Strafflagen biter dåligt på manipulering av fotbollsresultat

Utgivningsdatum 13.3.2014 0.00
Nyhet

Inom sportgrenar från tennis till snooker har det under senaste år globalt uppdagats fall där man har misstänkt att matchresultaten manipulerats. Inom fotboll har fenomenet sträckt sig ända från de lägre divisionerna till VM-tävlingar och Champions League. Inte heller Finland har blivit utanför matchmanipuleringen.

Matchmanipulering inom fotboll har undersökts vid Polisyrkeshögskolan som en del av ett bredare forskningsprojekt Korruption och mutor i företags- och myndighetsverksamhet ( Korruptio ja lahjonta yritys- ja viranomaistoiminnassa ). I undersökningen utreds bland annat orsakerna till fenomenet i ljuset av finländska rättsfall, i vilken utsträckning det sker och hur det görs samt hur sårbar den finländska fotbollen är för manipulation. Dessutom bedömer man i undersökningen hur brottsrekvisit i strafflagen är tillämpliga på det här fenomenet som ses som mutbrott.

Det har forskats mycket litet i ämnet i Finland och i övriga Norden.

- Matchmanipuleringen har också kommit till Finland, även om man inte kan tala om ett stort fenomen utifrån de fall som uppdagats. Internationella grupper inom organiserad brottslighet har ändå i världen gjort stora vinster genom att slå vad om manipulerade matcher, säger forskaren och doktoranden Johanna Peurala .

Manipuleringen svår att identifiera och undersöka

Ur brottsutredningens synvinkel är matchmanipulering som är kopplad till internationell vadslagning ett problematiskt fenomen. Att identifiera manipuleringen och att få bevis är svårt, eftersom alla parter drar nytta av manipuleringen och vill hemlighålla den. Vadslagningen sker på internet, det vill säga de som erbjuder tjänsterna kan befinna sig var som helst i världen.

- Ingen känner till omfattningen av manipuleringen av sportresultat i Finland och i världen. Forskningen antyder att bara en del av brotten kommer till myndigheternas kännedom, säger Johanna Peurala.

Peurala efterlyser klarhet i Finlands strafflag: på matchmanipuleringsfallen tillämpas kriminaliserande paragrafer om mutor i näringsverksamhet, vars brottsrekvisit lämpar sig dåligt i fallen och som egentligen inte är utarbetade för att tillämpas på matchmanipulering.

- Dessutom har domar om matchmanipulering som fällts i Finland varit lindriga, ofta villkorligt fängelse. Så här lindriga domar har inte stor skrämseleffekt, särskilt då det i manipulering som hänför sig till internationell vadslagning rör sig betydande penningsummor, konstaterar Peurala.

- På lagnivå kunde man ta modell av Sverige, där man skapat ett eget brottsrekvisit för matchmanipulering. I det här fenomenet som överskrider gränser behövs också ett omfattande internationellt samarbete, som också redan finns till exempel mellan Interpol Fifa och UEFA, säger Peurala.

Peurala skriver en doktorsavhandling om ämnet Rättsliga gränser för mutande ( Lahjonnan oikeudelliset rajat ). Forskningen om matchmanipulering är en del av forskningen i avhandlingen. Informationen kompletterar tidigare forskning som gjorts vid Polisyrkeshögskolan, där man granskat korruptionsbrottslighet bland annat med hjälp av uppgifter i polisens register. 

Artikeln "Match-manipulation in football - the challenges faced in Finland" har publicerats i tidningen The International Sports Law Journal i numret 13/2013 . 

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor