Brottslingar fiskar efter finländarnas bankkoder - tips för säker användning av tjänster

Utgivningsdatum 30.9.2021 9.02 | Publicerad på svenska 30.9.2021 kl. 9.26
Nyhet

Fpa, polisen och Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket uppmanar människorna att vara omsorgsfulla när de loggar in på webbtjänster. Brottslingar fiskar efter bankkoder i finländska bankers och Mina Kanta-tjänstens namn. Håll dig säker när du sköter dina ärenden på webben och lär dig identifiera bedrägerier. Berätta om bedrägerierna också för dina närmaste.

Sedan våren har många i Finland blivit utsatta för aggressivt nätfiske där brottslingar har fått tillgång till nätbankskoder och på så sätt lyckats stjäla pengar från privatpersoners bankkonton.  

Webbsidor som ser äkta ut har byggts upp speciellt i bankers och nu även i Mina Kanta-tjänstens namn. När offret ger sina nätbankskoder på en bedrägerisida får brottslingar tillgång till deras bankkonton.

Logga aldrig in på tjänsterna direkt via en sökmotor

Bedrägerimeddelanden som sprids för att fiska efter bankuppgifter skickas via sms och e-post. Det är möjligt att hamna på bedrägerisidor också via sökmotorlänkar. Sökmotorer (t.ex. Bing och Google) är för tillfället de vanligaste rutterna till den falska Mina Kanta-sidan. Logga aldrig in på Mina Kanta direkt från en sökmotorlänk.

Om du misstänker att dina bankuppgifter har hamnat i fel händer kontakta omedelbart din bank och gör sedan en polisanmälan.

Trygga nätbankstjänster

Så här loggar du in säkert på din nätbank:

  • Skriv hela adressen för din nätbank i webbläsarens adressfält. 
  • Spara adressen till din nätbank i din webbläsares bokmärken.
  • Gå aldrig till din nätbank via sökmotorresultat.
  • Använd bankens egen mobilapplikation.

Trygg användning av Mina Kanta-tjänster

Så här loggar du in säkert på Mina Kanta-sidor:

  • Skriv kanta.fi i webbläsarens adressfält. På denna sida kan du logga in på dina Mina Kanta-sidor. 
  • Spara adressen i din webbläsares bokmärken.
  • Logga aldrig in på Mina Kanta-sidor direkt via sökmotorresultat.

Det är tryggt att använda Mina Kanta-sidor när du följer anvisningarna ovan vid inloggningen. På Mina Kanta-sidorna kan du se dina hälsouppgifter och till exempel begära receptförnyelse. Det finns ingen separat mobilapplikation för Mina Kanta-sidorna.

Ta hand om dig själv och dina närmaste

Vi kan alla ta hand om våra närmaste genom att berätta dem om bedrägerier och genom att hjälpa dem till exempel att använda nätbanken för att se till att de loggar in tryggt. 

De kriminella har lyckats stjäla nätbankskoder speciellt från finländare över 60 år och överfört stora summor från offrens bankkonton. Fenomenet gäller dock människor i alla åldrar, och därför krävs noggrannhet av oss alla.
 

Centralkriminalpolisen Nyheter