Antalet uppdrag i Östra Nyland på samma nivå som på sommaren

Utgivningsdatum 15.11.2022 14.33 | Publicerad på svenska 21.11.2022 kl. 11.06
Nyhet

Förra veckan låg antalet uppdrag i Östra Nyland på samma nivå som på sommaren. Uppdragen handlade särskilt om hemutryckningar, rattfyllerister och höga hastigheter.

Antalet polisuppdrag på sommarnivå

Under föregående vecka kunde man se en tydlig ökning av det totala antalet uppdrag jämfört med veckorna innan. Förra veckan fortsatte ökningen och hisnande 2121 polisuppdrag utfördes, vilket är motsvarande mängd som under den brådaste sommartiden. I vanliga fall minskar antalet uppdrag när hösten anländer, men nu är situationen av någon anledning den motsatta.

– Det förekom en liten ökning av antalet hemutryckningar förra veckan, särskilt inom uppdrag relaterade till våld i hemmet. Detta återspeglas också i antalet brottsanmälningar. Förra veckan gjordes 12 brottsanmälningar relaterade till våld i hemmet jämfört med fem veckan innan. I antalet uppdrag som hänförde sig till störande oljud kunde vi äntligen se en liten nedgång. Likaså förekom det en liten nedgång i antalet våldsbrott som inträffade på offentlig plats. Antalet våldsbrott som inträffade på privat plats låg på samma nivå som veckan innan, berättar kommissarie Kimmo Klemetti.

Bland rattfyllerifallen var antalet fall av grovt rattfylleri särskilt stort. Veckan innan registrerades nio fall. Förra veckan påträffade polisen i trafiken 16 personer som gjort sig skyldiga till grovt rattfylleri. Antalet vanliga rattfyllerifall låg kvar på samma nivå som veckan innan. 

– Den brådaste tiden är fortfarande under veckoslutet. Nödcentralen förmedlade närmare 800 uppdrag till patrullerna under veckoslutet och när man lägger till polisens övervakningsuppdrag på eget initiativ stiger det totala antalet uppdrag till över 900. Omkring 200 uppdrag som hänförde sig till skydd av individen utfördes under veckoslutet, fortsätter Klemetti.

Under de kommande veckorna förväntas det vara många människor på jakt efter olika Black Friday-erbjudanden och därför uppmanar polisen alla att ta det lugnt i trafiken. När det är rusning i trafiken hjälper det inte att ha bråttom och därför eventuellt äventyra trafiksäkerheten.

– Lillajulssäsongen kommer också i gång, så se till att du, dina vänner, kollegor eller någon annan som firar på samma lillajulsfest inte sätter sig bakom ratten berusad. Gräl och misshandel förekommer också ofta i samband med lillajulsfester. Försök reda ut gräl i en konstruktiv anda när alla är nyktra, påminner Klemetti.

Hisnande hastigheter och rattfyllerister under veckoslutet

Under förra veckoslutet låg foten återigen tungt på gaspedalen i Östra Nyland. I trafiken påträffades även flera rattfyllerister.

– Kanske det var de nästan sommarlika körförhållandena som var orsaken till att i trafiken påträffades under veckoslutet tre förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och sju förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, säger överkommissarie Timo Leppälä.

Vandalism i Borgå och Lovisa

Två fordon åsamkades skador i Borgå under helgen. Glaset i baklyktan krossades på en bil som stod parkerad på Hansavägen och däcken söndrades på en bil som stod parkerad på Slingervägen. I Lovisa vandaliserades fönster. Under veckoslutet hade tre fönster i gatuplan krossats på Alexandersgatan. Fem andra fönster har också krossats i samma kvarter under de några senaste veckorna.

Lördagen den 12 november vid 10.20-tiden stoppade polisen på Centrumvägen i Mörskom en 1995 född manlig förare. En kontroll av honom gav anledning att misstänka rattfylleri. Mannen hade inte den körrätt som krävs för att köra personbil.

Rattfyllerister i trafiken i Sibbo och Mörskom

Polisen påträffade några rattfyllerister i trafiken under veckoslutet. Av dessa kan nämnas en förare som påträffades i Sibbo på lördagskvällen den 12 november som misstänks ha gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. En förare som påträffades på Forsbyvägen i Mörskom misstänks också ha gjort sig skyldig till rattfylleri. Dessutom saknade han giltig körrätt.

– Dessutom hittades högspänningskabel, bränsledunkar och en batteridriven bränslepump med slangar i bilens bagageutrymme. Totalt innehöll bränsledunkarna omkring 120 liter diesel. Polisen misstänker att föremålen som hittades i bagageutrymmet är stulna, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

– Under helgen påträffade polisen ytterligare ett par förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till äventyrande av trafiksäkerheten. En förare på motorcykel påträffades i Borgå på Helsingforsvägen, där han körde på bakhjulet i riktning mot Sibbo. Den andra föraren påträffades på motorvägen vid Sibboleden. Förarens hastighet uppmättes till 154 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 100 km/h, fortsätter Cederlund.

Gripandet av en person som uppträdde störande avslöjade ett narkotikabrott

Polisens patrull mottog den 14 november omkring klockan 01.30 ett uppdrag till Dickursby järnvägsstation. Enligt anmälan hade personen vägrat lämna platsen och hade redan omhändertagits av ordningsvakterna. 

– En relativt stor mängd misstänkt narkotika och narkotikaklassade läkemedel hade påträffats hos personen. Mannen greps misstänkt för brott och transporterades till Vanda polisfängelse. I samband med en kroppsvisitation påträffades ytterligare misstänkt narkotika hos den gripne, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Förare flydde undan polisen i Kervo

Natten mot måndagen den 14 november inträffade en biljakt i Kervo. På efternatten patrullerade polisen normalt i Kervo centrum när den observerade en personbil som kom ut ur parkeringshuset och körde i riktning mot Paasikivenkatu. 

– Patrullen vände efter bilen varvid föraren omedelbart accelererade för att smita från polisbilen. Biljakten fortsatte från centrum via Sibeliuksentie till Sariolantie, som är ett tätbebyggt villaområde. Vid tidpunkten för jakten var det en del personer och bilar i rörelse i centrum av Kervo, berättar kriminalkommissarie Markku Lylykangas.

Den visuella observationen av bilen förlorades för en kort stund, men patrullen hann i fatt bilen ett ögonblick senare på en parkeringsplats på Kalevankatu. Tre personer påträffades i bilen, men ingen av dem medgav att de kört bilen när de blev tillfrågade. Föraren klarnade genom polisens egna undersökningar och greps misstänkt för brott och fördes till Hyvinge polisfängelse. 

– För förarens del utreds händelsen vid polisen i Östra Nyland som grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet, fortsätter Lylykangas.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet