Poliisiylijohtajan blogi: Poliisi on valmiudessa, jos yhteiskuntarauhaa yritetään horjuttaa

Julkaisuajankohta 10.6.2022 12.13
Uutinen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissaan kansalaisten luottamuksen ja eri tahojen yhteistyön merkitystä epävakaisina aikoina.

Poliisiylijohtaja muistuttaa blogissaan, että kokonaisturvallisuus rakentuu yhteistyöllä.

- Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen yhteistoimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. 

Kolehmaisen mukaan ihmisten on epävakaisinakin aikoina voitava nojata sen varaan, että yhteiskunta pystyy puuttumaan turvallisuutta vaarantaviin ilmiöihin, estämään ne ennalta tai selvittämään ne viimeistään kiireellisessä hätätilanteessa. 

- Paras keino torjua ulkopuolisia vaikuttamisyrityksiä, selvittää rikoksia ja varmistaa yhteiskunnan toimintakykyä on se, että kaikki Suomessa asuvat henkilöt taustastaan riippumatta luottavat suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen viranomaisten kykyyn suojata kansalaisten oikeuksia, Kolehmainen toteaa blogissaan.

Blogin mukaan Ukrainan sota vaikuttaa poliisin arkeen myös monella muulla tapaa. 

- Esimerkiksi kun ukrainalainen saapuu sodan jaloista Suomeen ja hakee turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, on poliisi vastassa ja rekisteröi maahantulijan. Samalla poliisi kerää tietoa tulijoilta näiden kokemista tai näkemistä sotarikoksista mahdollista myöhempää tutkintaa varten.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen