Ärenden överlämnade till åklagare för åtalsprövning

Utgivningsdatum 13.6.2023 13.40
Nyhet

Polisen har under försommaren avslutat utredningarna gällande virtuella stängsel och Enerexit Ab. Bägge ärenden är överförda till åklagare för åtalsprövning.

Virituella stängsel

I samband med annan utredning framkom skäl att misstänka brott i samband med Ålands hushållningssällskaps projekt gällande virtuella stängsel. En undersökningsanmälan registrerades 01.06.2022.
I utredningen har framkommit att det finns skäl att misstänka två personer för brott varpå ärendet i maj 2023 överlämnats till åklagare för åtalsprövning. 
I utredningen har utretts brotten djurskyddsbrott och förseelse mot administrativa bestämmelser i djurskyddslagen. Under utredningens gång har det framkommit att utrustningen inte använts på något djur varpå brottet djurskyddsbrott avförts. Det ärende som således sänts in är förseelse mot administrativa bestämmelser i djurskyddslagen baserat på att utrustningen förts in i till landskapet Åland utan tillstånd.  
Bägge misstänkta nekar till brott.

 

Enerexit Ab

I december 2019 bad Mariehamns stad Ålands polismyndighet att utreda Mariehamn Enerexit Ab:s styrelses agerande på grund av misstänkta misshälligheter i bolaget. 
I utredningen har framkommit att det finns skäl att misstänka två av styrelsens medlemmar för brott varpå ärendet i maj 2023 överlämnas till åklagare för åtalsprövning.
I utredningen har utretts brotten förskingring och missbruk av förtroendeställning. Misstankarna baserar sig på handlingar som tyder på att två av styrelsens medlemmar via egna företag åtagit sig arbeten för Enerexit Ab, vilka styrelsen självmant beslutat om, samt fakturerat Enerexit Ab för det utförda arbetet. 
Bägge misstänkta nekar till brott.
 

Nyheter Ålands polismyndighet