Murupolku

Mitä Keskusrikospoliisi tekee?

Mitä Keskusrikospoliisi tekee?

Keskusrikospoliisi (KRP) on Suomen poliisin valtakunnallinen yksikkö, jonka toimialueena on koko Suomi. Keskusrikospoliisin tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen.

Me Keskusrikospoliisissa paljastamme ja tutkimme vakavaa, järjestäytynyttä ja ammattimaista rikollisuutta. Kehitämme rikostorjuntaa, eli esitutkintaa ja rikostiedustelua, sekä rikostutkintamenetelmiä. Tuotamme myös rikostorjunnan asiantuntijapalveluita muille viranomaisille.

Keskusrikospoliisissa toimii Suomen ainoa rikostekninen laboratorio sekä kyberrikollisuuteen keskittyvä Poliisin kyberrikostorjuntakeskus. Keskusrikospoliisin alaisuudessa toimii myös muun muassa Rahanpesun selvittelykeskus sekä poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen valtakunnallinen PTR- rikostiedustelu- ja analyysikeskus.

Olemme kansainvälisen rikospoliisiyhteistyön keskus Suomessa ja vastaamme yhteistyöstä Interpolin ja Europolin kanssa. Osallistumme myös suuronnettomuuksien tutkintaan ja yhteydessämme toimii uhrien tunnistamiseen erikoistunut DVI (Disaster Victim Identification) -yksikkö.

Päätoimipaikkamme sijaitsee Vantaan Jokiniemessä ja muut yksikkömme Joensuussa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi KRP vastaa itsehallintolain nojalla annetun asetuksen mukaan kuuluvista tehtävistä Ahvenanmaalla.

KRP:ssä työskentelee noin 780 ihmistä erilaisilla koulutustaustoilla. Lue lisää Keskusrikospoliisista työpaikkana Töihin Keskusrikospoliisiin? -sivulta.

Keskusrikospoliisia johtaa poliisineuvos Robin Lardot.

Keskusrikospoliisin organisaatio ja johto

 

Rikosmuseo

Rikosmuseo

Rikosmuseo toimii Keskusrikospoliisin toimitalossa Vantaan Jokiniemessä. Rikosmuseo ei ole turvallisuus- ja tietosuojasyistä avoinna yleisölle, vaan se on tarkoitettu ainoastaan poliisihallinnon henkilöstöön ja poliisin sidosryhmiin kuuluville vierailijaryhmille. Vierailut tulee sopia etukäteen. Vierailijaryhmän maksimikoko on 20-25 henkilöä. Mahdollisuuksista vierailla Rikosmuseossa voi kysyä osoitteesta rikosmuseo.krp@poliisi.fi 

Rikosmuseo on perustettu vuonna 1937 silloisen Rikostutkimuskeskuksen yhteyteen ennen kaikkea opetusnäyttelyksi. Rikostutkimuskeskus muuttui Keskusrikospoliisiksi vuonna 1955. Rikosmuseon kokoelmat ovat osa Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella sijaitsevan Poliisimuseon kokoelmia. Yleisölle avoin Poliisimuseo esittelee Suomen poliisin historiaa ja poliisin toimintaa keskiajalta nykypäivään asti.

Poliisin historiaan kuuluviin tietopalvelupyyntöihin ja kokoelmaan liittyviin tiedusteluihin vastaa Poliisimuseo (poliisimuseo@poliisi.fi)