Åter en hektisk sommarvecka - polisen i Östra Nyland skötte mer än 2000 olika uppdrag

Utgivningsdatum 2.8.2022 16.02 | Publicerad på svenska 5.8.2022 kl. 13.32
Nyhet

Av veckans uppdrag inträffade knappt 900 under veckoslutet och veckoslutsnätterna var mycket livliga; misshandel, rattfylleri, berusade, störande beteende och hemutryckningar.

Veckan var igen sommarlikt hektisk vad gäller antalet uppdrag 
 

Polisen hade åter bråda tider under veckan inom övervaknings- och alarmfunktioner och polisen utförde drygt 2000 olika polisuppdrag. Polisen hade under veckan 130 hemutryckningar, av vilka en tredjedel var våldsrelaterade enligt förhandsinformationen. De varma sommardagarna och -nätterna har fortsatt och de har säkert bidragit till att polisen inte lidit brist på uppdrag, särskilt antalet uppdrag på allmänna platser har ökat och strömmen av larmuppdrag har varit jämn, både på vardagarna och under veckosluten har det funnits uppdrag ända fram till morgonen. 

Under veckan registrerade polisen 26 misshandelsbrott på allmänna platser och 43 misshandelsfall på privata platser, dvs. totalt 69 misshandelsbrott, ytterligare registrerades 6 rånbrott (egendom stjäls av någon annan genom att använda eller hota med våld).

- Olika brott mot liv och hälsa sker i jämn takt. Det finns gott om eggvapen, handvapen eller liknande eller andra farliga tillhyggen och de påträffas hos personer i samband med uppdrag, berättar kommissarie Jarmo Ojala. 

I övrigt gällde uppdragen till stor del berusade, störande beteende, hemutryckningar, rattfyllerister, egendomsbrott, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta, trafikrelaterade uppdrag, övervakning av olika slags evenemang samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas. 

– Polisen tar emot uppdrag relaterade till skydd av individen och orosanmälningar över människor varje vecka och vi utför ett stort antal olika granskningar för att nå människor, konstaterar Ojala.

Den livliga festivalsommaren fortsätter
 

Under förra veckoslutet övervakade polisen evenemanget Rock in the City i Kervo som gick lugnt till. 

– Det har anordnats ett rekordantal festivaler och publikevenemang inom vår polisinrättnings område i sommar. Inkommande helg är vi med och övervakar evenemanget Järvenpää Soi i Strandparken i Träskända, berättar Jarmo Ojala. 

Trafikolyckor och berusade förare
 

Under förra veckan blev 32 personer fast för rattfylleri inom polisinrättningens område, av dessa var 14 grova rattfyllerifall. Ytterligare registrerades 12 fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten.  Det totala antalet uppdrag relaterade till trafikolyckor var 63 förra veckan, av dessa var 21 rådjurskrockar. 

Söndagen den 31 juli hade polisen flera trafikuppdrag på Borgåhållet. 

- Två förare på Borgå motorväg, en på morgonnatten och den andra på morgonen. Det första stannandet gjordes tidigt på morgonen vid Rita. Ett blåsprov som gjordes på personbilens förare gav anledning att misstänka ett rattfylleribrott och nu misstänks den manliga föraren, född 1987, för rattfylleri. Samma dag efter kl. 9.00 på morgonen stannade patrullen en personbil i Finnby, och ett blåsprov som gjordes på föraren gav anledning att misstänka rattfylleribrott. Vi misstänker den 1985 födda manliga föraren för rattfylleri, berättar kommissarie Freddie Cederlund.

På söndagsmorgonen uppmätte dessutom en polispatrull på Helsingforsvägen en hastighet på 101 km/h för en förare född 1972 på ett område där hastighetsbegränsningen är 60 km/h. Hen misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten. Dessutom fick polisen ett uppdrag till Lovisa, där det enligt anmälan hade inträffat en påkörning bakifrån. Ett blåsprov som gjordes på den påkörande bilens minderåriga förare gav anledning att misstänka ett rattfylleribrott. Den kvinnliga föraren, född 2004, misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri. På söndagskvällen stannade polisen tre motorcyklister på Alexandersbågen i Borgå på grund av att de körde motorcykel på ett sätt som orsakade fara, efter att förarna körde med framhjulet i luften på en allmän väg (s.k. åka på bakhjulet). Förarna misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten.
Beredskap för trafikövervakning när skolorna börjar

Beredskap för trafikövervakning när skolorna börjar
 

Nästa vecka öppnar skolorna i området för polisinrättningen i Östra Nyland sina dörrar efter sommarlovet och polisen intensivövervakar trafiken i närheten av skolorna. Polisens mål är att förebygga trafikolyckor och säkerställa en trygg skolresa för barnen. Inom trafikövervakningen fästs särskild uppmärksamhet vid hastigheterna och iakttagandet av reglerna gällande övergångsställen.

- En trygg skolresa är en fråga för alla som rör sig på vägarna. Vi hoppas att föräldrarna ska tillsammans med skoleleven gå igenom de farliga ställena längs skolresan och även påminna de större barnen om trafikreglerna, säger överkommissarie Timo Leppälä. 

Polisens dag firas igen den 27 augusti 2022
 

Polisinrättningen i Östra Nyland anordnar evenemang under Polisens dag lördagen den 27 augusti 2022 kl. 10.00—13.00 på hela fyra olika orter samtidigt.  I Hyvinge i köpcentret Willa, i Träskända vid Prisma-centret, i Borgå i köpcentret Lund och i Vanda i köpcentret Jumbo, där även Centralkriminalpolisen medverkar. På varje evenemangsplats erbjuds program för hela familjen och polisutrustning har ställts fram till påseende. Polisens dag är ett evenemang som är riktat till medborgarna. Dagen syftar till att främja polisens synlighet och interaktion med medborgarna. Evenemangen är öppna för alla.
Mer information om evenemangen även på andra orter. https://poliisi.fi/poliisinpaiva
 

Brott och utredning Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet