"Om erbjudandet känns vara för bra, så är det kanske bara bluff"

Utgivningsdatum 2.3.2017 15.58
Nyhet

Polisen har idag polisen tagit emot två anmälningar om bedrägeri där anmälaren blivit uppringd av någon som uppger sig vara från Microsoft. Händelseförloppet liknar varandra och i båda fallen har uppringaren pratat engelska med någon brytning. Uppringaren har under samtalet berättat att den uppringdes dator har fått något problem och har "kallat på hjälp". Uppringaren har begärt att man loggar in på sin egen dator för att felet skall kunna korrigeras. Problemet skulle vara någon "tagg" som hindrade nerladdning av vissa sidor. Kanske för att öka trovärdigheten hade uppringaren bett anmälaren att gå in på någon viss sida. Detta hade ju inte lyckats på grund av "taggarna".

Efter inloggning hade uppringaren på något sätt lyckats ta över datorn och kommit över innehållet och programmen. I ett av fallen har anmälaren också blivit av med pengar från kontot, då denne betalt avgiften som uppringaren begärt för att datafelet skulle åtgärdas.

Var skeptisk mot alla oombedda uppringningar och om du uppringarens avsikter väcker misstankar så kan man till exempel be att få uppringarens kontaktuppgifter för att kunna kontrollera upp uppringaren. Dela inte med dig av någon personlig information och man kan alltid lägga på luren.

Nyheter Nyheter Press meddelande importerat från gamla sidor sv Ålands polismyndighet