Murupolku

Navigointivalikko

Tietoa Keskusrikospoliisista

Mitä Keskusrikospoliisi tekee?

Keskusrikospoliisi (KRP) on Suomen poliisin valtakunnallinen yksikkö, jonka toimialueena on koko Suomi ja tehtäväkenttä laaja ja monipuolinen.

Me Keskusrikospoliisissa paljastamme ja tutkimme vakavaa, järjestäytynyttä ja ammattimaista rikollisuutta. Kehitämme rikostorjuntaa, eli esitutkintaa ja rikostiedustelua, sekä rikostutkintamenetelmiä. Tuotamme myös rikostorjunnan asiantuntijapalveluita muille viranomaisille.

Keskusrikospoliisissa toimii Suomen ainoa rikostekninen laboratorio sekä kyberrikollisuuteen keskittyvä Poliisin kyberrikostorjuntakeskus. Keskusrikospoliisin alaisuudessa toimii myös muun muassa Rahanpesun selvittelykeskus sekä poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen valtakunnallinen PTR- rikostiedustelu- ja analyysikeskus.

Olemme kansainvälisen rikospoliisiyhteistyön keskus Suomessa ja vastaamme yhteistyöstä Interpolin ja Europolin kanssa. Osallistumme myös suuronnettomuuksien tutkintaan ja yhteydessämme toimii uhrien tunnistamiseen erikoistunut DVI (Disaster Victim Identification) -yksikkö.

Päätoimipaikkamme sijaitsee Vantaan Jokiniemessä ja muut yksikkömme Joensuussa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi KRP vastaa itsehallintolain nojalla annetun asetuksen mukaan kuuluvista tehtävistä Ahvenanmaalla.

KRP:ssä työskentelee noin 780 ihmistä erilaisilla koulutustaustoilla.

Keskusrikospoliisia johtaa poliisineuvos Robin Lardot.