Allvarligt våldsdåd – offret en minderårig ung person

Utgivningsdatum 21.12.2022 9.32 | Publicerad på svenska 27.12.2022 kl. 10.59
Nyhet

Polisen i Östra Nyland undersöker ett fall där flera personer misstänks ha gjort sig skyldiga till bl.a. grov misshandel och grovt rån i slutet av november i Håkansböle i Vanda.

Händelserna utspelade sig fredagskvällen den 25 november 2022 i närheten av Håkansböle idrottspark i Vanda, dit det 14-åriga offret hade lockats att träffa sina vänner. 

– På platsen hade man försökt råna offret på egendom och misshandlat hen med grovt våld genom slag och sparkar i huvudet. Till slut hade offret klätts av naken under hot med eggvapen, berättar kriminalöverkonstapel Pia Katajala från gruppen för utredning av ungdomsbrott.

Enligt polisens uppgifter hade en av de misstänkta fotograferat avklädningen och förödmjukelsen av offret. Polisen grep personen redan på kvällen.

– Offret hade lyckats fly från situationen genom att hoppa några meter ner från en brant. Offret har irrat omkring naken i skogen cirka en kilometer därifrån utomstående hade ringt efter hjälp och hjälpt offret i säkerhet. Om offret inte hade lyckats fly, skulle det ha kunnat sluta mycket mer tragiskt, säger Katajala.

Polisen misstänker sammanlagt sex personer för det allvarliga våldsdådet, varav två är under 15 år och de övriga fyra är mellan 15 och 17 år. Polisen har använt olika hårda tvångsmedel mot de misstänkta gärningsmännen vid utredningen av fallet. En av de misstänkta har suttit häktad, två har meddelats förstärkt reseförbud och en har meddelats vanligt reseförbud. Dessutom har barnskyddet i brådskande ordning placerat alla misstänkta.

– Detta allvarliga våldsdåd utreds hos oss inom polisen i Östra Nyland som grov misshandel, grovt rån, frihetsberövande och innehav och spridning av barnpornografisk bild, summerar Katajala.