Samarbete med Rädda Barnen vid internetrelaterade brott

Utgivningsdatum 5.3.2014 0.00
Nyhet

Idag har vid Ålands polismyndighet hållits ett möte med Maria Söreskog som jobbar för Rädda Barnen med projektet Barnens Internet .

Mötet hölls i god anda och vid mötet diskuterades problematiken kring kränkningar och hot på sociala medier.   Maria delade med sig av sina erfarenheter från sitt tidigare arbete då hon jobbade med polisen i Sverige. Hon berättade om den vinst hon sett för både polisen, de unga och föräldrar med ett nära samarbete och möjlighet att få stöd när de utsatts för brott.

Vid mötet kom vi överens om att polisen kan meddela henne om anmälningar som kommit in till polisen, så att hon kan ta kontakt med unga och föräldrar som berörts av dyl. händelser och ge dem det stöd de kan behöva.   Förutsättningen för att polisen skall kunna meddela henne om ett brott är givetvis att de berörda samtycker till att så görs.

Detta möte ändrar inte den verklighet vi lever i. Kränkningar och hot på sociala medier förekommer dessvärre och den som blivit utsatt kan alltid göra en anmälan till polisen. Ansvaret för att utreda brott som skett på sociala medier ligger naturligtvis fortsättningsvis på polisen, men tack vare ett givande möte har nu polisen möjlighet att direkt erbjuda en stödfunktion till de drabbade via Rädda Barnen. I praktiken innebär detta att polisen frågar den som drabbats samt dennes föräldrar om de samtycker till att vi underrättar Rädda Barnen om anmälan. Om ett samtycke finns tar sedan Maria kontakt med de drabbade.

Mer information om projektet Barnens Internet hittas på websidan www.raddabarnen.ax .

Överkonstapel Christoffer Ahlfors

Nyheter Nyheter Press meddelande importerat från gamla sidor sv Ålands polismyndighet