan, koska hän aikoo hoitaa asian vaatimat ”jatkotoimet” itse.

Tässä muutama esimerkki vakavista väkivaltarikoksista, joita Helsingin poliisi tutkii parhaillaan.

maanantai 17.8.2020 kello 00–00.15, Malminkartano: Kaksi tapon yritystä

Hätäkeskus sai useita ilmoituksia, että Malminkartanossa sijaitsevassa ravintolassa puukotetaan useita ihmisiä ja tilanne on sekava. Kun poliisipartiot ehtivät paikalle, oli tilanne saatu ravintolan henkilökunnan toimesta rauhoitettua ja epäilty puukottaja oli saatu hallintaan.

Väkivallanteon aikana ravintolassa oli ollut useita asiakkaita. Hieman puolen yön jälkeen ravintolassa asiakkaana ollut mies oli yhtäkkiä, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta hyökännyt baaritiskillä seisoneen miehen kimppuun takaapäin. Epäilty oli paikallaolijoiden kuvailun mukaan alkanut ”silmittömän raivon” vallassa hakata uhria ruuvitaltalla pään ja kaulan alueelle. Uhri oli kaatunut maahan ja mies oli jatkanut teräaseella hakkaamista. Uhri oli saanut teräaseesta useita vammoja pään ja kaulan alueelle. Seuraavaksi epäilty oli hyökännyt ravintolassa olleen toisen miehen kimppuun ja hakannut häntä niin ikään takaapäin pään ja kaulan alueelle.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäilty ja uhrit olivat toisilleen entuudestaan tuntemattomia. Mitään edeltävää riitaa tai edes keskustelua ei ollut käyty. Teko kohdistui siten täysin sivullisiin henkilöihin, jotka sattuivat olemaan ravintolassa teon alkaessa.

Rikoksesta epäilty ei ole osannut kertoa mitään järjellistä syytä teolleen. Esitutkinnassa on saatu viitteitä siitä, että hän on ollut tapahtumahetkellä alkoholin lisäksi lääkkeiden ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Uhrit toimitettiin tapahtumapaikalta sairaalahoitoon. Mies on vangittu todennäköisin syin epäiltynä kahdesta tapon yrityksestä. Syytteen nostamisen määräaika on 2.10.2020.

keskiviikko 19.8.2020 kello 17.40–17.55, Kansalaistori: Törkeä pahoinpitely

Kansalaistorilla tapahtui puukotus. Miehen epäillään puukottaneen toista miestä reiteen. Puukotusta edelsi silminnäkijöiden mukaan tappelu.

Alustavan selvityksen mukaan miehillä on ollut aikaisemmin riitoja, joiden selvittelyä nyt oli jatkettu. Lyöntejä asianomistajaa kohti oli ollut useampia, mutta ilmeisesti tämä oli onnistunut väistelemään lyöntejä ja vakavammilta vammoilta vältyttiin.

Rikoksesta epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole vielä tavoitettu. Motiivia on tässä vaiheessa vielä liian aikaista arvella, ja entisyyden perusteella on odotettavissa, että osapuolet ovat näreissään poliisin puuttumisesta yksityisten asioiden selvittelyyn. Tällainen suhtautuminen viranomaisten väliintuloon on varsin yleistä, kun riidan taustalla on huumausaineisiin ja niiden omistussuhteisiin tai markkinointiin liittyvät ristiriidat.

torstai 20.8.2020 kello 00.10 Meilahti: Törkeä pahoinpitely

Poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen, jonka mukaan taksissa oli kahakka. Poliisipartion saavuttua paikalle he löysivät taksin tyhjänä. Hetkeä myöhemmin ilmeni, että kuljettaja ja matkustaja olivat poistuneet läheiseen rappukäytävään. Tapahtunutta alustavasti selviteltäessä ilmeni, että mies oli ottanut taksikyydin Kuusitielle. Taksinkuljettajan mukaan mies oli matkan aikana lyönyt häntä ilman syytä nyrkillä kasvoihin. Kuljettaja oli soittanut asiasta hätäkeskukseen, ja puhelun jälkeen asiakas oli paennut paikalta. Kuljettaja oli seurannut häntä rappukäytävään, jossa asiakas oli ottanut esille vasaran ja lyönyt sillä kuljettajaa päähän. Lisäksi asiakas oli pahoinpidellyt kuljettajaa nyrkein ja potkimalla. Taksin kuljettaja oli saanut vasaran pois mieheltä, ja hän oli onnistunut estämään miestä poistumasta rappukäytävästä. Kun poliisipartio ehti paikalle, alkoi kuljettajan vointi heiketä ja hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalahoitoon. Uhri oli saanut vasaran lyönnistä vakavan vamman pään alueelle.

Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta vaikuttaa siltä, että pahoinpitelyä ei edeltänyt riita vaan hyökkäys kuljettajaa kohtaan tapahtui äkillisesti ilman syytä.

Jari Koski
rikostarkastaja, toiminnonjohtaja
Väkivaltarikokset, Rikostutkintayksikkö, Helsingin poliisilaitos

Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

Helsingin rikostutkinta,
Rikostutkintayksikkö
Helsingin poliisilaitos