Polismuseets föremålssamling till samlingsarkivet för museerna i Tammerfors

Utgivningsdatum 14.10.2013 0.00
Nyhet

Cirka 8 000 av föremålen som hör till Polismuseets samlingar lastas på lastpallar under hösten 2013 då museets föremålssamlingar flyttar till samlingsarkivet för museerna i Tammerfors.

- Det nya samlingsarkivet i Rusko i Tammerfors erbjuder adekvata och säkra utrymmen för våra föremål. Hittills har samlingen förvarats i fastigheten på Pohjolankatu där bland annat Polisens kurscentral och Polisskolan har tidigare verkat. Nu får samlingen ett utrymme som är planerat enkom för förvaring av museiföremål, gläder sig museets forskare Panu Rissanen .

Flyttningsoperationen är inte alldeles enkel eftersom föremålen före packningen ska rengöras, katalogiseras och fotograferas. På detta sätt får man de värdefulla kulturhistoriska uppgifterna sparade i museets samlingsdatabas.

- Utöver gallring, fotografering och mätning försöker vi alltid placera föremålen i polishistoriskt sammanhang, för en sak utan historia är bara en sak. I samband med flyttningen skiljs föremålen från det övriga museimaterialet, exempelvis fotografierna, arkivmaterialet och böckerna. Ibland har det varit nödvändigt att noga överväga vad ett museiföremål egentligen är - det är nämligen inte alltid lätt att urskilja dem, berättar Rissanen.

Från uniformer till laboratoriernas apparatlampor

Polismuseet samlar i sina föremålssamlingar utrustning som polisen använder i sitt arbete. Föremålen i samlingarna varierar mycket: massiva radiobasstationer, kommunikationsapparatur, uniformer, utrustning för trafikövervakning, brottslaboratoriets apparatlampor, små pins.

Bara en liten del av museets samlingar finns framlagda på utställningar. Man kan bekanta sig med samlingarna också på Polismuseets webbplats.

» Bekanta dig med samlingarna på webben .

Nyheter Polismuseet Press meddelande importerat från gamla sidor