Brott som hänför sig till våldsam skuldindrivning sysselsätter polisen

Utgivningsdatum 21.1.2022 11.18 | Publicerad på svenska 25.1.2022 kl. 15.01
Nyhet

Polisen i Östra Nyland utreder för närvarande flera brottsfall med anknytning till våldsam skuldindrivning. Brott har inträffat i bland annat Järvenpää och Nurmijärvi.

– De flesta fallen har på ett eller annat sätt en koppling till narkotikahandel. I samband med en del av dem har det även skett grova rån. De misstänkta gärningsmännen har även tagit med sig av offrens värdefulla egendom, exempelvis tv-apparater, spelkonsoler, telefoner, kontanter och bankkort. I offrens namn har även tagits snabblån och gjorts uppköp, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Målsägande har också bland annat tvingats in i bilar under hot med eggvapen och förts till bankomater där de har tvingats ta ut pengar, och de har även skjutsats utomhus, fortsätter Vallila.
Det är utmärkande för fallen att de berörda parterna har känt varandra från tidigare. Gärningarna har främst skett i privatbostäder, där målsägandena hållits mot sin vilja och misshandlats bland annat med vapen, eggvapen och andra tillhyggen. Händelserna har inte orsakat någon fara för utomstående.

– Det har inträffat så många fall i december i fjol och januari i år att vi redan nu kan tala om ett fenomen med anknytning till skuldindrivning, berättar kriminalkommissarie Markku Lylykangas. 

En del av de personer som är misstänkta av polisen har inte någon nämnvärd brottshistoria och de har varit i värnpliktsåldern eller studerande och bott ännu hos sina föräldrar, och därför har de misstänkta brotten kommit som en fullständig överraskning för deras närstående. Våldshandlingarna har orsakat stor oro även hos invånarna i områdena där de inträffat. Flera personer har häktats i anknytning till fallen. 

– De fall vi utreder handlar om mycket allvarliga brott mot liv och hälsa. Om du till exempel observerar tvivelaktig aktivitet vid en bankomat, våld eller att personer tvingas in i bilar, ska du alltid anmäla observationerna med låg tröskel till det allmänna nödnumret 112, uppmanar Lylykangas.

Fallen utreds av polisen i Östra Nyland bland annat under brottsbenämningen grovt frihetsberövande, grov misshandel, grovt rån, grovt brott mot hemfriden, narkotikabrott, straffbart bruk av narkotika och betalningsmedelsbedrägeri.

Brott och utredning Nurmijärvi Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Träskända