Anmälningar om en blottare i Kervo och Träskända

Utgivningsdatum 15.8.2022 9.55 | Publicerad på svenska 18.8.2022 kl. 9.26
Nyhet

Polisen i Östra Nyland har fått anmälningar om en blottare som rör sig i Kervo och Träskända. Polisen undersöker nu fallet.

– I sådana här situationer uppmanar vi alltid i första hand människor att genast kontakta nödcentralen, alltså att ringa telefonnumret 112, gärna så fort situationen inträffar och inte först när gärningsmannen redan har lämnat platsen. Visserligen kan den oväntade situationen vara förvirrande så att man inte genast kommer att tänka på att ringa polisen. Men bara genom att ringa nödcentralen kan polisen reagera akut på situationen. Utifrån de iakttagelser som gjorts kan vi bättre inrikta övervakningen på de aktuella områdena, ger kriminalkommissarie Krista Vallila som råd.

Med blottning avses en sexuell störning som kännetecknas av att någon vill tillfredsställa sig genom att för andra människor visa upp sitt könsorgan, vissa kroppsformer eller en sexuell handling. Brottsrubriceringen för blottning är offentlig kränkning av sedligheten, och för detta kan utdömas böter eller fängelse i högst sex månader. Om föremålet för blottaren är ett barn kan brottsrubriceringen bli försök till sexuellt utnyttjande av barn, och då är straffet också strängare.

En blottare kan alltså också söka upp minderåriga. Det lönar sig alltid att underrätta polisen om sexuella angrepp eller annat motsvarande som riktas mot minderåriga. Därför är det bra att vårdnadshavarna diskuterar med barnen och de unga hur de ska gå till väga om de möter en blottare, eftersom situationen kan vara mycket traumatisk för barnet.

– Om man möter en blottare är det klokast och säkrast att lämna platsen omedelbart och låta bli att notera blottaren. Och ring nödcentralen omedelbart, uppmanar Vallila.

Polisen påminner också om att det är skäl att låta myndigheterna sköta gripandet av en person som misstänks för blottning för att inte själv göra sig skyldig till brott.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland